Instagram

"Itse en pystyisi istumaan siinä yhtään kierrosta", nauraa Seiterä – Miltä tuntuu pyöriä tunti putkeen tivolilaitteessa? Kamu testasi

Siitä asti, kun ala-asteikäisenä tytöntyllerönä näin Särkänniemen silloisen uuden tulokkaan, Tornadon, lanseerauskampanjan, olen aina halunnut kokeilla, miltä tuntuu istua samassa huvilaitteessa ihan todella kauan yhtä soittoa.

Selitän vielä vähän tarkemmin.

Kun vuoristorata oli saatu asennettua paikalleen, ennen sen virallista käyttöönottoa kasa hullunrohkeita aikuisia otti haasteen vastaan. He ajoivat laitteella useita tunteja  (jopa 24 tuntia?) putkeen ja hommasta lähetettiin ohjelmaa. Vessataukoja ja ruokataukoja pidettiin, mutta ihan hullun hommaahan se kampanja todellisuudessa oli.

Ja muistan ajatelleeni, ettei parempaa voisi ollakaan.

Kun havaitsin, että Tivoli Seiterä on saapumassa kaupunkiin, koin tilaisuuteni vihdoin tulleen.

Soitin tivolin johtajalle Tuomo Seiterälle ja hän kertoi, että oli itse joskus istahtanut toimittajan seuraksi Super Waltzeriin kolmeksi kierrokseksi. Ja että niiden jälkeen ei olisi mennyt enää yhtään kierrosta.

Mari Seiterä puolestaan heittää lippuluukulle saavuttuani, ettei hän pystyisi istumaan kanssani edes yhtä kierrosta - ja nauraa päälle.

Nyt puhutaan siis varsin ronskista pään sekoittajasta.

Haaste vastaanotettu. Päätin siis, että istahdan yhden tunnin ajaksi juuri tuohon kyseiseen pyörittäjään. Kuinkas sitten kävikään?

ALKUFIILIKSET

En syö lounaan jälkeen mitään. Muuten homma tulee olemaan ihan läpihuutojuttu.

5 MINUUTTIA

Ensimmäinen kierros on jäätävä. Tajuntaan iskee massiivinen shokki: ei tällaista ryöpytystä voi jaksaa koko tuntia. Vähän jopa huimaa, silti kuitenkin naurattaa.

16 MINUUTTIA

Yritän näyttää iloista naamaa. Keskityn tuulenvireeseen ja musiikkiin, mutten usko jaksavani koko tuntia.

23 MINUUTTIA

Yleisfiilis hyvä, alkujärkytyksestä toivuttu. Hauskaa hommaa, mutta vähän tuntuu päässä.

29 MINUUTTIA

Vaihdan paikkaa eli jaloittelen vähän. Askel hieman horjuu. Mari Seiterä käy moikkaamassa puolivälin pyörijää ja tokaisee, että kyllähän tämä loppuun asti sitten mennään. Näin on!

41 MINUUTTIA

Nuolaisin ennen kuin tipahti. Aivan järkyttävä olo, huimaa. Tekstaan ystävälleni, että loppu tuli. En kehtaa luovuttaa.

46 MINUUTTIA

Kiinnitän valitettavasti katseeni kattoon, joka pyörii eri suuntaan kuin laitteen vaunuosasto. Seurauksena on ihan jäätävän paha olo. Tuijotan jalkojani ja yritän keskittyä. Epäilen, että seuraavan kierroksen jälkeen lentää laatta.

53 MINUUTTIA

Ei enää ollenkaan paha. Alan nautiskella ja laitan silmät kiinni. Virhearvio. Mutta alkaa jopa tuntua jo haikealta.

60 MINUUTTIA

YAAAAAAAS! Heitän yläfemmat laitteen pitäjälle ja hoipertelen ulos vaunuihin tukien. En ehkä pysty menemään mihinkään muihin laitteisiin. Pakko saada ruokaa. Oikeastaan pakko vaan seisoa paikallaan vähän aikaa.

MUUTA HUOMIOITAVAA

Koko loppuillan oli kyllä sellainen olo, että tunti tosiaan tuli pyörittyä.

Mutta nyt sain varmistuksen siitä, että kovan huvipuistokävijän parhaimmat kulta-ajat eivät suinkaan ole vielä takanapäin, vaan huvittelustaminaa löytyy edelleen. Menisinkö uudelleen? Ehdottomasti, mutta ehkä vain kierrokseksi kerrallaan.

Aina kun panee itsensä jollain tavalla äärirajoille eli testaa itseään, oppii yleensä myös jotain uutta: en tiennyt päästeleväni suustani ihmeellisen kimakoita vingahduksia.

Tivoli Seiterä viipyy Raumalla 13.5. asti. Katso loppuviikon muut menovinkit Kamun tapahtumalistauksesta.