Instagram

ARVIO: Suomalaista junttikauhua Twin Peaks -tyylisellä huumorilla miksattuna – nuoren debyyttiohjaajan esikoiselokuva on melkoinen tapaus

Kyrsyä - Tuftland on Porissa teini-ikäiseksi asuneen Roope Oleniuksen (keskellä) ensimmäinen pitkä elokuva. Elokuva kuvattiin kaksi vuotta sitten loimaalaisella Hennijoen koululla. Tarina sijoittuu Kyrsyälle, joka on todellinen paikkakunta Sulkavalla.

15-vuotiaaksi asti Porissa asunut ohjaaja Roope Olenius on saanut valmiiksi ensimmäisen kokopitkän elokuvansa, joka nähdään Raumalla ensi-illassa perjantaina.

Kyrsyä - Tuftland sai maailmanensi-iltansa jo viime joulukuussa Teksasissa, jossa se pokkasi palkinnon parhaasta ohjauksesta kauhu- ja scifielokuvien festivaalilla. Tämän jälkeen napasahti parhaan fiktiivisen elokuvan pääpalkinto Arizonassa.

– Elokuvaan tuotu Suomi-eksotiikka viehättää maailmalla ja Yhdysvalloissa porukka tuijotti suurin piirtein suu auki, että onko tällaisia paikkoja vielä olemassa, vuonna 1987 syntynyt elokuvantekijä kertoo.

Olenius opiskeli näyttelijäksi Yhdysvalloissa ja on näytellyt muun muassa elokuvissa Bunny the Killer Thing, Love Records, Äkkilähtö sekä Luokkakokous ja televisiosarjoissa Syke, Kimmo, Tellus ja Downshiftaajat.

Elokuvan päähenkilö on nuori Irina-niminen (Veera W. Vilo) opiskelijatyttö, jonka suhde muusikkopoikaystävään on juuri päättynyt. Kun kesätyö menee alta, Irina päätyy etsimään itseään eriskummalliseen yhteisöön, jonka näennäisen harmittoman ulkokuoren alta alkaa paljastua outoja piirteitä.

Vaikutteita Kyrsyään on poimittu The Wicker Manista ja Rosemaryn Painajaisesta.

– En ole itse mikään kauhuelokuvafani. Tässä elokuvassa kauhua ovat ne asiat, jota itseäni pelottavat, kuten kontrollin menettäminen omasta elämästä, Olenius toteaa.

Katso elokuvan traileri ja lue arvostelu alta.

OMAPERÄISYYDESTÄ POJOT

Kyrsyä – Tuftland on elokuva, jolle varmasti on olemassa oma katsojakuntansa. Voin myös kuvitella, että ulkomailla se vahvistaa kuvaa toisenlaisesta Suomesta ja suomalaisuudesta. Kyrsyän Suomi on outojen ihmisten mutta kauniiden maisemien maa. Takaperoinen ja vähän pelottava.

Elokuva onkin persoonallinen yhdistelmä pohjoisen eksotiikkaa, mystiikkaa ja peräkylän kauhua. Huumoriakin löytyy sopivasti keventämään tunnelmaa.

Itse en ole kauhuelokuvien ystävä, ja kaikki visvaiset yksityiskohdat, veri ja zombeilta näyttävät hahmot ovat epämiellyttäviä. Onneksi niitä on elokuvassa niukasti, ja epämääräisen pahaenteinen tunnelma saadaan aikaan muilla tavoin.

Kyläläisten replikointi on onpi-sanan käyttöineen töksähtelevää, mutta se lienee ollut tarkoituskin. Se korostaa kylään pompsahtavan Irinan ulkopuolisuutta.

Temaattisesti elokuva ottaa kantaan moneenkin asiaan, josta päällimmäiseksi nousee naisen asema. Kyrsyä on paikka, jossa ei ole tilaa toisinajattelijoille.

Lue ohjaajan laajempi haastattelu perjantain Länsi-Suomesta. Sanomalehti Länsi-Suomi ja kaupunkisovellus Kamu ovat molemmat Marva Median tuotteita.

Elokuvan ensi-ilta on Iso-Hannussa perjantaina kello 20.45. Katso muut viikonlopun menovinkit Kamun tapahtumalistasta.