Instagram

Kamu testasi ja otti kuitit talteen: Mihin viikon aikana kuluu rahaa?

Henrika ja Maija pitivät viikon verran kirjaa omista menoistaan. Kuva: Jere Grönberg

Kamun toimitus päätti listata kaikki juoksevat menonsa viikon ajalta. Mihin tuli käytettyä rahaa ja minkälaisia ajatuksia oma rahankäyttö herätti? Jutun loppupuolella myös taloussosiologi Taru Lindblom kertoo mietteitään nykyajan kulutuskulttuurista, josta on tullut visuaalista näyttämistä.

Maija elää kahden henkilön taloudessa ja Henrika yhden henkilön taloudessa.

MAANANTAI

MAIJA:

10,50 € LOUNAS
20,26 € RUOKAOSTOKSET

"Ulkona syöty lounas tuli vähän extempore, kun jääkapissa olisi ollut evästäkin. Ne säilyivät kuitenkin seuraavaan päivään, joten sushibuffa it was! Ruokakaupasta ostin nälkäkiukussa pari valmisruokaa, kunnon evästarpeita sekä arjen luksuksena kylmäsavulohta leivän päälle laitettavaksi."

HENRIKA:

10,50 € LOUNAS

"Olen todella tyytyväinen itseeni, että en ostanut lounaan lisäksi muuta päivän aikana. Mutta tietyllä tavalla viilaan itseäni linssiin, sillä jääkaappi on täydellisen tyhjä."

TIISTAI

MAIJA:

9,00 € KAHVILA

"Iltakasin juttukeikalle oli jo kehkeytynyt sen verran ärsyttävä pikkunälkä, että se piti nitistää kahvilasta ostetulla croissantilla ja teellä."

HENRIKA:

18,98 € RUOKAOSTOKSET
22,00 € VAATTEITA KIRPPUTORILTA

"Huomaan olevani tietoisempi siitä, mitä ostan. Sorruin silti kirpparille. Mutta jos en tällä viikolla kirjaisi menojani ylös, olisi kuitin loppusumma ollut puolet enemmän: mietiskelin todella tarkkaan mitä otan ja mitä jätän."

KESKIVIIKKO

MAIJA:

14,38 € RUOKAOSTOKSET

"Toinen puolisko oli jo tehnyt pienet kauppaostokset, mutta kävin täydennysostoksilla. Kahden hengen taloudessa ruokaa kuluu. Kokkasin illalla ostoksista evästarpeiksi täytettyjä paprikoita."

HENRIKA:

15,00 € PEILI FACE-KIRPPARILTA
31,74 € RUOKAOSTOKSET
3,95 € PATTERIPAKETTI

"Aloin summaamaan alkuviikon menoja yhteen ja kertomaan lukua neljällä, kauhistuin. Mietin paljon sitä, mihin asioihin haluan elämässä ylipäätään laittaa rahaa."

TORSTAI

MAIJA:

0 €

"Lounaaksi eilen itse tehdyt eväät, töiden jälkeen kuukausikortin kanssa jumppaan ja sieltä suoraan Henrikalle lautapeli-iltaan. Ei ehtinyt missään välissä kuluttamaan ja ruokaakin löytyi kaapista, joten päivän menot olivat pyöreä nolla."

HENRIKA:

5,13 € LOUNAS
25,16 € RUOKAOSTOKSET

"Kutsuin ystäväporukkaa viettämään peli-iltaa, jota varten kävin ostamassa tarjottavaa, kuten juustoja ja keksejä. Tajuan, että olen tosi huono kokkailemaan lounasevästä valmiiksi edellisenä päivänä ja käyn mielummin nappaamassa vaikka mikrokeiton kaupasta."

 

Peli-ilta! 🤠 #cluedo #kamusovellus

Henkilön KAMU (@kaupunkisovelluskamu) jakama julkaisu

PERJANTAI

MAIJA:

5 € BENSARAHA
31 € BAARI

"Lähdin viikonlopuksi minilomalle Turkuun, jonne sain Henrikalta kyydin aikataulujen mennessä yksiin. Illallistin ensin ystävieni luona, jonka jälkeen kävimme keskustassa istumassa iltaa. Tein vasta nyt tämän vuoden puolella ensimmäisen reissun Turkuun ystävieni luokse, joten fiilis oli korkealla ja halusin tarjota koko porukalle sen kunniaksi skumpat."

HENRIKA:

7,50 € RUOKA-ANNOS
4,85 € BÄNDIKOLEHTI
5,50 € RUOKA-ANNOS

"Perjantaina huristelin suoraan töistä Turkuun. Nappasin Turkuun saavuttuani take away -annoksen suosikkikasvispaikastani ja siirryin keikkapaikalle. Keikan jälkeen kävin vielä hakemassa yöpalaa."

