Instagram

Haistele suu auki ja tarkkaile viinin "kyyneleitä" - näillä tiedoilla loistat taistingissa

Viinitaistingissa voidaan verrata viinejä keskenään ja tutkia, miten niiden maku muuttuu ruuan kanssa nautittuna. Kuva: Jay Mantri

"Mitä enemmän viineistä oppii, sitä vähemmän huomaa niiden maailmasta tietävän."

Lausahdus, jonka ainakin aloitteleva viinien maistelija voi allekirjoittaa. Pää tuntuu menevän pyörälle, kun ymmärtää, että jo eri alueilla kasvatettu, vaikkakin sama rypälelajike maistuu keskenään aivan erilaiselta. Ensimmäisissä maistelutilaisuuksissa keskittyminen puolestaan voi riittää vain ensimmäisen makuparin analysointiin - sen jälkeen tulevat viinit ovat vain hyviä.

Kamu kokosi viisi vinkkiä, joilla voi saada viinitaistingista enemmän irti - ja tehdä vaikutuksen maistelukavereihin!

1. Haista viini niin, että suu on hienokseltaan auki. Tämä tuntuu hassulta, mutta toimii! Osa suun makureseptoreista aktivoituu, kun viiniä tuoksuttelee suu auki, ja tällöin viinin aistimisesta saa enemmän irti.

2. Sieraimet voivat haistaa tuoksuja eri lailla. Kokeile siis vaihteeksi haistaa viiniä niin, että kallistat päätäsi laittaessasi nenän lasiin. Nuuhkaise ensin tuoksua toisella sieraimella ja sitten toisella. Muuttuiko tuoksu?

3. Jos kokemattoman tuoksuttelijan nenä alkaa taistingissa väsyä, nuuhkaise kevyesti omaa kämmenselkää. Sen tuttu tuoksu neutralisoi nenää.

4. Pyöritä viiniä lasissa ennen sen maistamista. Tarkkaile, miten nopeasti tai hitaasti viini valuu lasin reunoja alas. Mitä paksumpia "kyyneleitä" lasin reunalle jää valumaan, sitä enemmän viinissä on alkoholia. Valkoviini voi isojen kyynelten kanssa olla myös sokeripistoista ja punaviini puolestaan tanniinista.

5. Viinin maku voimistuu, kun viinin lämpötila nousee. Esimerkiksi jääkaappikylmästä viinistä makujen erottaminen on vaikeaa. Viiniä voi onneksi lasissa lämmittää ottamalla lasin pohjasta kämmenellä hetkeksi kiinni.