Instagram

Keijuleipää ja mangokuutioita - 3 asiaa, jotka opin australialaisessa keittiössä

Kuvassa poseeraa australialaisen keittiön tehokaksikko. Kuva: Unsplash/David Di Veroli

1. Mango on helppo pilkkoa, jos tietää, miten se tehdään.

En pitänyt ennen mangosta, koska sen syöminen suttasi vaatteet ja puolet keittiöstä. Australiassa opin, miten hommat kuuluu hoitaa - ja nyt osaan sanoa mangosta kuin mangosta, miten päin kivi siellä keskellä luuraa.

Pikaohjeet kirjoitettuna menisivät jotakuinkin näin: Älä kuori. Aseta mango leikkuulaudalle kapeampi kylki alaspäin, kivi sisällä on litteä. Leikkaa ronskeilla viilloilla mangokannikat kiven kummaltakin puolelta niin, että kivi jää keskelle. (Kiven ympärille jäävän kuoren saa pyöräytettyä näppärästi pois, kun mango on hyvä ja tuore. Kiven ympärille jäävän hedelmälihan voi popsia suoraan kivestä natustamalla.)

Ota toinen mangokuppi käteen ja tee varovasti noin 4 viiltoa pystyyn ja 4 vaakaan. Laita sormet kannikan alle ja käännä kuorta ylöspäin niin, että mangokuutiot pullahtavat hyvin esiin. Leikkaa veitsellä kuutiot irti.

Ai siis mitätäh? Mallia voit ottaa seuraavasta videosta. Ensin toki voit seurata, että mitkä kaikki vääristä tekniikoista sinulla on hallussasi.

2. Avokadoa voi käyttää levitteenä.

Mind blown! Miten sitä ei ennen tajunnutkaan, että voin tai margariinin sijasta leivän päälle voi sipaista kerroksen vihreää herkkua. Jääkaapissa avokadon kyljessä olikin usein sopivasti se veitsi valmiina samaan tapaan kuin Suomessa voiveitsi margariinipaketin päällä.

3. Fairy bread tekee aikuisenkin iloiseksi.

Kun Suomessa lastenkekkereillä kovin juttu on cocktail-siili, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa se on fairy bread. Valkoista leipää ja nonparelleja, mikä superhitti.

Keijuleipää tehdään yksinkertaisuudessaan niin, että levitetään voita valkoiselle paahtoleivälle, koristellaan leipäpala erilaisilla nonparelleilla ja leikataan kolmioiksi.

Keijuleivän teko lasten kanssa opetti ainakin sen, että keittiössä on välillä ihan hauska hullutella - vaikka keskellä arkeakin.

Australialaislasten ykkössuosikki saattaisi olla hitti suomalaisillakin lastenkutsuilla. Tämän saa pyöräytettyä helposti, vaikka olisikin jauhopeukalo keskellä kämmentä. Kuva: Henrika Bäcklund

Kulttuurien kohtaamiset keittiössä ovat kyllä mielenkiintoisia.

Ravintolapäivää vietetään tänään lauantaina! Shevinin luona on mahdollisuus päästä kokemaan edellä mainitun kaltaisia ahaa-elämyksiä syyrialaisesta ja irakilaisesta ruokakulttuurista! Lukaise Kamun juttu täältä.

Kamu toivottaa maistuvaa viikonloppua!