Instagram

Ensimmäistä kertaa rapujuhlilla? Näillä vinkeillä ei tule äitiä ikävä!

Rapujuhlien fiilikseen pääsee jo muutaman kuoritun ravun jälkeen. Kunnon syötäväksi kannattaa varata usein jotain ruokaisampaa. Kuva: Maija Männistö

Oletko saanut elämäsi ensimmäisen kutsun rapujuhlille ja nyt vähän jännittää: Miten niitä rapuja oikein kuuluu syödä ja mitä illan etikettiin kuuluu?

Rapujuhliin kuuluu muutamia perinteitä, mutta kaikki juhlat ovat kutsujansa näköiset. Kannattaa siis lukea saatu kutsu tarkkaan esimerkiksi mahdollisen pukukoodin varalta.

Ravustuskausi jatkuu lokakuun lopulle asti, joten juhlakutsuja saattaa ilmaantua vielä pitkälle syksyyn. Tulevan viikonlopun venetsialaiset ovat kuitenkin monelle perheelle ja kaveripiirille se perinteinen rapujuhlaviikonloppu. Veneily- ja mökkikauden epävirallinen päätösjuhla ei tunnu ollenkaan niin kurjalta, kun tuttavat kokoontuvat yhteisen rapuvadin ympärille.

Kamun vinkeillä ensikertalaisellakaan ei mene juhlissa sormi suuhun - saksi korkeintaan!

1. Älä jännitä. Joukossa on aina tyyppejä, jotka ovat kokeneita rapujen syöjiä ja halukkaita neuvomaan ensikertalaisia. Joka tapauksessa homma on suttaavaa ja sormenpäät menevät rikki saksien vääntelystä. Rapujuhlissa on lupa ryystää äänekkäästi saksiin kertynyttä suolaista keittolientä, mutta rapuveitsi on ainoa ruokapöydän veitsi, joka on luvallista laittaa suuhun.

2. Älä stressaa pukeutumisesta. Punainen on epävirallinen teemaväri rapujuhlilla, mutta syöjien kaulaan ripustetaan joka tapauksessa suojakauluri, joten valitut vaatteet jäävän sen alle pääosin piiloon. Kaulurin lisäksi lapsenomaista juhlatunnelmaa voi luoda erilaisilla rapuaiheisilla päähineillä ja hatuilla.

3. Snapsi per saksi on vain sanonta. Jotta ilta ei loppuisi ennen kuin se alkaakaan, älä juo snapsia jokaiselle kuoritulle sakselle. Ja kun juhlissa kajahtaa kunnollinen juomalaulu, ei snapsilasia kannata joka kerta kulauttaa tyhjäksi; pieni huikka riittää. Tunnelmaan pääsee osalliseksi myös nauttimalla alkoholittomia ruokajuomia.

4. Syö hyvin. Ravuista tulee harvoin kunnolla täyteen. Tai tällöin niitä pitää paahtoleivät kanssa syödä toistakymmentä, eikä kukaan jaksa kuoria illassa sellaista määrää. Selvitä siis etukäteen, tarjotaanko juhlissa myös muuta ruokaa. Ellei, tankkaa hyvin ruokaa ennen juhlia.

5. Hoi laari laari laa! Rapujuhlilla ei ole väliä, vaikka et kultakurkku olisikaan. Juomalaulujen parissa voivat laulaa sävelkorkeudesta huolimatta ihan kaikki.