Instagram

Hehkutitko festivaalilippuasi somessa? - ei olisi kannattanut

Festarilippujen koodit kannattaa pitää salassa somen silmäpareilta. Kuva: Erwan Hesry

Kesän lähestyvät festivaalit ovat saaneet lippukaupan käymään kuumana, eikä moni innokas musiikin ystävä ole malttanut olla jakamatta juuri hankituista lipuista kuvaa sosiaaliseen mediaan.

Tällaisen jaon yhteydessä voi kuitenkin tulla pilanneeksi omat festarinsa.

- Lipun numerosarja ja viivakoodi ovat sellaisia tietoja, joita lipusta ei someen kannata jakaa, Tiketin johtaja Mirva Merimaa kertoo.

Ne voidaan helposti kopioida kuvasta, jolloin joku muu voi käyttää niitä festareille päästäkseen.

- Viivakoodit tunnistetaan elektronisella lukijalla, jolloin ensimmäinen kyseistä viivakoodia näyttänyt festarikävijä pääsee alueelle, mutta toinen yrittäjä samalla koodilla jää ulkopuolelle, Merimaa kuvailee.

- Kun lipun ostaa joltain muulta taholta kuin viralliselta lippukaupalta, ei voi koskaan varmuudella tietää lipun oikeellisuutta. Vuosittain huijaustapauksia ilmenee aina muutamia, hän jatkaa.

Jos ennen festareita herää epäilys, että joku on mahdollisesti aikeissa väärinkäyttää omistamaasi lippua, kannattaa olla yhteydessä viralliseen lipun myyneeseen tahoon.

- Tällöin ennen festivaalia voidaan tarvittaessa mitätöidä lippu ja korvata se kokonaan uudella lipulla, Merimaa kertoo.

Esimerkiksi kuluttajansuojalaki ei ulotu koskemaan kahden yksityishenkilön välistä kauppaa, vaan se kattaa vain kuluttajan ja elinkeinonharjoittajan välisen kaupan. Tällöin ongelmallisessa lipputapauksessa ei voi esimerkiksi kääntyä maistraatin kuluttajaneuvonnan tai kuluttajariitalautakunnan puoleen.

Yllä kuvatussa tilanteessa voi olla sen sijaan paikallaan ottaa yhteyttä poliisiin ja tehdä rikosilmoitus.