Instagram

Haluatko vapuksi itsetehtyä simaa? Jos toimit tänään, ehdit vielä!

Saisiko olla perinteistä vai ihan uusilla mauilla viritettyä simaa? Kuva: Annariina Rannikko

Tämän viikon maanantaita piristää ajatus siitä, että vappujuhlinnat ovat enää viikon päässä, jee!

Samalla se tarkoittaa myös sitä, että nyt on korkea aika laittaa sima tekeytymään, jos vappubrunssilla mielii hörppiä itsevalmistamaansa kevätjuomaa.

Jos siman valmistaa jääkaapissa, menee sen tekeytymiseen juurikin viikon päivät, mutta huoneenlämmössä juoman saa valmiiksi muutaman päivän nopeammin.

Perinteisin sima valmistuu esimerkiksi oheisella Dansukkerin ohjeella, mutta kokeilunhaluisille löytyy reseptejä myös muista makuvariaatioista. Mitä sanoisit vaikka limellä maustetusta rosmariinisimasta?

PERINTEINEN SIMA

  • 4 l vettä
  • 250 g fariinisokeria
  • 250 g sokeria
  • 1–2 sitruunan mehu
  • 1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)
  • pullotukseen: sokeria ja runisoita

1. Kiehauta puolet vedestä isossa teräskattilassa. Nosta kattila levyltä ja sekoita sokerit joukkoon.

2. Lisää sitruunamehu ja loput vedestä, anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.

3. Liuota hiiva nestetilkkaan ja sekoita joukkoon. Anna siman käydä huoneenlämmössä noin vuorokauden verran.

4. Pullota sima puhtaisiin pulloihin. (Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia.) Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Jääkaapissa valmistumisaika on noin viikko, huoneenlämmössä noin kolme päivää.

5. Säilytä sima jääkaapissa ja käytä noin viikon kuluessa.

HALUATKO JOTAIN SPESIAALIA?

Kokeile Liemessä-blogin granaattiomenasimaa tai simamehujäätä. Tai Perinneruokaa prkl -blogin hunajaista simaa. Vaihtelua perinteiseen tuovat myös Maikkarin listaamat lime-rosmariini-sima ja inkiväärisima.