Instagram

Kannattaako boolia maistaa? + 3 muuta ensikertalaisen kysymystä Linnan juhlien konkarille

Uudenkaupungin Kenttäkarhuja edustava Elina Kinnunen yllättyi postin tuomasta kirjeestä noin kuukausi sitten. Juhlavalmistelut ovat edenneet mallikkaasti, eikä varsinaista paniikkia ole päässyt syntymään missään kohtaa. Kuva: Maija Männistö

Innostuneisuus ja hyvänlaatuinen jännitys ovat velloneet Elina Kinnusen mielessä vuorotellen viimeisen kuukauden ajan. Tunteet sai liikkeelle tasavallan presidentin lähettämä kutsu Linnan juhliin.

– Kun sain kirjeen käteeni, olin aika hämmästynyt. Ajankohta täsmäsi Linnan juhlien kutsuun, mutta en uskaltanut ennen kuoren avaamista ja kunnon varmistusta ajatella asiaa vielä sen enempää, Kinnunen sanoo.

Elina Kinnusen Linnan juhlien kutsua vauhditti menestyksekäs urheiluvuosi ja eritoten 19-vuotiaiden EM-kisojen kolmas sija keihäänheitossa.

Kinnusen kutsuun ei sisältynyt avecia, mutta muiden urheilijoiden kanssa on jo viestitelty ja sovittu tapaamisesta.

– Olin EM-kisoissa samaan aikaan Vilma Murron ja Viivi Lehikoisen kanssa. Kun huomasimme, että olimme kaikki saaneet kutsun, sovimme että menemme juhliin porukalla.

– En tiedä ennalta kovin monia muita, jotka olisivat saaneet kutsun. Muusikko Almasta luin, että hän on saanut kutsun.

Odotan, että pääsen tapaamaan myös urheilijoita, Kinnunen sanoo.

Kuvia omasta sinisestä mekostaan Kinnunen ei ole halunnut jakaa vielä ennen h-hetkeä – näin yllätysmomentti säilyy aina presidentin kättelyyn asti.

– Ystävät ja sukulaiset ovat jo kyselleet, mihin aikaan oma kättelyvuoroni suunnilleen on, että he osaavat olla erityisen tarkkoina television ääressä.

– Itse olen aina kotona katsonut Linnan juhlia sillä silmällä, että sinne olisi joskus upeaa päästä, Kinnunen sanoo.

Kun tuo haave täyttyi jo nyt, seuraavat tavoitteet on asetettu urheilun puolelle: tähtäimessä siintää palkintokoroke Tampereella järjestettävien 19-vuotiaiden MM-kisoissa.

Juhlakutsun nimikointi on säntillisesti käsin kirjoitettu.

Linnan juhlien ensikertalaisen mielessä pyörii ennen h-hetkeä muutamia kysymyksiä. Esitimme Elina Kinnusta mietityttäneet juhlakysymykset kansanedustaja Kristiina Saloselle, joka osallistuu tänään omien laskujensa mukaan seitsemättä kertaa Linnan juhliin.

Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) juhlii tänä vuonna Presidentinlinnan juhlahumussa puvussa, jonka innoittajana on toiminut raumalainen meriosaaminen. Kuva: Juha Sinisalo

Mitä tapahtuu televisiossakin näytettävän presidentin kättelyn jälkeen?

Valokuvaajien salamavalojen jälkeen kävellään tv-kameroilta piiloon ja vastassa on presidentinlinnan henkilökunta. Heille hyvän itsenäisyyspäivän toivottaminen on yksi oman juhlani kohokohdista. Tämän jälkeen vieraat ohjataan odottelemaan kättelyn päättymistä joko ylätasanteelle tai pienempiin huoneisiin. Odottelua riittää ja tunnelma on tiivis, joten aika kannattaa käyttää hyödyksi ympärillä oleviin ihmisiin tutustumalla.

Onko Linnan juhlissa tapana, että mennään rohkeasti juttelemaan tuntemattomienkin ihmisten kanssa?

Itse taidan olla pohjimmiltani tyypillinen satakuntalainen ja mietin monesti, että tohdinko mennä häiritsemään muita. Olen kuitenkin oppinut, että tunnetut ihmiset, kuten vaikka urheilijat, näyttelijät ja muusikot ovat tottuneet vastaanottamaan vieraita ihmisiä. Kukaan ei varmastikaan loukkaannu siitä, että aloitat keskustelun kertomalla seuranneesi henkilön uraa ja ihailemalla hänen saavutuksiaan.

Linnan boolista puhutaan aina paljon, mutta onko ruokapuolella jotain vastaava erikoisuutta, jota kannattaa maistaa?

Olen maistanut Linnan juhlien boolia kertaalleen, enkä ole sen jälkeen boolimaljan pariin hakeutunut. Maistaa sitä tietysti ensikertalaisena kannattaa! Ylipäätään Linnan juhlien tarjottavien äärellä on aina valtaisa tungos. Nälkä kurnien juhliin ei kannatakaan saapua. Kun kahvin ja tarjottavat viimein saa kerättyä, on melkoinen esteratasuoritus puikkelehtia ihmisten välissä niin, ettei läikytä mitään omalle tai muiden vaatteille.

Millainen käytäntö tansseissa on?

Jos juhliin saapuu ilman avecia, paikalla on kadetteja, jotka ovat erittäin taitavia tanssittajia. Jos he näkevät, että tanssisalissa on kutsua odottavia naisia, tulevat he varmasti hakemaan tanssiin. Ja onhan jo vuosi 2017! Kyllä tasa-arvon nimissä nuori nainenkin voi hakea itselleen tanssiseuraa. Myös tansseissa riittää tungosta, mutta tunnelmasta ja musiikista kannattaa mennä ehdottomasti nauttia.

P.S. Kamussa julkaistaan tänään vielä Linnan juhlat -bingo illan tv-lähetyksen kaveriksi - pysy siis kuulolla!