Instagram

Kaikkea muuta kuin Kasmir, vaikka vähän samaa swägää onkin – Ruma: "Biiseissä pitää olla jotain outoa"

Rumalla on meneillään monen päivän keikkaputki, joka alkoi keskiviikkona Ilosaarirockin etkoilla Joensuusta ja vei sen jälkeen Turkuun. Tänään perjantaina keikkaillaan Raumalla ja lauantaina Mäntässä. Kuvat: Hög Music

Rnb:tä ja soulia suomeksi. Ihanaa.

Helsinkiläisen Ruman trap soul -materiaali todella kuulostaa siltä kuin jenkkiläiseen listaykköseen olisi sotkettu sopivassa suhteessa suomalaista havumetsää. Tai oikeastaan lokakuisen Helsingin katumelankoliaa, sillä Ruman soundi on urbaani.

– Tykkään sekoittaa kaikkia urbaanin musan tasoja samassa biisissä. Olen aika uraauurtaja rnb- ja soul-piireissä Suomessa. Haluan haastaa Suomen musakulttuuria, artistinimen takana toimiva Ville Pulkkinen miettii.

Ruman Facebook-sivu listaa miehen musiikillisiksi vaikutteiksi ainakin Ty Dolla Signin, R Kellyn, The Rootsin, Busta Rhymesin ja Mos Defin.

– Suomessa ei mennä maailman mukana. Tai että täällä kyllä toimivat tietynlaiset biisit englanniksi, mutta miksei ne biisit toimisi muka myös Suomeksi? Teen omalla tyylillä, mutta leikitään siellä rajoilla.

– Tuottajani ovat välillä tuskailleet, että etkö nyt voisi tehdä ihan jotain normikappaletta. Mutta normaaleihin biiseihin en suostu lähtemään, jotain outoa pitää olla!

Ruma julkaisi debyyttialbuminsa Ruma Helsinki aiemmin tänä vuonna. Esikoislätyllä on nimekkäitä feattaajia, kuten Kube, Mäkki ja Mariska. Mistä moinen? Pulkkinen naurahtaa.

– Mulla on käynyt hyvä tuuri, kun musapiireissä on fiilistelty mun meininkiä niin, että on haluttu lähteä tekemään. Siinä kai se.

Vaikka debyytti julkaistiin kuluvana vuonna, on suomalainen musaskene ja keikkalavat miehelle tuttuja.

Ruma on aloittanut musiikin tekemisen jo ala-asteikäisenä. Silloin underground-räppiä syntyi yhdessä kavereiden kanssa. 

Vuonna 2014 ystävä Mäkki pyysi mukaan biisiin. Ug-räpin nimeen vannonut Ruma epäili ensin, mutta päätti sitten kokeilla.

– Eihän tää poppi niin paha ollutkaan! Ei aina tarvitse olla niin vakava, voi myös vähän hymyillä, hän virnuilee puhelimen välityksellä.

Sitten mies teki diilin Sonyn kanssa ja vuosina 2014–2016 kiersi Aito Mäkin tuplaajana ja muutenkin pöhisi mukana crewissä.

– Tosi paljon rundattiin. Mutta nyt oli aika tehdä omaa sooloa.

– Mulla on musiikintekemisessä aika kieroutunut motivaattori. Tahdon olla täysin erilainen kuin muut, Ruma sanoo ja intoutuu puhumaan muista uraauurtavista artisteista, jollaiseksi hän kokee esimerkiksi Sannin. Pulkkinen mainitsee myös Vain elämää -ohjelman.

Taitaa olla sopiva väli tuoda esille se, että tässä musaa tekevässä entisessä kokissa on aika paljon samaa swägää kuin Kasmirissa – joka muun muassa ollaan nähty kyseisen musaohjelman viimeisimmällä kaudella.

– Arvasin! Ihmisaivot on siitä hassut, että se haluaa ajatella, että ollaan samanlaisia, kun ollaan molemmat tällaisia nallekarhuja. Ja molemmat laulaa. Hah, et ole ensimmäinen, joka sanoo noin, Pulkkinen nauraa erittäin hyväntuulisesti.

Huh. Mitä sitten reagoit, jos sinua oikeasti verrattaisiin Kasmiriin?

– Aiheet ovat ihan erit ja tapa kirjoittaa on eri. Kasmir laulaa falsettia ja mä laulan matalammalla. Mutta joo, silloin, kun Kasmir ponnahti pinnalle, niin monet tarjos baarissa juomia, että "ootsäse laulaja".

21. heinäkuuta Ruma juontaa Dominossa Sinkkubileet. "Yksi tavoite mun musassa ja somessa on jakaa hyvää fiilistä ja päästä ihmisiä lähelle. Juttelen mielellään somessa ja keikan jälkeen. Tämä host-hommakin on itselle vähän sellainen henkireikä."

Mies saadaan viikon sisään vierailulle Raumalle peräti kahesti. Tänään perjantaina Ruma vetää oman musasettinsä Dominossa.

– Panama Joessa olen joskus käynyt keikalla. Raumasta on erittäin hyvät fiilikset. Jääkiekkokaupunki, sen tiedän. Ja jossain tuli syötyä niin hyviä munkkeja, mutta en nyt muista paikan nimeä. Hitto, olisin halunnut päästä briljeeraamaan sillä tiedolla..

– Meidän live-show on tunnettu siitä, että ikinä ei tiedä, mitä tapahtuu. Vedetään sekä vanhoja että uusia biisejä sekaisin ja muutenkin tiukka show. Sen verran voin paljastaa, että mestoilla on maskotti mukana: Ruma-nalle tulee nostattamaan bilefiilistä.

Viikon päästä hän palaa kaupunkiin uudelleen, kun lauantaina 21. heinäkuuta samaisessa mestassa järjestetään Sinkkubileet, jotka Ruma juontaa.

– Meillä on erilaisia klubeja ympärin Suomea. Nyt tullaan Raumalle kokeilemaan tätä yhtä konseptia. Koitetaan parittaa raumalaisia yhteen!

Bailaajat saavat ranteeseensa joko vihreän, keltaisen tai punaisen rannekkeen oman parisuhdetilanteensa merkiksi. Illan aikana on luvassa pientä kisailua ja tietysti musiikkia.

Parhaillaan Ruma työstää studiossa uusia biisejä. Tarkoitus on julkaista ep loppuvuonna.

– Ehkä jo loppukesästä saadaan yksi biisi. Se on tässä aika valmiina, mies lupailee varovasti.

Ruma esiintyy Dominossa perjantaina 13. heinäkuuta. Katso muut viikonvaihteen menot Kamun menolistasta.