Instagram

Hernekeiton ja torstain liitto on vankkumaton - niin myös raumalaisissa lounasravintoloissa

Hernekeitto on edelleen lounashitti. Vihreän keiton ohessa tarjottava pannukakku vetoaa moneen lounastajaan. Kuvat: Maija Männistö

Tänään on torstai. Se tietää vain yhtä asiaa: hernekeitto on lounasrauman ravintoloiden listalla annos ylitse muiden. Hernaria tarjoaa kaiken kaikkiaan lounasrauman mukaan kymmenkunta ravintolaa.

Onko hernekeitto todella sellainen herkku, että sitä kannattaa joka torstai ihmisille tarjota?

- Meillä on Foster´sissa hernekeittoa ja pannaria tarjolla joka torstai. Veikkaan, että hernekeittopäivä on hitti erityisesti ohessa tarjottavan pannukakun ansiosta. Meilläkin sen kanssa tarjotaan aina aitoa kermavaahtoa ja mansikkahilloa, ravintolapäällikkö Teea Junnila kertoo.

Tullin Kaffessa ollaan samoilla linjoilla.

- Kokeilimme joskus sellaista, että hernekeittoa ja pannaria oli tarjolla vaan joka toinen torstai, mutta sitten sen perään kyllä kyseltiin, Tarja Talvenmaa kertoo.

- Tietysti hernekeiton menekki riippuu myös siitä, mitä muuta ruokaa on torstaina tarjolla. Jos silloin on vaikka uunimakkaraa, menee sitä erityisesti myös, hän jatkaa.

Hernekeitto ja torstai tuntuvat kuuluneen yhteen jo pitkän aikaa.

Erään selityksen mukaan perjantai oli katoliseen aikaan paastopäivä, minkä vuoksi torstaisin haluttiin tarjota tukevaa ja ravitsevaa ruokaa - eli hernekeittoa.

Wanhan Suvituulen lounaalla on hernekeiton ja pannarin lisäksi muitakin torstaisia perinteitä: vuoroviikoin tarjotaan joko possun- tai broilerinleikettä.

- Kyllä hernekeiton suosio vaan on säilynyt. Sitä syövät niin naiset kuin miehet. Keitosta ja pannukakusta saa tuhdin annoksen, jolla nälkä lähtee raavaammaltakin mieheltä.

Suvituulessa torstain lounasmenu on pysynyt nykyisillä yrittäjillä samanlaisena jo pian 14 vuotta - eikä näkyvissä ole muutosta.

Niin vahvasti torstai ja hernekeitto ovat naimisissa.