Instagram

Eläkesuunnitelmat Vanhassa Raumassa aikaistuivat vuosikymmenillä: "Ihan mummelina kyttään täällä sisälämpömittareita"

Eveliina Impola kertoo ystävien naureskelevan, että hän on mummoutunut Vanhassa Raumassa yhdessä vanhan kissarouvan kanssa. Kuvat: Henrika Bäcklund

Ensin keltaiset seinät olivat järkytys, mutta nyt Eveliina Impola ei voisi kuvitella elävänsä ilman niitä. Hän muutti toukokuun alussa Vanhassa Raumassa sijaitsevaan 36 neliön puutaloyksiöön.

– Olin aina ajatellut, että asun sitten eläkeläisenä Vanhassa Raumassa. Istun puutarhakeinussa kaikki päivät ja käyn torilla, tamperelaisesta kerrostalokolmiosta Raumalle muuttanut kampaaja hymyilee. Juuret ovat Raumalta ja vanhemmatkin asuvat edelleen kaupungissa.

Valmistumisensa jälkeen kampaajan töitä Nokialla tehnyt Impola alkoi kaivata Raumaa ja ystäviä täällä.

Impolalla oli ennakkoon se käsitys, että Vanhasta Raumasta on lähes mahdotonta löytää asuntoa. Yllätykseksi sellainen järjestyi hyvän ystävän kummisedän kautta.

Ennen työmatkaan meni 40 minuuttia, nyt kävellen pari. Impola kertoo Vanhaan Raumaan muutolla olleen positiivinen vaikutus esimerkiksi unen laatuun.

– Vaikka olen asunut täällä vasta näin vähän aikaa, on vaikeaa kuvitella, että asuisin enää kerrostalossa. Heti tuntui, että nukkui paremmin. En tiedä, onko sisäilma raikkaampaa vai olinko vaan niin onnellinen.

Eveliina Impola on sisutanut yksiönsä huolella. Keltaisista seinistä on tulleet väriä karttavalle sisutajalle ehdoton suosikki.

Vanhaan Raumaan muutto taitaa todella muuttaa ihmistä ainakin vähän, sillä myös Impola myöntää hakeneensa sistukseen todella tarkoin talon arvolle sopivaa vanhaa fiilistä. Apuun tulivat äiti, kirpputori ja maalipurkki. Keittiönpöytä ja tuolit sekä peilipiironki sudittiin kotiuttamisen jälkeen raikkaan vaaleiksi.

– Kyllä olen halunnut sisustaa talon henkeä kunnioittaen.

Säilytystilojen vähyys oli se, mikä puutaloon muutossa eniten epäilytti. Kaikelle on kuitenkin löytynyt paikka.

– Tykkään kyllä modernistakin. Näitä tyylejä on kiva koittaa yhdistää!

Kuvan lamppu on pelastettu Evaliina Impolan mummilan kaatopaikkakuormasta. Eveliina hioi kauniin metallin takaisin esiin joskus mustaksi maalatusta lampunjalasta.

Impolan asunnosta ei kakluunia löydy, joten talvi selätetään kattolämmityksen avulla.

– Lämmitysputket ovat katossa. Sillon ne ovat poissa näkyvistä ja se helpottaa sisustamista, hän selittää.

Kylään tuleville kavereille on annettu ohjeeksi ottaa lämpimät villasukat mukaan. Säästäväisen isän opit ovat viimeistään nyt tulleet hyötykäyttöön.

– Pitää miettiä, miten lämmin vesi riittää. Väliovi pidetään kiinni. Minulla on täällä lämpömittari joka nurkassa. Ihan vanhana mummelina kyttään sisälämpötiloja joka päivä. Ja vaikka täällä olisikin ollut kakluuni, niin olisinko ollut sen lämmittäjä sitten kuitenkaan?

Päivä päivältä ulkona on kylmempi, mutta tuleva talvi ei pahemmin huoleta.

– Olen vilkukissa. Mutta se on asennoitumiskysymys. Villasukat ja töppöset sitten vaan! Kerrostaloissa taas on välillä turhankin lämmin.

Muitakin kommervenkkejä vanhasta talosta löytyy. Esimerkiksi pyykit kuivuvat hitaammin – aiheesta Impola on keskustellut pitkään myös naapurin kanssa, joka varmisti havainnon todeksi.

– Pitää monta päivää etukäteen suunnitella pyykinpesu, jos tarvitsee jotain vaatetta!

Kirpputorilta löytyi peilipiironki, joka Impolan mielestä sopi hyvin talon henkeen. Alunperin ruskea huonekalu sudittiin valkoiseksi.

Impola asuttaa ykköskerrosta, mutta koska rakennuksessa on korkea kivijalka, eivät ohi kävelevät turistit pysty kovin helposti kurkkimaan, miten Impola arkeaan viettää.

– Välillä huomaa itse olevansa se kiusallinen tyyppi, joka katsoo toisen ikkunasta sisälle!

Toisinaan mielikuvitus lähtee puutalon suojissa vähän laukalle.

– Ulkoa meni ohi örinäporukka ja minuutti sen jälkeen oveen koputettiin. Pelästyin ihan todella paljon, mutta oven takana olikin onneksi ystävä.

Äänet ulkoa kantautuvat kuulemma erinomaisesti sisälle päin, naapurissa seinän takaa tapahtuvat mölyt eivät niinkään.

Asunnon ovissa näkyy hienosti ajan patina.

Piharakennuksessa on airbnb-asunto, jossa kesäaikaan viihtyivät monet turistit.

– Kun tulin töistä, niin siinä turistit istuivat ulkona ja joivat punaviiniä, aamuisin söivät aamupalaa, Impola naurahtaa.

Myös ystävät ovat olleet miljööstä varsin vaikuttuneita.

– Tamperelaiset ja porilaiset kaverit ovat tulleet kylään ja olleet ihan, että: "Et sä voi asuu täällä!" Ja sitten he ovat vaan ottaneet kuvia ja videoita.

Pittoreskin ympäristön lisäksi maailmanperintökohteella on tarjota niin paljon kaikkea muutakin, Impola toteaa.

– Parhaita kahviloita ja ravintoloita ihan vieressä. Onko se sitten uhka vai mahdollisuus, nainen nauraa.

Vanhassa Raumassa asumisella tuntuu olevan sellainen vaikutus, että sinne muttanut alkaa tarkastella vanhoja esineitä ja asioita uudesta perspektiivistä: Evekin halusi hänen isoäitinsä yli 40 vuotta vanhat korkokengät esille.