Instagram

GALLUP: Black Friday -hysteria! Vai ei? - Kamu selvitti raumalaisten suhtautumista joulushoppailuun

Kuukausi jouluaattoon, jee ja kääk!

Kamu jalkautui Raumalle ja selvitti kaupunkilaisten suhtautumista niin tänään vietettävään Black Friday -ostospäivään ja ylipäätään joululahjoihin ja niiden antamiseen.

VILLE-VEIKKO MARTINVIITA, 26: "En aio ostaa mitään tänään. Teen joululahjaostokset silloin, kun ehtii: en ajatellut alennusten perässä juosta. Hankin lahjan lähimmäisille, eli äidille, isälle ja veljelle. Yleensä lahja on jotain, mitä on tullut itselle ihmisestä mieleen, ei mitään kovin isoa. Alennukset ovat hyvä juttu sellaisille, jotka tykkäävät niitä hyödyntää. Minulle niillä ei ole merkitystä."

PIIA ALPPI, 32: " Itse asiassa olen menossa tänään vielä Poriin ja siellä tulee varmaan ostoksia tehtyä. Viime viikolla shoppailin täällä Raumalla, kun oli Pikimust perjanda. Jotain isompia sisustusjuttuja on jo tullut katseltua valmiiksi, jotka voisi nyt alennuksella raaskia hankkia. Joululahjoja ostan vanhemmille, isoveljelle ja kummilapsille, mummeille myös jotai pientä. Miehelle myös, mutta se voi olla jotain yhteistä. Lahjoina annan sekä elämyksiä että aktiviteetteja. Esimerkiksi aikuisille joku teatterijuttu, mutta lapsille tulee ostettua enemmän tavarapuolta, kun he uskovat vielä pukkiin."

MIKKO SAARINEN, 24: "En kyllä ajatellut lähteä halpojen hintojen perässä juoksemaan. Yleensä ostan lahjan omille vanhemmilleni ja siskolle, jos taloudellinen tilanne antaa periksi. Jos ei anna, niin sitten muistan ainakin kortilla ja jollain teolla. En koe, että lahjan tarvitsisi olla materiaa. Joulusta on muutenkin tehty tuhlaamisen aikaa. Perinteet on enemmän se juttu. Silloin kun tulee ostettua lahjoja, niin ne ovat juuri aika perinteisiä, kuten lämpöisiä vaatteita tai joku kirja."

PAULIINA NORDBERG, 33: "En meinaa tänään ostella, olen huono tällaisissa teemapäiväshoppailuissa. Joululahjoja ostan lähimmälle perheelle, omille lapsille ja kummilapsille. Yrittäjänä sitä haluaa muistaa jollain tavalla myös asiakkaita, omaa henkilökuntaa ja yhteistyökumppaneita. Aikuisille hankin nykyään enemmän elämyksiä, siskolle ja miehelle esimerkiksi voi antaa jonkun konsertin tai matkan.

Nyt teimme päätöksen, että lapset saavat tänä jouluna meiltä vanhemmilta vain yhden lahjan per lapsi, koska lahjoja saadaan niin paljon kummeilta ja isovanhemmilta. Tavaramäärä on ollut valtava, eikä leluilla oikeasti ehditä leikkiä. 6- ja 7-vuotiaat uskovat vielä pukkiin, joten he tekevät listat pukille, mutta olemme opettaneet, että kaikkea ei voi saada. Olen kyllä kulutusmyönteinen ihminen, sillä kuluttaminen pitää yhteiskunnan rattaat pyörimässä, mutta sitten tulee myös tämä ympäristöpuoli. Se olisi hyvä, että paikalliset muistaisivat ostaa paikallisista liikkeistä, eikä laittaa rahaa ulkomaille."