Instagram

Anniina osti jo joulukalenterin, mutta Mikaa krääsä ärsyttää - saako lokakuussa fiilistellä joulua?

Selailen Snapchatissa kavereiden tarinoita läpi. En voi olla hymähtämättä, kun ensin ruudulle tulee Anniinan hehkutus juuri hankitusta joulukalenterista ja heti perään Mikan tunteenpurkaus kauppoihin saapuneille pukkihahmoille.

Kalenteri näyttää lokakuuta, mutta osa odottaa joulua jo into piukeana. Toisten mielestä nyt pitäisi keskittyä syksyyn ja jättää jouluhömpötykset tuonnemmaksi.

Istuimme alas sekä Anniinan että Mikan kanssa.

Mika Korhosen mielestä joulun odotusta ei sovi tuoda keskelle syksyä.

Mika Korhonen ei ole voinut välttyä ensimmäisiltä kauppoihin tulleilta joulupukkihahmoilta ja sekös miestä ärsyttää.

- Tuntuu, että joulu tulee joka vuosi aikaisemmin, eikä sitä pääse millään pakoon. Joulun odotusta ovat täynnä niin kaupat, telkkari, radio kuin nettikin, hän kuvailee.

Mikalle joululaulut ovat ehdoton no no, eikä glögihammaskaan vielä lokakuussa kolota.

- Ensimmäisen kupillisen tulen juoneeksi varmaan jossain tilaisuudessa, missä glögiä tarjotaan, Korhonen tuumii.

Hänen mielestään joulun odotukseen on hyvä virittäytyä vasta marras-joulukuun taitteessa.

- Joulua vietetään nykyään jo niin ajoissa, että kuukauden sijaan voidaan puhua joulukvartaalista. Ymmärrän toki myös sen puolen, että joulukauppa on monelle yrittäjälle merkittävä sesonki, jonka aikana tehdään suuri siivu vuoden liikevaihdosta.

"Tuntuu, että joulu tulee joka vuosi aikaisemmin, eikä sitä pääse millään pakoon."

Kaupallisuus ja kiireen aiheuttama stressi ovat Korhosen mielestä joulun ärsyttävimpiä puolia.

- Monelle aiheutuu joulun tavoista ja rutiineista valtava stressi, vaikka yleisesti sanotaankin, että joulu on rauhoittumisen aikaa.

- Kaiken huippu on esimerkiksi edellisvuoden lista joulukorttien lähettäjistä, joille pitää sitten seuraavana vuonna lähettää kortit, hän jatkaa.

Mikasta joulun perimmäinen tarkoitus on jäänyt jo kaupallisuuden jalkoihin.

- Alun perinhän joulua on vietetty Jeesuksen syntymän kunniaksi. Nykyään tosin tutkijat ovat vähän erimielisiä siitä, mikä varsinainen syntymäpäivä olikaan. Ja jouluhan on punainen vain siksi, että Coca-Cola teki sellaisen kampanjan 30-luvulla.

- Kaikki tämä vie tavallaan joululta pohjaa, mutta toisaalta mitä sitten. Tarkoitukseni ei ole pilata kenenkään joulua, ja itsekin tykkään hyvästä jouluruuasta ja perheen kanssa vietetystä ajasta, Korhonen täsmentää.

Antaa joulun siis tulla, mutta vasta joulukuun puolella.

Anniina Aaltola vietti viime joulun Espanjassa, joten tänä vuonna hän aloitti suomalaisen joulun fiilistelyn hankkimalla joulukalenterin jo hyvissä ajoin.

Anniina Aaltola keräsi lokakuun toiseksi viimeisellä viikolla liikennevaloissa katseita, kun hän käveli kaupasta kotiin joulukalenteri kainalossa.

- Alun perin en lähtenyt kauppaan joulukalenteriostoksille, mutta kun sopiva kalenteri löytyi, kannoin sen kyllä ylpeästi kotiin!

Viime jouluna Anniinan joulu sujui vaihdossa Espanjan auringon alla, ja tänä vuonna hän lähtee jouluaattona Balille.

- Matkat ovat varmasti yksi syy, miksi olen tänä vuonna näin hyvissä ajoin joulun fiilistelyn kanssa. Glögikauteni avaan ihan lähiaikoina ja olen joka päivä miettinyt jo joulutorttujakin.

Torttuja tosin Aaltola leipoi myös Espanjassa.

- Vietimme joulua tuolloin muiden vaihtareiden kanssa. Kaikki saivat tehdä tarjolle omia suosikkejaan kotimaansa jouluruuista. Itse valmistin joulutorttuja ja rosollia, johon erityisesti italialaiset ihastuivat. Joulutorttujen kanssa piti vähän soveltaa, kun en löytänyt kunnollista luumuhilloa vaan se levisi uunissa. Maku oli kuitenkin kohdillaan!

"Glögikauteni avaan ihan lähiaikoina ja olen joka päivä miettinyt jo joulutorttujakin."

Aaltolalle joulu on etenkin tunnelmaa, rauhaa ja aikaa perheen kanssa.

- Tänä vuonna meillä vietetään joulua matkan takia jo 23. joulukuuta, mutta kaikki tutut perinteet käydään silti läpi. Koristellaan kuusi ja kuunnellaan jälleen kerran Rajattoman joululevyä. Joulussa on parasta, kun voi olla kotona saunatakissa vaikka koko päivän ja puuhailla kaikkea.

Ennen jouluaattoa opettajaksi opiskeleva Aaltola ehtii osallistua useampiin pikkujouluihin.

- Kun olin kouluavustajana, joulun tunnelmaan pääsi aivan erityisesti käsityötunneilla askarrellessa ja koululaisten joulunäytelmää suunnitellessa.

- Toisaalta opettajan työ on saanut minut miettimään myös entistä enemmän joulun materialistisuutta. Joulun jälkeen saaduista lahjoista kysyminen ei välttämättä ole paras vaihtoehto, kun lapset tulevat erilaisista perheistä ja joulua vietetään niin eri tavoin, Anniina pohtii.