Instagram

ÄÄNI: Peukkukyydillä Suomea ristiin rastiin - "Kilpailu sai aikaan fiiliksen, että mä pystyn ihan mihin vaan!"

Saanan ja Marinellan seikkailu liftauskilpailussa oli once in a lifetime experience.

Kun Kamu viimeksi soitti raumalaiselle Saana Jaakkolalle, oli hän matkalla Helsinkiin Hitchball4000-liftauskilpailun starttiin ja päällimmäisenä fiiliksenä oli paniikki.

Nyt viikonloppu on ohi ja Suomiretki-parivaljakon kisaviikonlopun voi tiivistää 19 autokyytiin ja noin 1700 liftattuun kilometriin.

- Vaikka kisaviikonlopun viimeistä kyytiä etsiessä olikin fiilis, että peukalo ei enää nouse, on nyt taas se fiilis, että pitäisikö lähteä liftaamaan, Saana kuvailee nauraen ja selvästi viikonlopusta intoa puhkuen.

Viikonlopun aikana matkattu reitti kulki perjantaista sunnuntain ja maanantain väliseen yöhön näin: Helsinki (18:00) - Hämeenlinna - Tampere - Oritupa (yö) - Jämsä - Säynätsalo - Jyväskylä - Hankasalmi - Suonenjoki - Pöljä - Kiuruvesi - Pyhäsalmi - Piippola - Raahe (yö) - Pyhäjoki - Kalajoki - Kokkola - Pietarsaari - Jepua - Vaasa - Isokyrö - Laitila - Turku - Helsinki. (01:00)

"Parasta oli kuulla meidät kyytiin ottaneiden ihmisten tarinoita."

Vaikka kilpailu oli rankka ja unet jäivät minimiin, korvaavat kokemuksen väsymyksen monin verroin.

- Parasta oli kuulla meidät kyytiin ottaneiden ihmisten tarinoita. Monet iäkkäämmät pariskunnat muistelivat omia nuoruuden liftausreissujaan: miehet inttiin ja naiset tanssilavoille, Saana kertoo.

Vähän tiukempiakin hetkiä viikonlopun kisaan silti mahtui.

- Ensimmäiseksi yöksi jämähdimme Orituvalle, koska Orivesi oli niin myöhään aivan kuollut! Onneksi kivat kahvilamyyjät antoivat meidän pötköttää ABC:n penkeillä, eikä meidän tarvinnut värjötellä ulkona.

- Lopulta meidät uudestaan liikkeelle sai aikaisin aamulla yksi pappa, jolla oli tapana tulla aina aamukahville ennen vaimon heräämistä. Hän saikin aikamoisen tarinan kerrottavaksi heränneelle vaimolle!

Saanan ja Marinellan joukkue kävi pohjoisimmillaan viikonlopun aikana Raahessa. Matkan varrella he tapasivat rohkeiden kilpailijoiden lisäksi myös liftareista innostuneita kuljettajia.

- Ympäri Suomen sai kuulla tarinoita, miten liftarit olivat kohdanneet kuljettajia, jotka varta vasten olivat etsineet GPS:n avulla kaupungeista kyytiä tarvitsevia ja kuljettaneet heitä eteenpäin, Saana kertoo.

Kilpailun voittaja selviää pistelaskennan jälkeen vasta torstaina. Suomiretki-tiimiä ei suuremmin harmita, että he osuivat maan ainoalle rosvosektorille Suomen keskipisteessä Piippolassa ja menettivät osan keräämistään pisteistä.

- Kilpailu sai aikaan sellaisen fiiliksen, että mä pystyn ihan mihin vaan! Saana hehkuttaa.

Liftaajia Raumalla! Kamukin kohtasi liftareita viikonlopun aikana ja vei Sara Heydarin ja Louis Nachtergaelen odottelemaan kyytiä Huittistentien varresta paremmille apajille Turuntielle.

Molemmat opiskelevat tällä hetkellä Aalto-yliopistossa. Sara tekee maisterin tutkintoa ja Louis on Suomessa vuoden verran vaihdossa. Heistä liftauskilpailu oli hyvä mahdollisuus tutustua Suomeen halvalla ja hauskalla tavalla.

Kuuntele tunnelmat liftaajien ja kuskin ensikohtaamisesta!

Iranilainen Sara Heydari ja ranskalainen Louis Nachtergaele liftasivat Helsingistä Tampereelle ja Hämeenlinnaan. Sieltä matka jatkui Porin kautta Raumalle, josta päästiin lauantaina iltamyöhään peukkukyydillä Turkuun. Kuva: Henrika Bäcklund