Instagram

"Eilisen puna on tän päivän bruna" - Mutta mitä sanoo lääkäri?

Helatorstain helteiset kelit jättivät monen iholle punakan sävyn.

Tämän kevään ensimmäiset kunnon lämpötilat ja aurinkoiset päivät osuivat sopivasti helatorstaille. Se tiesi vapaapäivänä ulos suuntaavia ihmisiä, lyhyitä hihoja ja auringonpalvontaa. Ulkona huolettomasti viiletetty päivä konkretisoitui osalla valitettavasti illansuussa kartoitukseen siitä, mikä kohta kropassa helotti pahiten punaisena.

Aurinkorasvan unohtaminen, liian pienen suojakertoimen käyttäminen tai liian pitkään auringossa oleilu tiesivät monilla pahoin punehtunutta ihoa.

- Olisi hyvä muistaa, että ruskettuminen on seurausta auringonvalon aiheuttamasta ihosolujen DNA-vauriosta, Minervan yleislääketieteen erikoislääkäri Tapani Järvinen muistuttaa auringonpalvojia.

- Auringosta toki saa tärkeää D-vitamiinia, mutta riittävän päiväannoksen saa, kun kasvojen kokoinen alue kehosta saa auringonpaistetta noin vartin verran. Tähän siis riittää melkeinpä kävely töihin, Järvinen jatkaa.

Nykyään ruskettunutta ihoa kuitenkin pidetään kauniina ja terveenä, joten päivettynyt ihonsävy on monen tavoitteena.

- Nuoret eivät juurikaan kanna huolta auringosta, vaikka nuoruusvuosina toistuva ihon palaminen lisää tutkitusti ihomelanooman riskiä. Ja se on ihosyövistä se kaikkein pahin, Järvinen sanoo.

Jos kesän ensiauringossa kuitenkin sattuu palamaan, mikä on paras tapa hoitaa punoittava ihoa?

- Pari kertaa päivässä hydrokortisonivoidetta. Jos iho on palanut oikein pahasti ja se kipuilee, voi oloa helpottamaan ottaa myös buranaa.

Monen suosimia after sun -voiteita Järvinen ei suoranaisesti hehkuta. Kunnolla palaneelle iholle parempi voide on oikea lääkevoide, kun taas hieman päivettynyt iho voi saada juuri kaipaamaansa kosteutta after sun -voiteista.

 

TIESITKÖ?

Ennen vanhaan ruskettunutta ihoa pidettiin rahvauden ja varattomuuden merkkinä. Esimerkiksi ylhäisöön kuuluvat naiset kulkivat päiväasaikaan varjojen alla, jotta olisivat välttäneet ihonsa päivettymisen. Rusketus kieli ulkoilmatyöstä. Vain köyhät ja rahvas "joutuivat" työskentelemään ulkona.