Instagram

Kamu kävi katsomassa Cheekin elämästä kertovan Veljeni vartija -leffan fanin kanssa: "Olihan se hyvä, yllätyin positiivisesti"

Essi Ukkolin antaisi elokuvalle tähtiä kolme ja puoli, tai jopa neljä. – Voisi tämän jopa joskus katsoa uudestaan.

– Olihan se hyvä, katsottava. Yllätyin positiivisesti. Ei se ehkä ollut niin tekemällä tehty kuin ajattelin, että voisi olla, kommentoi Essi Ukkolin nähtyään elokuvateattereissa keskiviikkona ensi-iltansa saavan elokuvan Veljeni vartija, joka kertoo räppäri Cheekin elämästä.

Kamu nappasi Ukkolinin mukaan leffaennakkoon, koska kuuli naisen pitävän Cheekistä kovastikin. Essi sanoo, että ystävät tosiaankin pilkkaavat häntä Chekkosen faniksi, mutta sana fani saa naisen irvistämään. Niin tai näin, Raumalta on matkattu Cheekin perässä aina Kajaaniin ja Ouluun asti.

– Musiikki vaan toimii, Cheek on livenä niin hyvä, Ukkolin hymyilee.

"Tuntui, että Cheekinä hän ylinäytteli ne osuudet. Jerenä Holma oli jo paljon parempi."

Veljeni vartija -elokuvassa ei Cheekin musiikki varsinaisesti pauhaa. Se, riimittely, mitä elokuvassa kuullaan, tulee Jare Tiihosta näyttelevän Antti Holman suusta.

– Totta muuten! Ihan lopussa siellä taustalla räppäsi myös oikea Cheek, Essikin huomaa.

Elokuvassa keskitytään enemmänkin riimittelyn vaikeuksiin kuin varsinaisesti musiikilla ilotteluun. Ainakin, kun artistiuden alkuhuumasta on päästy eteenpäin.

Hienostihan se Holma niitä riimejä suoltaa, mutta muuten koko kansan suosikkiräppärin kengissä kulkeminen pienesti ontui. Tuplaroolin tekevä Holma näyttelee elokuvassa myös Jaren kaksoisveljeä Jereä.

– Ehkä se juuri oli pieni miinus, se ennakkokäsitys Antti Holmasta, kun tietää, miten hän oikeasti puhuu ja heiluttelee käsiään. Niin tuntui, että Cheekinä hän ylinäytteli ne osuudet. Jerenä Holma oli jo paljon parempi.

Ahdistuksen möykky hiipii Jaren (Antti Holma) ja Nooran (Saga Sarkola) parisuhdeonneen, sillä räppäri ei pysty kirjoittamaan suhteessa ollessaan. Hän kokee tarvitsevansa karua elämää, josta on aiheeksi riimeihin.

Ukkolin on itse asiassa ollut mukana elokuvan kuvauksissa: hän on ollut katsomassa vuonna 2017 Cheekin Blockfestin keikkaa, jonka aikana Antti Holma kävi lavalla vetämässä ainakin Äärirajoille-biisin.

– En tiennyt, että elokuva keskittyy niin paljon juuri tuohon keikkaan!

Se, miksi tämä keikka nostetaan elokuvassa tärkeäksi käännekohdaksi, jää katsojalle hieman epäselväksi. Cheekin diskografiaa ei avata sitäkään muutamien levynkansien vilahdusten lisäksi enempää: luotetaan siihen, että katsoja tuntee ja tietää, kenestä on kyse.

Filmatisointi on läpileikkaus ainaJaren elämän ensi hetkistä menneeseen kesään asti. Vaikka elokuva alkaa huvijahdin kannelta, jossa samppanjapulloja poksautellaan Diandran ja Ville-Gallen kanssa, on sataan minuuttiin paketoitu Jaren elämän isoimmat tragediat.

Lapsena ahdistuksen laukaisi veljen sydänleikkaus. Perhe oli köyhä ja alkoholisti-isä (Kai Lehtinen) hyväksyi hymyllä sen, kun nuoret veljekset opintien aloittaessaan vetivät koulun silloista kovista kuonoon. Teininä ongelmat väkivallan kanssa jatkuivat, ja veli Jere oli päätyyä jopa vankilaan. Sitten kuoli isä ja myöhemmin Jaren oli painiskeltava kaksisuuntaisen mielialahäiriön kanssa.

Syvemmästä maailmasta raotettiin loppujen lopuksi aika vähän.

Monet Cheekin uran isoimmat vaiheet, kuten Vain elämää -sarja, ensimmäinen jäähallikeikka ja Olympiastadionin keikat, käydään vain pikakelauksella läpi.

Myös Ukkolin pohdiskelee vähän hämmentyneenä sitä, että toisaalta elokuva keskittyi vahvasti musiikkiin, mutta toisaalta se keskittyi nimenomaan Jaren henkilökohtaiseen elämään – mutta silti siitä syvemmästä maailmasta raotettiin loppujen lopuksi aika vähän.

Ukkolin sanoo, että mitään jymy-ylläreitä ei elokuvasta fanille valjennut.

– Cheek on ollut Maria Veitolan ohjelmassa ja Vain elämää -sarjassa, niin tavallaan aika hyvin kaikki on paljastunut, hän toteaa. Elämänkertakirja on vielä lukematta.

– Hyvin hän on saanut pidettyä salassa suhteen Nooraan (Saga Sarkola), miten Noora onkaan jaksanut sitä pyöristystä?

Ukkolin pitää Cheekin musiikista ja miehen lavakarismasta, jota onkin tullut käytyä katsomassa lukuisia kertoja. Antti Holma ei roolissa täysin vakuuttanut, mutta salista lähdettiin positiivisin mielin.

Ukkolin ei ole järkyttynyt siitä, että Cheek vetää uransa viimeiset keikat elokuussa. Hän jopa sanoo, että ehkä se on ihan hyväkin.

– Jos kokee, ettei ole enää mitään annettavaa, Essi lisää elokuvaan viitaten.

Elokuvan yksi kantavista teemoista on aika. Ajan kanssa pelataan myös kerronnassa, jossa matkataan ajassa takaumien kautta. Mikä on tärkeintä elämässä: raha, vapaus vai aika? Sitä pohtii elokuvan Jare - ja on varmasti pohtinut myös ihan oikea Jare.

Antti Holman esiintymistä Cheekinä kuvattiin Blockfestin keikalla kesällä 2017. Holma räppää biisiä Äärirajoille.

VELJENI VARTIJA

  • Käsikirjoitus: JP Siili, Aleksi Bardy
  • Ohjaus: JP Siili
  • Rooleissa: Antti Holma, Armi Toivanen, Saga Sarkola, Alina Tomnikov, Kai Lehtinen, Anna-Leena Härkönen, Niklas Liukkonen, Julius Liukkonen, Eemeli Masanen, Vilhelmi Masanen
  • Ikäraja: K12
  • Kesto: 100 min
  • Ensi-ilta: 31.1.