Instagram

44 porttia avataan lauantaina – miten ensikertalainen valmistautuu Pitsiviikon piharumbaan?

Nora Koivu (vas.), Johanna Keskitalo ja Elina Lehtonen järjestävät Vähämalminkatu 1:n pihalle kirpputorin ja kahvilan, jossa voi lepuuttaa jalkoja heinäpaaleilla istuskellen. Kuvat: Henrika Bäcklund

Vanha Rauma avaa pihaporttinsa lauantaina! Vanha Rauma Yhdistys ry:n järjestämä Tlees pihal, uuvottel ymprilles -viikko on yksi Pitsiviikon suosituimmista tapahtumista. Mukana olevat pihat tunnistaa portinpieleen ripustetuista viireistä.

– Eniten jännittää tällä hetkellä ehkä se, meneekö pullaa 20 vai 200 kappaletta, keväällä Vanhaan Raumaan muuttanut Nora Koivu toteaa innostuneesti. Hän on aiemmin osallistunut pihatapahtumaan kiertelemällä, mutta nyt laitetaan omaa pihaa esittelykuntoon. 

– Tämä vähän paisui, lähti mopo kivasti käsistä. Meille tulee isompi kirppis ja kunnon kahvila. Keksin, että tänne pitää saada heinäpaaleja, joilla voi istua, Koivu nauraa.

Tämä vähän paisui, lähti mopo kivasti käsistä.

Apuna piharumban pyörittämisessä ovat avopuolison siskot Johanna Keskitalo ja Elina Lehtonen. Siskosten lapsuudenkoti on kivenheiton päässä, joten heille avoimien pihojen perinne on tuttu. Pihaa he ovat itse olleet pitämässä kesällä 2015. 

– Kun oli ehtinyt jo asua hetken muualla, niin oli todella kivaa, kun vanhat koulukaverit ja tutut tulivat moikkaamaan, Keskitalo hymyilee.

– Muutenkin tuli juteltua ihmisten kanssa paljon ja he olivat todella kiinnostuneita talosta, Lehtonen jatkaa.

Onko karttapaikalla 34 komeilevan Helsing-talon historia siis otettu hyvin haltuun?

– Laput on valmiina! Koivu hihkaisee.

– Ja me luotetaan Noran tietoihin ja käännytään sitten hänen puoleensa, siskokset nauravat.

Pikku hiljaa on alkanut laittaa tavaroita syrjään, ettei tule tässä vaiheessa sellaista apua-fiilistä.

Kirpparipisteen valmistelussa on melkoinen homma. Se on aloiteltu hyvissä ajoin keväällä.

– Kun päätettiin, että osallistutaan tapahtumaan, niin pikku hiljaa sen jälkeen on alkanut laittaa tavaroita syrjään, ettei tule tässä vaiheessa sellaista apua-fiilistä, Keskitalo kertoo.

Koivu on käynyt oman talonsa irtaimistoa läpi KonMari-tyylisesti. Muuton yhteydessä on löytynyt paljon aarteita eteenpäin myytäväksi.

– Eilen juuri juuri kävimme kerralla kaikki lasit läpi! Siitä on helppo valita, mitkä säilytetään ja mitkä laitetaan eteenpäin.

Porttien takaa voi paljastua mitä upeimpia uniikkeja juttuja.

Suunnitelmana on avata pihapiiri aamukymmenen jälkeen ja jatkaa niin kauan kuin porukkaa riittää.

– Sitten, kun alkoi hiljenemään, niin laitettiin portit kiinni. Ehkä joskus kuuden-seitsemän aikaan, Keskitalo muistelee parin kesän taakse.

Ensikertalainen Koivu toivoo omalta avoimelta pihaltaan ennen kaikkea hyvää fiilistä ja rentoa olemista.

– Tapahtumassa on hienointa se, että pääsee käymään pihoilla, joita ei muuten näe. Porttien takaa voi paljastua mitä upeimpia uniikkeja juttuja. Ikinä ei tiedä, mitä tulee vastaan.

Myyntipöydät ovat jo löytäneet paikkansa autokatoksesta. Toivomus kuitenkin on, ettei vettä sada - ainakaan ihan koko viikkoa. Elias ja Sofia puolestaan toivovat pihalle uusia leikkikavereita.

KAMUN VINKIT PIHAKIERROKSELLE:

  • 44 pihaa kannattaa kiertää alue kerrallaan, ettei pihaähky yllätä!
  • Muistisääntönä on, että jos portti on avoinna, pihalle saa mennä!
  • Kartta on tärkein apuväline. Vedä vaikka ruksilla yli ne pihat, joissa olet jo poikennut!
  • Muista nostaa käteistä. Osassa pihoista saattaa toimia Pivo tai MobilePay, mutta kolikko taskussa on aina varmempi vaihtoehto!
  • Ota aikaa kiertämiseen ja muista myös rentoutua kahvitellen!
  • Onko joku tuttu käynyt tapahtumassa aiemmin? Hänellä saattaa ollaa tietoa siitä, miltä pihalta löytyvät juuri sinua kiinnostavat retromekot tai vaikka puutarhavinkit! Rohkeasti kysymään neuvoa!
Karttoja jaetaan jokaisella osallistuvalla pihalla. Kartta on tulostettavissa Pitsiviikon sivuilta 22.7. ja niitä on saatavissa myös Vanhan Rauman alueen kaupoista ja näyttelypaikoista. Tiedot pihoista löydät myös Vanha Rauma Yhdistyksen Facebook-sivulta.