Instagram

Erityinen kiekkomatsi: lukkoladyt ja patarouvat viilettivät jäällä, kun miehet istuivat katsomossa

Mia Koivisto paljasti, ettei luistelu ole hänen lempipuuhiaan, mutta perjantaina lukkoladyjen nimissä oli hyvä hetki heittäytyä! Kuvat: Maija Männistö

- Pitäiskö meidän treffata heti viideltä? Jääkiekko ei kuulu mun vahvuuksiin, enkä tiedä yhtään kuinka kauan kamojen pukemisessa tai jäälle raahautumisessa menee, Mia Koivisto viestittää haastattelua sovittaessa whatsappissa nauruhymiöiden kanssa.

Viesti saa vastaanottajankin hieman hymähtämään, sillä onhan kyseessä ammattilaiskiekkoilija Toni Koiviston vaimo.

- Kyllä meidän pojatkin olivat ihan monttua auki, kun kuulivat, että äiti on menossa luistelemaan. Onneksi liikkeellä ollaan huumorimielellä! Mia naurahtaa.

Lukon pelaajien koppi täyttyi perjantai-illalla puhinasta ja naurusta, kun joukko lukkoladyja sovitteli ylleen miestensä pelivermeitä. Edessä oli ladyjen ja patarouvien välinen kohtaaminen jäällä.

Alkulämpö otettiin kopissa ammattilaisten elkein.

Osa naisista on vielä toisilleen vieraita, sillä kyseessä on lukkoladyjen kauden ensimmäinen isompi yhteinen tapaaminen. Kädenpuristuksia ja esittäytymisiä tehdään vähän joka nurkalla.

Joillain ladyista on mukanaan hokkarit, mutta toiset sovittelevat jalkoihinsa kaunoluistimia. Miehet teippaavat naisten pyynnöstä halukkaiden lapoihin pinkkiä erkkaa ja munareiden pukeminen naurattaa - onko nekin ihan pakko laittaa?

Sen lisäksi, että tapahtuma on naisille oiva tapa tutustua toisiinsa, ottavat myös miehet illasta kaiken irti. Monilla on välillä pokassa pitelemistä, kun jonkun rintapanssari onkin puettu vähän sinne päin ja se törröttää hassusti pelipaidan alta.

Aivan jokainen napsii myös kuvia muistoksi.

Tänään on lupa puhua jääkiekosta - kotiin asti, kun ne asiat vain harvoin arjessa pääsevät.

- Meidän kotona ei puhuta kummankaan töistä. Toni saa varmasti puhua muiden kanssa kiekosta ihan tarpeeksi, Mia Koivisto sanoo.

Samoilla linjoilla on myös patarouvien edustuksessa mukana oleva Juho Tommilan tyttöystävä Tiina Isomaa.

- Kotona puhutaan kaikesta muusta kuin jääkiekosta. Kiekkoasiat Juho saa kyllä puhuttua niiden kanssa, jotka siitä vielä paremmin ymmärtävät, hän kertoo.

Isomaa on päässyt viime vuosina osallistumaan sekä patarouvien että lukkoladyjen toimintaan.

- Aika samantyyppistä molempien ryhmien toiminta on. Yhteishenki on hyvä ja whatsapp-ryhmät piippaavat ahkerasti. Raumalla pelaajien kumppaneilla on oma aitio, Porissa meille on osoitettu katsomosta tietyt yhteiset paikat.

Mia Koivisto ja Tiina Isomaa tuntevat toisensa jo lukkoladyajoilta. Perjantain matsissa heillä oli kuitenkin päällä eri seurojen värit.

Liigapelaajan puolisolle tulee väkisinkin kausien mittaan tutuksi se, että paljon asioita tehdään miesten työn ehdoilla.

- Suunnittelen meidän perheen kalenterin aina Tonin menojen mukaan. Ei se oikeastaan ärsytä, sillä siihen on jo niin tottunut, Mia Koivisto sanoo.

- Kaikki yhteiset lomat pitää aina ajoittaa kesään. Haastavaa tässä on se, että tulevaisuuden suunnittelu voi olla epävarmaa, koska sitä pitää miettiä senhetkisen pelaajasopimuksen mukaan, Tiina Isomaa pohtii.

Miehet olivat korvaamaton apu lukkoladyjen pukeutumisen tukena.

Perjantai-illan huuma alkaa tiivistyä Lukon kopilla sitä mukaan, kun naiset saavat lisää kiekkovermeitä ylleen.

Raumalaisnaiset saivat vetää ylleen ihan autenttiset miesten pelipaidat, kun taas Porissa huoltojoukot varjelivat viralliset pelipaidat visusti kaappiin. Kun aidoista varusteista on kyse, saavat jotkut suojat naisilta palautetta myös hajustaan: "Sä ostat mulle uuden kerraston, jos tää haju nyt tarttuu näihin!"

Ennen kentälle astumista käydään napakka minuutin mittainen tunnelmannostatuspuhe ja annetaan ohjeet haastavien tilanteiden kohtaamiseen: "Jos maalivahti kaatuu, kaksi pelaajaa käy heti auttamassa hänet pystyyn."

- Tai vaikka kolmekin! lukkoladyjen maalivahdiksi puettu Sallamari Impola naurahtaa.

Suuren suurta yleisöryntäystä ei perjantai-illalla Äijänsuon katsomossa ole, mutta penkeiltä löytyvät juuri ne kaikkein tärkeimmät - omat rakkaat. Myös Porista on saapunut joukko liigapelaajia patarouvia kannustamaan.

Puolisoilla on katsomossa naurussa pidättelemistä, kun kiekko soljuu naisten lavoissa välillä arvaamattomalla tavalla. Miehet myös katsovat ottelua sen humoristisuudesta huolimatta ammattilaisen silmin: "Kato, nyt tulee kolme-ykkönen!"

Naisten heittäytyminen kerää miesten katsomossa myös ihastelevia kommentteja. Kaikkien suupielet - niin katsomossa kuin kentälläkin - ovat ylöspäin.

Ja juuri se on ollut illan ottelutapahtuman päätarkoitus.

Lopputulos ei ole illan tärkeintä antia, mutta kerrotaan sekin. Lukkoladyt saivat tuulettaa patarouvia useammin, kun loppunumeroiksi kirjattiin 6-2.

Lukon maalit: #82 Janina Vahalahti (2), #23 Meri-Tuulia Tukonen (2), #22 Mia Koivisto ja #75 Viivi Toikkonen.

Padan maalit: #9 Nina Torikka (2).