Instagram

31 päivää, 31 piirustusta – raumalaislähtöinen Iida Lanki on mukana maailmanlaajuisessa taidehaasteessa

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Collecting treasures. Pic by @tuukkavatanen #leica

Henkilön Iida Lanki (@inkygrave) jakama julkaisu

Instagramissa on lokakuun aikana vilissyt hashtag #inktober. Inktober-haasteesta onkin tullut maailmanlaajuinen ilmiö. Asiaan vihkiytyneet harrastajat piirtävät uuden teoksen kuukauden jokaisena päivänä.

Jake Parker loi haasteen vuonna 2009 kehittääkseen omia taitojaan – ja yllättyi sen vuosittain kasvavasta suosiosta.

Yksi tänä vuonna piirustushaasteeseen vastanneista on raumalaislähtöinen kuvataiteilija Iida Lanki, joka vaikuttaa tällä hetkellä Englannin etelärannikolla Brightonissa. Lanki sanoo, että Iso-Britannian käsityö- ja taidekulttuuri on hyvin inspiroivaa ja että siellä hän tuntee olonsa taidemielessä kotoisaksi.

– Olen tilanteessa, jossa minulla on pari pidemmän aikaa vievää projektia vireillä ja lisäksi olen alkanut opetella dreijaamaan keramiikkaa. Piirtäminen omaksi iloksi on sitä kautta jäänyt taka-alalle. Ystäväni päätti osallistua haasteeseen ja lähdin hänen innoittamanaan mukaan.

Uotilasta kotoisin oleva Lanki on piirtänyt pikkutytöstä saakka. Hän kävi Raumalla Vanhalla Lyseolla kuvataidekoulussa 6-vuotiaasta eteenpäin ja pääsi jo siellä kokeilemaan monia eri taidemuotoja.

– Koulussa minulle tärkeä ihminen oli kuvataideopettajani Jorma Hakala, joka kannusti ja tuki, vaikka teini-ikäisenä tein melko rajuja teoksia. Olen siitä yhä kiitollinen.

Taide oli Langille niin tärkeä juttu, että hän muutti 16-vuotiaana Helsinkiin opiskellakseen Helsingin kuvataidelukiossa. Tie vei sitten Skotlantiin, jossa Lanki opiskeli Dundeessa Duncan of Jordanstone College of Art and Designissa.

– Toivon, että haasteen kautta osaisin olla vähän vähemmän itsekriittinen nopeasti tehtyjä piirrustuksia kohtaan. Tarkoituksena olisi siis saada taas hyvä rutiini luonnostelutyölle ja eri tekniikoiden kokeilulle. Lisäksi yritän opetella aktiivisemmaksi Instagramin käyttäjäksi, sillä se on mahtava kanava jakaa ja löytää taidetta. Olisi hauskaa jos siihen osallistumalla tutustuisin uusiin taiteilijoihin. Koko haaste tuntuu mukavan yhteisölliseltä.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Day 8 - Yokai This prompt lead me down a rabbit hole of discovery, as my knowledge of these Japanese creatures was pretty limited. I wish I had time to do more! So many tragic female characters to study. This yokai is called Futakuchi Onna. A lady who would seem normal, but wouldn’t usually eat... Apart from the hidden mouth under the hair that would be pretty insatiable. 💁🏽‍♀️There were quite a few stories and explanations to the reason behind this. I especially liked the story where a stingy man marries a woman who doesn’t appear to eat in order to save money and then finds his foodstock vanishing. In the ensuing confrontation the Futakuchi Onna traps the man in a bathtub and carries him to the mountains. (Tho the bastard escapes in the end.)

Henkilön Iida Lanki (@inkygrave) jakama julkaisu

Langin Inktober-haasteeseen lisämaustetta tuo #drawhalloween-teema.

– Moni seuraamani taiteilija on osallistunut Inktoberiin parina viime vuonna. Kovasti ihailemani taiteilija Mab Graves pitää omaa Drawlloween-klubia. Hänen jokapäiväiset tehtävänantonsa liittyvät kaikki jollain tavalla Halloweeniin. Koska folklore, myytit ja kaikenmoiset yliluonnolliset jutut ovat mieleeni, se tuntui oikealta porukalta minulle.

Lanki kuvailee oman piirtotyylinsä syntyneen vuosien taideharrastuksen kautta.

– Se kumpuaa omasta itsestä harjoituksen myötä. Toki se saattaa vuosien kuluessa vaihdella ja kehittyä, mutta eihän mikään elämässä pysy paikoillaan. Taide-alaa seuraamalla myös hahmottaa, millainen taide itseä puhuttelee, ja tämä ohjaa oman tyylin kehittymistä. Itselleni kirjallisuus on tärkeää, sillä luen paljon ja visualisoin lukemaani. Myös historiaharrastukseni liittyy olennaisesti tyyliini, sillä monet teoksistani liittyvät Georgiaaniseen tai Viktoriaaniseen aikaan.

Piirtäminen on Langille se punainen lanka, joka on pysynyt mukana kaikissa elämän eri seikkailuissa.

– Se on tapa hahmottaa maailmaa ja järjestellä ajatukset paperille. Se on itselleni oikeastaan kaiken luomisen alku: aloitan minkä tahansa teoksen piirtämällä aiheesta luonnoksia.

Jos Inktober-haasteeseen osallistuminen kiinnostaa vaikka ensi vuonna, haasteen luoja Jake Parker antaa siihen videolla vielä muutamia ohjeita.