Instagram

"En pysty edes kuuntelemaan kaikkia alkupään levyjen biisejä" - Neljä Ruusua soittaa Raumalla uutta ja vanhaa tuotantoa

Petteri ”Kode” Koistinen (vas.), Kari ”Kämy” Kämäräinen, Jari ”Lade” Laakkonen ja Ilkka Alanko soittavat viimeiset keikat perjantaina Raumalla ja lauantaina Heinolassa. Sen jälkeen Neljä Ruusua pitää hiljaiseloa muutaman kuukauden ja julkaisee uutta musiikkia. Kuva: Ville Juurikkala

Melko tarkkaan 35 vuotta sitten Joensuussa Kanervalan koululla nuorten poikien bändi soitti ensimmäisen keikkansa. Bändin nimi oli tuolloin Talouskukkaro, mutta tällä nimellä yhtye jatkoi vain kolme vuotta.

– Joo, se oli mun vanha ala-aste, jossa me soitettin keskellä koulupäivää, Ilkka Alanko muistelee.

Tuosta koulukeikasta sai alkunsa yhtyeen tarina, joka tunnetaan Neljänä Ruusuna.

Neljästä Ruususta tuli yksi suosituimmista suomalaisista pop-yhtyeistä.

Ilkka Alanko tunnustaa, ettei hänellä käynyt mielessäkään, että he soittaisivat samalla porukalla vielä 35 vuoden jälkeen.

– En ajatellut, että edes kolmen vuoden päästä soittaisin samassa bändissä. Mutta jotenkin sitä on vaan jatkanut sen enempää ajattelematta.

Populaarimusiikin maailmassa 35 vuotta samalla kokoonpanolla keikkaillut bändi on harvinaisuus. Ilkka Alangon mukaan pitkän yhdessäolon takana on uuden musiikin tekeminen.

– Uusien biisien tekeminen ja keikoilla soittaminen antaa itsellekin energiaa. Ei olla koskaan haluttu soittaa vain vanhoja biisejä.

– En pysty edes kuuntelemaan kaikkia meidän alkupään levyjen biisejä, Alanko nauraa.

Uutta musiikkia Neljältä Ruusulta ilmestyi lokakuussa, kun he julkaisivat digitaalisesti Mustia Ruusuja -levynsä ensimmäisen osan, viisi kappaletta. Loppuosa ilmestyy keväällä, kun kappaleet valmistuvat.

– Haluttiin kokeilla tällaista, kun voitiin. Me ollaan onnellisessa asemassa sen suhteen, että voidaan rennosti muita ajattelematta tehdä musiikkia.

Keväällä julkaistaan myös dokumenttimateriaalia Neljän Ruusun 35-vuotisesta matkasta. Monet bändit tai yksittäiset artistit ovat perustaneet taloudellisista syistä osakeyhtiön, mutta Neljällä Ruusulla ei tällaisia järjestelmiä ole.

– Se on varmasti myös syy siihen, että ollaan edelleen kimpassa. Ei olla taloudellisesti riippuvaisia toisistamme. Voidaan aika nopeallakin päätöksellä pitää taukoa.

2000-luvulla Neljä Ruusua pitikin taukoa muutaman vuoden.

Ilkka Alanko oli 13-vuotias, kun he perustivat bändin.

Vaikka yhtye nauttii edelleen suosiosta ja biisit soivat radiossa, ei hän näe itseään yhtyeen riveissä kahdenkymmenen vuoden jälkeen.

– Ei Neljä Ruusua ole sellainen bändi, että heilutaan tuolla kiertueilla ympäri Suomea vielä 70-vuotiaina, Alanko nauraa.

Neljä Ruusua Varastoklubilla tänään perjantaina kello 22.