Instagram

Euroviisubingo ja 6 faktaa viisuista

Norma John esittää Blackbird-kilpailukappaleensa ensimmäisen semifinaalin seitsemäntenä. Kuva: Yle / Anton Sucksdorff

Tuulikoneita, modulaatioita ja paljasta pintaa! Kamu kasasi viisujen parhaat palat yhteen bingopaperiin. Sekoita viisuherkut jokaiselle pelaajalle. Laiskemman apuna toimii bingo-generaattori. Pelaajat voivat myös leikata Kamu-kupongin ruudut irti itse ja järjestää haluamallaan tavalla.

Bingopalat on kasattu semifinaalia silmällä pitäen. Finaali-illan bingotikettiin on syytä lisätä pistelaskua käsitteleviä ruutuja, niin pysyvät pelaajatkin hereillä viimeisiin hetkiin asti. "Neighbour country — whatever the song is — 12 points."

Kamu toivottaa antoisaa viisuiltaa!

6 FAKTAA TÄMÄN VUODEN EUROVIISUISTA

1. Kiovan Euroviisujen tunnuslause on: "Celebrate diversity."

2. Logo esittää perinteistä ukrainalaista kaulakorua. Helmikorua kutsutaan nimellä Namysto. Se on suojaava amuletti sekä kauneuden ja terveyden symboli.

3. Venäjä ei osallistu viisuihin.

Ukrainan mielestä Julia Samoilovan valinta edustajaksi oli tietoista uhittelua, sillä Venäjällä tiedettiin, että Krimillä esiintynyt artisti ei saisi matkustuslupaa kisoihin. Ukrainan lain mukaan miehitetylle Krimille matkustaminen ilman Ukrainan hallituksen lupaa estää maahantulon kolmeksi vuodeksi.

Kilpalilun järjestävä Euroopan yleisradioliitto EBU ehdotti, että Venäjä lähettäisi Euroviisuihin Samoilovan sijasta jonkun toisen edustajan tai osallistuisi laulukilpailuun satelliitin välityksellä, mutta Venäjä päätti jättäytyä kokonaan pois.

4. Australia on mukana kisassa kolmatta kertaa. Australian oli alun perin tarkoitus osallistua laulukilpailuun vain vuonna 2015, jolloin fanimaa pääsi mukaan viisujen 60. juhlavuoden kunniaksi. Silloin Guy Sebastian sijoittui viidenneksi. Vuosi sitten Dami Im tuli toiseksi. Onko tänä vuonna Australian aika voittaa?

5. Papananaama (Sini Laitinen) on matkustanut Kiovaan seuraamaan viisuhypeä. Tubettaja ei tosin puffivideollaan muistanut, sijaitseeko Kiova Ukrainassa vai Unkarissa. Tunnelmia kisahumusta tipahtelee Papananaaman YouTube-kanavalle

6. Norma Johnin muodostavat Leena Tirronen ja Lasse Piirainen. Tirronen on osallistunut aiemmin X-Factoriin ja julkaissut levyn nimellä Leena Ihmemaassa. Piiraisen naama on tuttu ainakin lauantai-iltaisin telkkaria katsoville, sillä mies on Bumtsibum-ohjelman toinen kapteeni!

Suomen viisuedustaja Norma John esiintyy Euroviisujen ensimmäisessä semifinaalissa tiistaina 9.5. järjestysnumerolla 7. Mahtipontisen jylhästä Blackbird-kappaleesta nähdään myös Kiovassa riisuttu versio, Uuden musiikin kilpailun finaalin tapaan. Suomalaiset uskovat, että tänä vuonna erotutaan simppeliydellä, mutta suurella sävellyksellä.

1. semifinaali lähetetään suorana Yle TV1:lla klo 22.00. Lavalla parastaan tarjoilevat 18 maata: Ruotsi, Georgia, Australia, Albania, Belgia, Montenegro, Suomi, Azerbaijan, Portugali, Kreikka, Puola, Moldova, Islanti, Tsekki, Kypros, Armenia, Slovenia ja Latvia.

Yleisöäänien ja kansainvälisten asiantuntijaraatien pisteiden perusteella 10 maata pääsee finaaliin.

Suomalaisena kommentaattorina toimii Mikko Silvennoinen.