Instagram

95 ensi-illassa Raumalla tänään - leffa ei välttämättä täysin vastaa kiekkofanien odotuksia

95-elokuva tarjoilee katsojille lätkäviihdettä, mutta tarinaa syvennetään myös mittavissa määrin muilla kohtauksilla. Kuva: Yellow Film & TV / Tommi Hynynen

Aleksi Mäkelä nauraa, ettei olisi nuorena ohjaajana uskaltanut tarttua elokuvaan, joka käsittelee Suomen ensimmäistä jääkiekon maailmanmestaruutta, liki pyhää asiaa siis.

– Jo tähän lähtiessä oli tiedossa, että elokuva jakaa mielipiteitä ja kritiikkiä tulee enemmän kuin perusdraaman kohdalla.

Kaikilla on selkeä kuva siitä, millainen tämän elokuvan pitäisi olla, ohjaaja pohti muutama päivä ennen ensi-iltaa.

Joulupäivänä koko kansan katsottavaksi tulevan elokuvan on toistaiseksi nähnyt vasta pieni joukko ihmisiä, mutta reaktiot ovat Mäkelän mukaan olleet yllättyneitä.

– Elokuvan nähneet ovat kokeneet, että se on aivan jotain muuta mitä he ovat odottaneet. Sinänsähän se on hyvä lähtökohta elokuvalle, jos se ei vastaakaan odotuksia.

Mäkelä vertaa jääkiekon maailmanmestaruushaminoihin 1995 sijoittuvaa 95:ttä tänä syksynä valkokankaalle tulleeseen Borg/McEnroe -tenniselokuvaan, jossa oli tennistä vain viimeiset 30 minuuttia.

– Tässä elokuvassa jäähalli on areena, jossa gladiaattorit taistelevat, mutta draama on jossain muualla. Elokuvasta ei haluttu tehdä yltiöpäistä lätkäleffaa.

Se oli Mäkelän mukaan puhtaasti myös käytännöllinen valinta. Kiekkoelokuvan tekeminen olisi ollut haastava urakka, kun kolmasosa elokuvan tapahtumista sijoittuu Ruotsiin. 

95 Iso-Hannussa joulun pyhinä ja välipäivinä: 25.12. klo 16.55, 26.12. klo 19.30, 27.12. klo 16.45 ja 28.12. klo 19.45.