Instagram

Olkatoppaukset ja tötterötukat ovat jääneet historiaan - gaala juhlistaa Pitsimissejä 40 vuoden ajalta

Vanhat kuvat Pitsimissiehdokkaista ovat hienoja ajankuvia, sillä finalistien tyylit ja stailaukset heijastelevat voimakkaasti kunkin ajan trendejä. Kuvat: Länsi-Suomen kuva-arkisto

Viime kesänä valittiin järjestyksessään 40:s Pitsimissi. Kilpailua järjestävät Hans ja Riikka Lehtinen olivat jo useamman vuoden ajatelleet, että tuota lukemaa pitäisi juhlistaa ja nyt on tullut sen aika. Lauantaina Posellissa juhlitaan hyväntekeväisyysgaalan nimissä.

- Pitsimissifinaali heijastelee ehdottomasti loistavasti aina senhetkistä ajankuvaa. Hiusten ja asujen lisäksi vuosien saatossa on muuttunut myös hakuprosessi. Aiemmin kilpailuun saattoi ilmoittautua vaikka tuntia ennen finaalia, eikä hakijoilta aina edellytetty edes kuvan lähettämistä karsintaa varten, Riikka Lehtinen kuvailee aivan kilpailun alkumetrejä.

Vuonna 1991 Pitsimissifinaalissa nähtiin niin olkatoppauksia, jakkupukuja kuin myös kotelomekkoja ja isoja kampauksia.

Lehtisten omistuksessa kilpailu on ollut vuoden 2012 lopulta lähtien. Tuona aikana on missiehdokkaiksi pyrkiviltä nuorilta naisilta pyydetty hakuprosessissa esimerkiksi ensimmäistä kertaa videohakemuksia.

Vuonna 1988 Pitsimissiksi kruunattiin Kirsi Syrjänen.

Järjestäjän puolelta sanellaan kilpailijoiden stailausta aina joka vuosi. Jonkin verran sananvaltaa jätetään kuitenkin myös kilpailijoille itselleen.

- Esimerkiksi kaupungilla esittäytymispäivänä kaikilla on yhteneväiset asut, jotta finalistit voi helpommin tunnistaa. Varsinaisessa Pitsimissifinaalissa puolestaan esitellään yhteistyökumppaneiden asuja, jotka valitaan yhdessä kilpailijoiden kanssa. Totta kai on myös vaatealan yrittäjien etu, että vaate istuu hyvin ja missifinalisti tuntee olonsa tyylissä mukavaksi, Lehtinen sanoo.

- Kun me olemme viisi vuotta olleet tapahtumasta päävastuussa, ei tuolle ajalle ole mahtunut yhtään hankalaa Pitsimissifinalistia, hän jatkaa.

Pitsimissifinaalin uimapukukierros on sittemmin päivittynyt bikinikierrokseen. Viikonlopun hyväntekeväisyysgaalassa nähdään puolestaan alusasuesittely.

Menneiden vuosien Pitsimissit, -prinsessat ja joukko muita finalisteja pääsee jälleen kerran astumaan yhdessä estradille, kun 40-vuotishyväntekeväisyysgaala täyttää Posellin lauantaina.

- Muotinäytöksessä esitellään niin rennon sporttisia asuja kuin myös näyttäviä iltapukuja. Näytös huipentuu Riikka Ikäheimon valmistamiin käsintehtyjen pitsi-iltapukujen esittelykierrokseen.

2000-luvun alkupuolella spagettiolkaimet olivat trendien ykkönen.

Kaikki tapahtuman tuoto ohjataan hyväntekeväisyyteen yhteistyössä SPR:n Rauman osaston kanssa, joka myös perusti Pitsimissikisan 40 vuotta sitten.

- Tapahtuman lopulla olevassa huutokaupassa on huudettavana esimerkiksi Viivi Pumpasen tuomisia Possesta, Tarmo Thorströmin nypläämä pitsinen riippumatto ja Cameon puku, Lehtinen kertoo.

Vuoden 2008 finaalitunnelmia.

PITSIMISSIGAALA - TÄSTÄ ON KYSE?

  • Hyväntekeväisyysgaala kulttuuritalo Posellissa la 28.10. klo 18.
  • Tapahtuman kaikki tuotto menee lyhentämättömänä hyväntekeväisyyteen, jonka kohteina ovat raumalaiset omaishoitajat ja lapsiperheet.
  • Illan ohjelmaan kuuluu ruokailu, musiikkiesityksiä, muisteloita Pitsimissikilpailun historiasta ja muotinäytös.
  • Tapahtumaan myydään maksimissaan 150 illalliskorttia hintaan 40 € / kpl. Illalliskortteja voi varata numerosta 044 577 8343 tai sähköpostilla pitsimissi@pitsimissi.fi.
  • Raumalla lippuja voi ostaa myös muun muassa seuraavista liikkeistä: alusasuliike Helmi, Cameo Boutique, Design House Hellapuu, Kukka-Shop Rosa, kultasepänliike Helkelä Oy, Silmäoptikot Palmu Oy ja Tukkapaja.
  • Kaikki viikonlopun menovinkit löytyvät kaupunkisovellus Kamun meno-osiosta!