Instagram

"Jyrki takas telkkariin" – Kesäloman esikois-EP huutaa Molli-Ollin paluuta, vaikka duurivoittoista menoa onkin

Henri, Panu, Ville ja Jussi ovat olleet kavereita lapsuudesta asti. Kuva: Kesäloman Facebook

Puhelimen päässä ovat nelihenkisen Kesäloma-yhtyeen molemmat laulajakitaristit, Ville Kalli ja Panu Mattila. Kesäloma julkaisee torstaina kuudesta biisistä kasatun debyytti-EP:n Jyrki takas telkkariin, jonka tiimoilta kesän keikkailu aloitetaan Rauman Amarillossa 23. kesäkuuta.

– Jyrki oli hyvä ohjelma. Bändimeininki oli silloin enemmän voimissaan, sellainen tee se itse -juttu. Että soitetaan omasta fiiliksestä eikä sen takia, mitä joku haluaa kuulla tai millaiseksi joku haluaa brändätä sut, Ville aloittaa.

– Olihan se nyt komeeta, kun tuli telkkarista livenä jotain Apulantaa tai Tehareita, Panu lisää.

Kesäloma tekee musaa samoista periaatteista kuin miten bändin laulajat Jyrkiä kuvailevat: aidosti ja alastomasti.

– Sellaista rehtiä tekemistä.

"Jamittelu on kaiken a ja o."

Kesäloma ottaa musiikintekemisen huumorilla, mutta tosissaan. Ruissalo-sinkku pistettiin ulos toukokuussa. Sitä ennen bändiltä saatiin nauttia Lentävät valelääkärit -kipaleesta.

– Kaikkiin biiseihin on vaan tullut joku koodinimi soundin mukaan, jotka ovat sitten jääneet lopullisiksi. Huumoripotentiaalia on haettu myös nimissä.

Bändissä bassoa soittaa Henri Haarala ja rumpuja Jussi Leino. Kaveriporukka on ollut kasassa lapsuudesta asti. Tämä ei suinkaan ole lössin ensimmäinen bändiprojekti. Musiikkia on tuutattu ulos aiemmin nimellä Deadline 9th May ja sillon meno oli varsin metalcorea. Mistä moinen suunnanmuutos?

– Teininä yritettiin yhdessä tehdä tietynlaista musiikkia. Nyt kaikki tuovat mukaan omaa juttuaan, eikä tiedetä etukäteen, mikä on lopputulos. Soittotyylikin on vaihtunut itse kullakin. Ja se, mitä itse kuuntelee, vaikuttaa musantekoon. On tullut fiilisteltyä kaikenlaista musaa. On aikuistunut ja kasvanut, musamiehet pohtivat yhdessä.

Kesälomana nelikko on soittanut pari vuotta.

– Tehtiin bändiprokkisten välissä paljon hää- ja synttärikeikkaa, mutta kyllästyttiin vähän siihen oravanpyörään. Hengailu ja jamittelu johti siihen, että haluttiin taas tehdä jotain omaa, Ville sanoo.

– Kaikki meni ihan omalla painollaan. Musiikkia syntyy nyt oikeastaan vähän helpommin kuin ennen, kun se tulee jamittelupohjalta. Jamittelu on kaiken a ja o.

Omaa tekemistä kehitetään jatkuvasti ja biisien rakentelua lähestytään vapaan luomisen vinkkelistä. Soimaan ovat päässeet niin lusikat kuin pahvilaatikot.

– On soitettu kaikkea, mitä vaan sattuu käteen tarttumaan, jos siitä lähtee hieno soundi! Jos visio tulee vahvana päähän, eikä siitä voi joustaa, niin sitten on opeteltava. Jos vaikka haluan biisiin saksofonin, Panu naurahtaa.

Panu ja Ville ovat perustaneet Kiukaisiin Metronomi Music -levy-yhtiön. Levymerkin tiloissa bändillä on treenis ja studio, jossa biisit syntyvät. Tavoitteena on, että musanteko Kiukaisissa pääsisi laajenemaan.

– Me tehdään kaikki ihan alusta loppuun asti itse. Tämä on aika tuore juttu, yhtiöllä tulee pian pari kuukautta täyteen. Kyllä tarkoitus on laajentua niin paljon kuin mahdollista. Se vaatii kovasti työtä, mutta intohimoa on ihan hemmetin paljon!

Bändi aikoo heti EP:n julkaisun jälkeen laittaa ulos myös yksittäisiä biisejä tasaiseen tahtiin.

– Musiikkia tehdään nyt niin kauan, että ollaan jossain vaiheessa Suomen isoin bändi!

Kesäloma soittaa Rauman Amarillossa 23.6. ja 27.7.