 

That's what I call a #summer #breakfast! 🍒🍓🍇

Henkilön Henrika Bäcklund (@hbacklund) jakama julkaisu

LAUANTAI

MAIJA:

13,50 € KAHVILA
23,90 € MYÖHÄINEN LOUNAS
8,30 € ALKO
6,63 RUOKAOSTOKSET
2,50 € VEIKKAUS

"Päivä alkoi suolapalalla ja juomalla Kakolan Ruusussa vanhan vankilan upeassa miljöössä - kannattaa poiketa! Kun nälkä iski päivällä uudestaan, ruokailimme italialaisessa ravintolassa. Herkuttelupäivä jatkui Puolalanpuistossa piknikillä omilla eväillä ja illan tultua seurasimme kaverin luona Mestarien liigan finaalia. Lisäjännitystä matsiin hain pitkävedosta, josta voitinkin minipanoksella lopulta 6,50 euroa, jee!"

HENRIKA:

7,50 € RUOKA-ANNOS
11,17 € ALKO
37,33 € RUOKAOSTOKSET

"Sisko tuli kylään, joten sitä varten käytiin hakemassa kaupasta kaikkea spesiaalia. Mansikat ja lohet näkyivät sitten heti tietenkin myös hintalapussa."

SUNNUNTAI

MAIJA:

7,50 € LOUNAS
3,50 € KIRPPIS
8 € BUSSILIPPU
24,95 € RUOKAOSTOKSET

"Yhden lounaan ehdin syödä Turussa vielä ennen bussin starttaamista kohti Raumaa. Illan ruokaostoksista valmistin nepalilaista ruokaa, josta riitti hyvin vielä alkavan viikon eväsrallinkin käynnistämiseen."

HENRIKA:

0 €

"Yksi nollapäivä oli must. Sunnuntaina se ei tuottanut minkäänlaisia vaikeuksia, sillä olin muutenkin viikolla roudannut kaappeihin ihan liikaa ruokaa. Huomaan, että olisi hyvä alkaa suunnitella ruokaostoksia ihan paperille."

KOKO VIIKKO

MAIJA:

188,92 €

"Kuluva viikko antoi rahankäytöstäni siinä mielessä realistisen kuvan, että asumiskulujen jälkeen käytän juuri ruokaan eniten rahaa. Tykkään kokkaamisesta ja teen yleensä omat eväät töihin mukaan. Osaan myös nauttia ulkona syömisestä, enkä silloin todellakaan kyttää jokaisen käytetyn euron perään. Sen sijaan vaatteisiin käytän melko vähän rahaa - tällä viikolla hankin vain yhden mekon kirppikseltä. Poikkeuksellista kuluvassa viikossa oli miniloma Turkuun. Raumalla vietetty viikonloppu olisi varmasti kuluttanut minulta vähemmän euroja, mutta pieni miniloma oli ehdottomasti jokaisen euron arvoinen!"

HENRIKA:

206,31 €

"Järkyttävää. Meneekö mulla oikeasti 800 egeä kuussa oikeastaan ei yhtään mihinkään? Tai no, ruokaa listauksessa nyt on suurin osa, mutta sitä on tullut ostettua ihan liikaa: osa on ehtinyt pilaantua kaappiin. Viikon saldona on ainakin herättely suunnitelmallisuuden lisäämiseen omassa arkikuluttamisessa."

 

Alueelliset erot ovat kaventuneet stailaamalla luodaan mielikuvaa kuluttamisesta

Muoti pakenee massaa ja massa seuraa. Se, että seuraa, mitä muut tekevät tai mikä on pinnalla, on kulutuskulttuuriin osallistumista. Taloussosiologian tutkijatohtori Taru Lindblom Turun yliopistosta toteaa, että some luo kulutspainetta ja painetta mukautua tietynlaiseen elämäntyyliin.

– Kulutus on oman sosiaalisen aseman heijastin. On tutkittu, että monet asiat, kuten koulutustaso, vaikuttaa henkilön kulutuspäätöksiin.

Asioiden hankintaa ei enää tarvitse rajoittaa kotikylän kauppoihin.

– Kuluttaminen on pirstaloituneempaa, kun on mahdollista saada spesifimmin tietoa netistä. Voi olla kiinnostunut vaikka juuri luomukosmetiikasta. Varsinkin nuoret ovat kokeneempia hakemaan haluamiaan asioita netistä. Alueelliset erot kuluttamisessa eivät ole enää niin suuria.

Silti Lindblom toteaa, ettei elämä ole ostomäärien suhteen muuttunut kulutuskeskeisemmäksi.

– Kuluttaminen on nykyään visuaalista näyttämistä muille, mutta ei se silti tarkoita, että on välttämättä ostettu jotain. Monet bloggaajat kuvaavat kotiaan paljon ja syntyy mielikuva kuluttamisesta, vaikka mitään uutta ei ole oikeasti hankittu. Tai stailataan esimerkiksi aamiainen sosiaalista mediaa varten.

Lindblom kokee, että yleisesti tarkasteltuna rahasta puhuminen suomalaisessa kulttuurissa on edelleen aikamoinen tabu.

– Yhä on vahvasti ajatus vaatimattomuudesta eikä ökyilyä katsota hyvällä. On ehkä helpompaa sanoa olevansa vähävarainen kuin rikas. Jenkeissä rikasta puolestaan katsotaan hyvänä esimerkkinä ja otetaan hänen menestyksensä itselle motivaattoriksi tavoitella samaa.