Instagram

"Joku on sanonut, että suomireggae on kuollut, mutta ehei" – Joonas Hauveli & Rytmi-Rengit tuo sielukkaan settinsä perjantaina Raumalle

Seitsenhenkinen Rytmi-Rengit on uusi nimi Suomen reggaekentällä. Orkesteri muodostettiin viime vuoden puolella ja se on varsinaisesti soittanut yhdessä kuluvan vuoden.

Yhtyeessä vaikuttava, raumalaislähtöinen kitaristi, Juhani Haapala kuvailee Rytmi-Rengit-kokoonpanoa nälkäiseksi ja nousevaksi yhtyeeksi, joka soittaa menevää, mutta sielukasta musiikkia.

– Järjestin viime vuoden puolella isompaa keikkaa Turkuun aikaisemman bändini kanssa. Puppa J Ja Joonas Hauveli tulivat vierailemaan. Homma rullasi, porukka tykkäsi.

Ja niin muodostui turkulainen Rytmi-Rengit, joka on ehtinyt kiertää solistiensa Puppa J:n ja Joonas Hauvelin kanssa tänä vuonna muun muassa Oulussa, Tampereella ja Lahdessa.

Bändin rumpali Roberto Lanz, basisti Miika Hjorth, saksofonisti Oskari Vuorio ja kitaraa soittava Haapala vaikuttivat kaikki aiemmin Kärkäs & Vaiheilijat -nimisessä kokoonpanossa. Sen pohjilta syntyneessä Rytmi-Rengit-poppoossa soittaa lisäksi kitarassa Tuomas Varila, trumpetissa Jussi Grönvall ja koskettimissa Otto Huhtaniemi.

Jos kerran Porissa soitetaan, niin sitten pitää Raumallakin.

Bändi soittaa tulevana lauantaina Porin Reposaaressa järjestettävässä Reposfääri-tapahtumassa. Ja oikeastaan juuri siksi yhtye saapuu päivää aiemmin myös Raumalle. Koska jos kerran Porissa soitetaan, niin sitten pitää Raumallakin, naurahtaa raumalaislähtöinen Haapala.

– Ohi ollaan kuitenkin tulossa, niin ajattelin, että keikka pitää saada. Ja se järjestyi vanhojen Rauma-kontaktien kautta. Reposfääriäkin on järkkäilemässä raumalaisia musiikkituttuja.

Haapala kuvailee olleensa Raumalla asuessaan kova rokkimies ja genreä tuli kulutettua paljon – oikeastaan vähän jopa kyllästymiseen asti.

– Reggaessa oli samoja elementtejä kuin rockissa, mutta uutta rytmiikkaa, mikä itselle räjäytti maailman, Haapala sanoo.

– Bassorumpu tippuu kolmannelle eikä ensimmäiselle biitille. Vau! Näinkin voi tehdä. Sitä kautta kiinnostui enemmän. Ja olen sen tyyppinen, että kun innostun, innostun todella paljon.

Rytmiryhmän musiikissa on kuultavissa vivahteita muista genreistä.

– Joonas Hauveli on säveltäjänä tosi blues-miehiä, joten kappaleissa on paljon myös rokkia ja bluesia. Jos reggae ajatuksena ahdistaa, sysää ennakkoluulot sivuun ja tule perjantaina kuuntelemaan, Haapala kehottaa.

Nyt ei eletä reggae-musiikin vahvinta aikaa, Haapala sanoo.

– Selkeästi on ollut kausia, jolloin se on ollut isompi juttu. Tiettyjen artistien, kuten Jukka Pojan tai Raappanan levyjen kautta, hän miettii.

Nyt ollaan suvantovaiheessa.

– Joku on sanonut, että suomireggae on kuollut, mutta ehei. Tällä hetkellä kenttä on pieni, aika todella pieni. Mutta esimerkiksi juuri Joonas Hauveli on tuonut siihen uutta kulmaa.

"Voidaan olla se, joka tekee suomireggaen taas isoksi jutuksi."

Tai oikeastaan ollaan kypsyttelyvaiheessa, mitä tulee Joonas Hauveliin ja Rytmi-Renkeihin.

– Suunnataan vahvasti kohti meidän esikoislevyä. Voidaan olla se, joka tekee suomireggaen taas isoksi jutuksi, Haapala naurahtaa.

– Tuntuu optimiajalta tehdä tätä juttua. Odottelutunnelmaan on hyvä iskeä.

Joonas Hauveli & Rytmi-Rengit esiintyy perjantaina Sinisoihdun yläkerrassa. Katso viikonvaihteen muun tapahtumat Kamun menolistasta.