Instagram

Hoi Rauma, miksi olet niin outo? – Rauman kootut kummallisuudet

Tuoreen raumalaisen on ollut vaikea sulatella muutamia Raumalle luonteenomaisia piirteitä, mutta osa outouksista on jo niin outoja, että saattavat askarruttaa pidempäänkin asunutta.

Aloitetaan, oletko valmis?

KUKAAN EI ISTU KANAALIN VARRELLA

Jotkut suomalaiset joissain muissa kaupungeissa ovat honanneet, että vesielementin vieressä on aika kiva istuskella (ts. pussikalja Aurajoen rannalla). Mutta ei Raumalla. Oli se sitten kesän kuumin iltapäivä tai herkän kaunis syysilta, Rauman Kanalin törmät loistavat tyhjyyttään. Onneksi on sentään edes HesaÄijä, joka on julkisesti myöntänyt ainakin kerran heränneensä kanaalin varresta.

No olishan tässä ny kiva istuskella! Arkistokuva: Esa Urhonen

AVAIMENREI'ISTÄ KURKISTELU ON IHAN FINE

Yleensä on opetettu, että niin kutsuttu tirkistely ei ole sellaista toimintaa, jota kannattaa aktiivisesti harjoittaa. Onneksi sekin on Raumalla enemmän kuin sallittua!

Vanhasta Raumasta Kuninkaankadulta löytyvistä avainkoloista saa kurkkia ihan luvan kanssa. Kuvat: Henrika Bäcklund

MITÄ GIÄLT TÄÄL OIKKE PUHUTA

Työkaveri huikkasi, että kahvin kanssa on tarjolla hyvällistä. Anteeksi? Ja tämä on vasta alkua. Brace yourselves, Rauma giäl is coming. Ol niingon gotonas!

Niin että mitä?

RUOTSINLIPUT LIEHUVAT

Jos ei paremmin tietäisi, niin voisi pikavilkaisulla kuvitella olevansa Ruotsissa. Ainakin ympäriltä kuuluva mongerrus on ymmärrykselle ihan yhtä vierasta kuin naapurimaan kotikieli. (Katso edellinen kohta.) Rauma on sinikeltainen, den glider in! Eiku.

Yleensä kaikki kukkaistutuksetkin hohtavat sinistä ja keltaista.

JUNALLA EI PÄÄSE MIHINKÄÄN, MUTTA AINA SAA ODOTTAA 

Jjvk.

Perusnäkymä Raumalla.

MAHDOTON RISTEYS

Antaa videon puhua puolestaan.

PORIIN ON MATKAA

Jos joku, niin raumalainen kiertää rakkaaseen Poriin pidemmän lenkin kautta: Pori 39 960 kilometriä.

Kilometrit on listattuna vesitornin kupeessa.

TAPUTUSYMPYRÄ

Niin mikäs juttu se sellainen sitten on? Selvitelläänpä.

Facebookistakin moinen löytyy.

Pitääpä käydä testaamassa. Lopputulos: it's freaking me out. Mitä lähempänä ympyrän keskustaa käsiään yhteen hakkaa sitä kovemmin eriskummallisen sortin kaikunapsahdus kuuluu. Mitä noituutta tämä on? Äkkiä pois.

HILJAISIA TYYPPEJÄ

Kirkossa istuskellaan ylipäätään aina suhteellisen hiljaa, mutta voisi sitä kohteliaisuudesta edes moi sanoa. Toinen tapaus löytyy siitä taidemuseon edestä. Varsin röyhkeää.

Saksalainen ystävä kysyi näiden kohtaamisten jälkeen, että mikä tämä juttu oikein on Suomen ja nukkejen kanssa. Tiedä häntä sitten.

Ja seuraavaksi virsi 135.

PORTAAT, JOTKA EIVÄT JOHDA MIHINKÄÄN

Kaunisjärven puistosta on mahdollista paikantaa rakennelma punaista metallia, joita joku voisi portaiksikin kutsua. Yleensä portailla on tapana johtaa johonkin, ei näillä.

Mutta hei, Raum o ain Raum.

Esimerkiksi lenkkeilijöille nämä raput tarjoavat potentiaalista lisähaastetta.