Instagram

ENNAKKO: Piccolohuilu tahtoo olla Suomen puhutuin poikabändi – Syväraumasta kertovan Suruhampton-biisin musavideo Kamun ennakkonäytössä

Etsi kuvasta nokkahuilu! Mikko Korpi (vas.), Arttur Teränen, Oskari Nieminen ja Eetu Ritakorpi muodostavat Piccolohuilu-yhtyeen. Kuvat: Henrika Bäcklund

Mitä saadaan, kun yhdistetään kolme syväraumalaista ja helsinkiläistynyt porilainen (mutta oikeasti Turussa asuva) Rauma-diggari?

Suomen puhutuin poikabändi, ainakin nelikon omien sanojen mukaan.

Se, ettei Piccolohuilu-nimisen yhtyeen musiikki ainakaan aivan perinteistä poikabändikamaa ole, on varmasti kokoonpanon jäsenillekin aivan sataprosenttisen selvää.

– Tuntuu absurdilta, että ollaan edes julkisesti puhumassa tästä, puuskahtaa heti kärkeen basisti Oskari Nieminen ja nauraa päälle.

Muut syväraumalaiset ovat Arttur Teränen, joka soittaa Piccolohuilussa kitaraa ja Eetu Ritakorpi, joka laulaa. Rummuissa on porilaislähtöinen Mikko Korpi.

– Noi olivat kolmestaan treeniksellä soittelemassa ja eksyin katsomaan, että mikä meininki. Kysyin, että kuka laulaa, Ritakorpi muistelee.

 Äijä laulaa! Ja kirjoittaa sanat, olivat muut vastanneet.

– Tehtiin kolme biisiä yhdessä yössä. Kohta niitä on levyllinen, Nieminen sanoo.

– Albumi kestää kuitenkin vain alle 15 minuuttia, koska ollaan kuitenkin punk-bändi, Korpi heittää väliin.

Alkaa keskustelu siitä, mitä ollaan tai ei olla. Päädytään yhteiseen lopputulokseen siitä, että tavoitteena on olla Suomen puhutuin poikabändi ja että asenne on punk.

– #suomenpuhutuinpoikabändi! Punk-asenteella mennään eikä turhia hienostella, Korpi vielä tahtoo kiteyttää.

Selvä homma. Mutta mikä hiton Piccolohuilu?

– Nimi tuli Artturin läpästä! joku muistaa.

– Ai tuli vai? Teränen itse hieroo päätään. Ja alkaa sitten hymyillä leveästi. Syntytarinaan liittyy Espanja ja runsas määrä juomaa, ainakin monta cuba libre -drinkkiä.

– Opettelin soittamaan saksofonia c-duurissa ja heitin, että tehdään biisi, jossa pääsisin soittamaan ja sitten siitä tuli jotenkin piccolohuilu..

Bändissä piccolohuilun virkaa toimittaa ihan klassinen valkoinen nokkahuilu, joka on monille tuttu ala-asteelta. Ja kyseessä on ihan aito kouluhuilu.

– Menin heti porukoille ja kaivelin kaikki kaapit läpi. Sitten löytyi! nokkahuilun soittotaidon haltuun ottanut Ritakorpi kertoo.

Syväraumassa on hyvää nostalgiafiilistä – ja sen arvostaminen kasvaa, kun ikää tulee, sanoo Eetu Ritakorpi (vas.).

Piccolohuilu tulee huomenna ulos kovalla tohinalla: perjantaina julkaistaan bändin ensimmäinen virallinen biisi Suruhampton ja sen musiikkivideo. Lisäksi Piccolohuilu vetää Rauman torilla "hullun sähköisen setin" kello 19 alkaen.

Suruhampton on nostalginen pätkä Syväraumasta. Biisi tulee puoliltaöin suoratoistopalveluihin.

Kappale julkaistaan Korven Milki Recordsin kautta. Hän myös vastaa musiikkivideon tuotannosta. Korpi on kuvannut videon yhdessä Otto Hyvärisen kanssa.

– Iltapäivän aikana kuvailtiin joku kolme tuntia, pyörittiin tutuissa paikoissa. Ei kannata ainakaan liian tosissaan katsoa, miehet vinkkaavat.

Kamu on saanut kunnian näyttää Suruhampton-musiikkivideon lukijoilleen ennakkoon. Ota siis pilkettä silmäkulmaan ja katso Suomen puhutuimman poikabändin ihka ensimmäinen video alta! Korvamato-varoitus.

Piccolohuilu tuodaan julkiseksi projektiksi, koska bändin Minttu-Suklaa-kappale lähti leviämään Raumalla vähän kuin itsestään.

– Se biisi oli piilotettuna Soundcloudissa. Katselin kavereiden Instagram-tarinoita ja kuulin kappaleen soivan siellä taustalla! Ihmiset olivat alkaneet jakaa kappalelinkkiä, Korpi kertaa.

Suruhamptonilla tehdään virallinen tuleminen, mutta kyllä kokoonpanolta löytyy jo aikamoinen repertuaari biisejä.

– Meillä on sellainen klubibängeri kuin Ookko nähny Niinaa. Se on seksikäs biisi.

Saunabiisissä vihdotaan Hyvärisen selkää sanomalehdillä samalla kun Nieminen imitoi kiuasta, kerrotaan. Ja ovat miehet tehneet oman coverinsa raumalaisille niin tutusta Kaad liiveihis ryyp -veisusta. Ehkä raumalaisia cover-vetoja tulee vastaisuudessa vielä lisää.

– Toivotaan, että meistä tulee pieni viraalihitti Raumalla. Että ainakin puolet kaupunkilaisista tietävät Piccolohuilun. Sellainen Rauman juttu! Ja jos leviää, niin ei haittaa.

"Syvärauma on paras alue Raumasta. Ollaan viihdytty täällä ihan helvetisti. Nuorenakin hengailtiin aina täällä, eikä menty keskustaan, pidettiin kotibileitä.."

Ensimmäisen virallisen keikkansa Piccolohuilu vetää Ganalin Helmen approilla marraskuun ensimmäinen päivä Varastoklubin yläkerrassa. Miehet ovat soittaneet yhdessä yleisön edessä jo pariin otteeseen muun muassa ystävän valmistujaisissa ja spontaanissa uudenvuoden salakeikassa, joka oli kuulemma riemuvoitto.

– Niemisellä oli bileet, ja tajuttiin, että meitähän on täällä kaikki paikalla. Mentiin koko porukalla treenikselle ja soitettiin!

Esiintymiskokemusta on kuitenkin riveissä runsaasti, sillä jokainen vaikuttaa myös muissa bändeissä.

Ritakorpi soittaa rumpuja psykobilly-yhtye Wantonissa. Lisäksi hän paukuttaa rockabillya The Howlin' Boozers -kokoonpanossa ja Blackmetallia Hiidenhaudassa. Piccolohuilu on ensimmäinen bändi, jossa Ritakorpi laulaa.

– On ollut vähän ideaa, että laitetaan Eetu tangomarkkinoille. On selvästi kuninkaan ainesta, muut kiusoittelevat.

Nieminen soittaa psykobillybändi Relax Triossa.

Teränen on keulamies AT's Roots & Ramblin' -yhtyeessä ja Korpi soittaa samassa kokoonpanossa. Korpi soittaa myös Joosuassa.

Miehet toivovat pääsevänsä pian valloittamaan Rauman baarit Piccolohuilun kanssa.

– Joku Rauma-kiertue olisi kova! Kaikki Rauman baarit yhdessä illassa!