Instagram

Freehand-tatuointi saa lopullisen muodon vasta tehtäessä – "Annoin paljon taiteellista vapautta"

Needle Pointissa työskentelevä Tero Heinonen on erikoistunut freehand-tekniikalla tatuoitaviin teksteihin. Ensikertalainen Mika Korhonen luottaa siihen, että ammattilainen käsistä syntyvä lopputulos on mieluinen. Kuvat: Henrika Bäcklund

– Yllättävän paljon tulee verta, toteaa Mika Korhonen katsellessaan kättään tatuoitavan.

– Yllättävän vähän! Tero Heinonen heittää heti takaisin.

Näin ne eroavat, asiantuntijan ja noviisin mielipiteet. Siitä molemmat ovat yhtä mieltä, että kuvan hakkaaminen ihoon kyllä ihan oikeasti tuntuu.

– Alkufiilikset oli, että ihan perseestähän tämä on. Kyllä se vaan koskee. Ja ensitatuoinniksi tämä on aika hc, Korhonen naurahtaa.

– Tatuoiminen sattuu, se on ihan itsestäänselvyys. Kun neulalla mennään ihosta läpi, jatkaa Needle Pointissa työtään tekevä alan ammattilainen.

Ääriviivoista ei yleensä tule verta kovin runsaasti, mutta värittäessä iho aukeaa isommalta alueelta.

Korhonen on miettinyt tatuoinnin ottamista jo pidempään. Hänellä on taustaa hevibändissä soittamisesta ja rokkimeininki on ollut teinistä asti lähellä sydäntä. Jostain syystä tatuointia ei ikinä vain tullut otettua.

– Pidän tätä ihan kypsänä ikänä ottaa juuri sellainen tatska, minkä tietää, että varmasti haluaa, vihdoin tatuointituolissa istuva 27-vuotias sanoo.

Yhteinen sävel tatuoijan kanssakin löytyi musiikki-innostuksesta: molemmat soittavat rumpuja ja pitävät samanlaisesta musiikista. Kuten Slipknotista.

"Aina ei kuitenkaan pysty luottamaan edes itseensä."

Toiselle puolelle hakataan sanat: "Trust no-one." Sen vastapainoksi toiseen käteen kirjoitetaan: "Pursue happiness."

– Nämä ovat omia elämänohjeita. Kaikilla on sekä hyvää, että huonoa aikaa. Tämä on pysyvä muistutus siitä, mitä itse haluaa edustaa.

Tatuoinneissa mennään ääripäästä toiseen.

– Oma elämänfilosofian mukaan sitä pyrkii onnellisuuteen kaikin tavoin. Aina ei kuitenkaan pysty luottamaan edes itseensä. Sellainen terve varautuneisuus on hyväksi.

Vastakkainasettelun tematiikkaa on haettu myös värein. Toiseen käteen kirjaimet hakataan mustana, toiseen kirjaimet jäävät hohtamaan vaaleana, kun taustasta tehdään tumma.

– Minulla oli oikeastaan vain lauseet valmiina. Tehtiin yhteistyötä ja annoin paljon taiteellista vapautta. Kun oltiin molemmat tyytyväisiä, alettiin tekemään, Korhonen sanoo.

On oikeastaan aika vänkää katsoa, kun artisti luo sitä mukaa, kun tekee. Puhutaan freehand-tatuoimisesta. Lopputulos on pääpiirteittäin referenssikuvissa ja tatuoijan päässä. Luonnos iholle on tussattu. Tulevaa tatuointia ei piirretä iholle etukäteen loppuun asti valmiiksi.

"Idea on tärkein. Ja kun kuvakin on hieno, niin sehän on tuplavoitto."

Korhosenkin kyynärvarteen parit koukerot löytävät paikkansa spontaanisti.

– Tykkään tehdä nämä tekstit omalla käsialalla.Tatuoinneista saa yksilöllisiä ja pääsen toteuttamaan itseäni, Tero sanoo.

Miltä tuntuu katsoa, kun omalle iholle luodaan tällä tavoin jotain pysyvää?

– Olen pyrkinyt katselemaan muualle. Luotan siihen, että lopputulos on hyvä. Idea on tärkein. Ja kun kuvakin on hieno, niin sehän on tuplavoitto, Mika hymyilee.

Asiakas saattaa seurata tekemistä tiiviistikin. Se ei Teron mukaan vaikuta tekemiseen, vaan kuuluu asiaan – tatuoija on siihen jo tottunut.

Alkuvuosi on tatuointiliikkeessä kiireinen. Monet ovat hankkineet tatuointilahjakortteja pukinkonttiin. Teron mukaan tatuointiskene on Raumalla aika aktiivinen. Asiakaskunta on todella laaja, joten tatuoijat tekevät paljon erilaisia tatuointeja.

Pienemmällä paikkakunnalla erikoistuminen saattaakin olla hieman haastavampaa kuin isommissa keskuksissa. Tero on erikoistunut teksteihin ja kertoo, että somemaailmasta on helppo löytää sellainen tatuoija, joka tekee juuri sellaista jälkeä, jota itse toivoo.

Hänellekin on tullut asiakkaita tekstien perässä Helsingistä asti.

Tero piirtää luonnokset pääpiirteittäin useammalla erivärisellä tussilla, jotta hahmottaa paremmin lopputuloksen.

Tero muistuttaa, että tatuointiliikkeeseen ei tarvitse tulla valmiin kuvan kanssa, vaan suunnittelu kuuluu tatuoijan työhön.

– Monet ajattelevat, että pitäisi olla joku valmis malli. Ideat vaan pöytään ja siitä se lähtee.

Onko vuodelle 2018 olemassa jo jotain selvää tatskatrendiä?

– Eipä oikeastaan. Mandalat ovat olleet viime aikoina aika yleisiä. Mutta kaikkea menee laidasta laitaan.

 JUTTUSARJAN AIEMMAT OSAT

Ilmianna itsesi tai ystäväsi Tatuoinnin tarina -juttusarjaan! Onko sinulla ihan todella päheä leima, jonka takana on sitäkin parempi tarina?! Tai koristaako ystäväsi nahkaa upea taideteos?

Ota yhteyttä Kamuun sähköpostitse kamu@marvamedia.fi tai vaikka paiskaamalla viestiä inboksiin Facebookissa tai Instassa.