Instagram

Fame! Raumalaisnuoret toteuttavat legendaarisen musikaalin – "Tärkeintä on, että tekee mistä tykkää"

Lauri Petrell (vas.), Artturi Valavuo, Niko Nurmelin, Riku Kivioja ja Oskari Manneros ottivat koe-esiintymisen rennosti.

– Tämä on fyysisesti helppoa, mutta henkisesti vaikeaa, sillä olen ainut laitilalainen ja ainut amis, nauraa 18-vuotias Riku Kivioja ja vinkkaa silmää, kun teatteriyhditys Faken viime lauantaisen koe-esiintymisen tanssiosuus on saatu päätökseen.

Nuoret hengailevat musiikkiopiston ala-aulassa ja odottavat vuoroaan päästä saliin laulamaan. Jokaisella on rinnassaan numero: yhteensä kokelaita on 23. Lähes kaikki nuoret ovat Rauman Lyseon lukiosta, muutama muu lähipaikkakunnilta.

Paikalle on kokoonnuttu roolitusta varten, sillä teatteriyhdistys Fake, Rauman Lyseon lukio ja Rauman poikasoittokunta tekevät oman versionsa 30-juhlavuottaan viettävästä Broadway-klassikosta. Fame-musikaali saa ensi-iltansa Rauma-salissa 22. tammikuuta.

– Jotain tällasta olen halunnut tehdä jo pidempään. Nuorissa on hienoa energiaa ja voimaa. Raumalla on minun aikanani ja tietojeni mukaan nähty todella vähän nuorisomusikaaleja, sanoo teatteriyhdistys Faken puheenjohtaja Lauri Ketonen, joka myös ohjaa tulevan produktion.

Ketosella on omakohtaista tarttumapintaa Fame-musikaaliin, sillä hän on näytellyt nuorena poikana Tyrone Jacksonin roolin Uudenkaupungin teatterissa.

Famea on nähty valkokankaalla, lukuisilla teatterilavoilla ja telkkarissa. Tarina sijoittuu 1980-luvun New Yorkiin ja taideaineisiin erikoistuneeseen kouluun, jossa suosiota tavoitellaan hinnalla millä hyvänsä.

– Tässä on tunnistettavaa monen halu olla jotakin. Halu olla kuuluisa. Nykypäivänä meillä on idolssit ja voicet, joista haetaan sitä paikkaa ja näkyvyyttä.

Kuinka paljon voi uhrata oman intohimon vuoksi?

– Tyrone Jackson on kova tanssimaan, tanssi on kadulla opittua. Tanssinmaikka näkee hänessä alkukantaista taiteilijuutta, mutta äidinkielenopettaja on sitä mieltä, ettei maailmassa pärjää, jos ei valmistu myös muista aineista. Tämä kamppailu voi olla tuttua niille nuorille, joilla on jokin intohimo – oli se sitten urheilu tai taideaine, Ketonen jatkaa.

Ketonen ei aio nykyaikaistaa Rauman Famea, vaan nuoret pääsevät tekemään aikamatkan kasarille.

Ja he ovatkin siitä jo aika innoissaan.

– Toista tällaista tilaisuutta ei ihan heti tule, hehkuttaa 18-vuotias Lauri Petrell.

– Kasari on hauska ja mielenkiintoinen. On kauhean vaikea aikuisena tehdä sellaista uskottavaa nuorisojuttua, joka menisi nuorilta läpi. Tässä on meille kaikille vähän perspektiiviä, kun ei olla ihan nykyhetkessä ja voidaan tarkastella tarinaa kauempaa, Ketonen tuumii.

Jasmin Hilakari ja Saina Kaukkila pääsivät tekemään omat koelaulunsa ensimmäsiten joukossa. Molemmat kertovat olevansa musikaalifaneja. Uudemmista musikaaleista suosikki on La La Land, vanhemmista Grease ja Oopperan kummitus. Kuvat: Henrika Bäcklund

Uuden oppiminen sekä omien rajojen kokeilu voi avata monia hienoja asioita. Nuoret ovat tulleet koe-esiintymiseen rohkeasti. Oikeastaan kukaan ei pahemmin jännitä.

– Olen aivan täysin oman mukavuusalueeni ulkopuolella. Halusin tulla katsomaan ja kokeilemaan, että millaista täällä on, perkaa fiiliksiään Niko Nurmelin.

Ketosesta on hienoa saada uusia nuoria – ja nuoria miehiä – mukaan teatterin pariin.

– Yhä edelleen on se, että jätkiä tarvittaisiin lisää. Miten saisi nuoria miehiä mukaan teatteriin? ohjaaja miettii.

Ajatellaanko, että teatterin tekeminen ei ole coolia? Tämä ei tunnu ainakaan Petrelliä huolettavan.

– Miksi teatteri ei olisi se ensimmäinen harrastusvaihtoehto? Tärkeintä on, että tekee, mistä itse tykkää, hän tokaisee.

Musikaalin lipunmyynti alkaa maanantaina 17. syyskuuta. Esityksiä on yhteensä viisitoista aikavälillä 22.1.–17.2.

Musikaalin laulujen harjoituksista vastaa Rauman lukion Paula Kuusisto. Musikaalin koreografina on Sonja Sorvola.

Livebändinä esiintyvät The Stonewalls -yhtye sekä poikasoittokunnan puhaltajat kapellimestarinaan Anne Lehtomäki-Koskinen.

LUE LISÄÄ: Näyttelijä-ohjaajan matkassa 24 tuntia – Lauri Ketosen työpäivät ovat kaikkea muuta kuin yhdeksästä viiteen