Instagram

Kesäteatterin pukijan työ vaatii täyttä keskittymistä, ettei lavalle painella väärissä tamineissa: "Ensimmäinen pukuharjoitus on pelkkää säätöä"

Kaupallinen yhteistyö: Rauman Kaupunginteatteri

18-vuotias Eveliina Naarmala työskentelee tämän kesän Rauman kesäteatterin pukijana.

– Kaikki muut, paitsi äidin turkoosi mekko ja Pirkon pinkki, Eveliina Naarmala käy läpi omia muistiinpanojaan, joiden sisältö ei kenellekään muulle aukeaisikaan: hän työskentelee tämän kesän Rauman kesäteatterin Sellaista elämä on -näytelmän pukijana.

– Ruskeat kengät konttiin.. Väliajalla kaavut, Kari Tapio, Ilkan asusetti ja Rempon vaatteet valmiiksi, jatkuu eri teatteripukujen läpikäynti ennen esityksen alkamista. Kaikkien vaatteiden ja asusteiden on oltava omilla paikoillaan.

Naarmala löysin teatterin pariin viime kesänä, jolloin toimi esitysteknikkona: silloin hänen päätehtävänsä oli liikuttaa lavaelementtejä esityksen aikana – toki teatterissa touhutaan aina paljon kaikkea muutakin lavan lakaisusta muihin juokseviin hommiin. Kesän 2017 jälkeen Naarmalaa pyydettiin pukijaksi Rakastunut Ryti -produktioon.

Pukijan työpäivät alkavat kaikkien näytelmän asujen läpikäymisellä: jotkut vaatteista viedään konttiin lavan taakse ja toiset asetellaan näyttelijöille valmiiksi pukuhuoneeseen.

Liikkuvia palasia on kymmeniä, joten niiden kanssa on oltava tarkkana.

– Tämä on kiireistä työtä. Pitää olla koko ajan tosi tarkkana. Aina niin kuin olisi menossa ensi-iltaan. Ei saa luottaa rutiiniin, vaan kaikki vaatteet ja asusteet on tarkistettava ennen esitystä.

– Tarkistan myös, onko vaatteissa pikahuollettavaa, kuten esimerkiksi nappi irti. Se on sitten mun homma. Jos tulee jotain isompaa, niin pukuhuolto on erikseen, Eveliina kertoo.

Pukijan täytyy olla koko ajan kartalla siitä, missä kohtaa esitystä mennään. Takahuoneessa vaaditaan siis täyttä sadan prosentin keskittymistä, jotta oikeat vaatteet ovat oikeilla ihmisillä oikeaan aikaan.

Pukija ei ole pukusuunnittelija eli Naarmala ei vastaa siitä, mitä vaatteita näyttelijöillä on päällään. Hän vastaa siitä, että näyttelijöillä on yllään oikean roolin vaattekerta.

– Juuri pikavaihdoissa avustaminen on minun päähommani –  ja niitä tässä näytelmässä on paljon! Pahimmassa tapauksessa voi olla koko vaihto: housut, paita, kravaatti – jopa sukat. Aluksi harjoituksissa vaihdot tuntuivat niin nopeilta, että ajattelin, ettei niitä pysty mitenkään suorittamaan! Mutta kyllä ne hyvin ehtii, Eveliina hymyilee.

Maskeeraajalla on omat huolensa: kuumasta kesäkelistä johtuvat hikipisarat ovat tiputelleet muutamat pulisongit lavalle. Muilta pukukömmähdyksiltä on tähän mennessä vältytty, Eveliina mietiskelee.

Naarmala kertoo, että pukijan työssä haastavin hetki on aina aivan ensimmäinen harjoituskerta vaatteiden kanssa.

– Ensimmäinen vaihtoharjoitus on pelkkää säätöä! Mulle on silloin kaikki ihan uutta, enkä vielä tunne niitä vaatteita kunnolla.

Ennakkoon Eveliina kävi kaikki vaatteet läpi yhdessä pukusuunnittelijan kanssa.

– Otin kännykkään kuvia ja kotonakin katselin, että mikä kuuluu mihinkin.

Joskus esityksiä on kaksi päivässä. Tuplapäivinä teatterin tiluksilla touhutaan aamusta iltaan.

Mitään suurempia pukukömmähdyksiä ei ole kesäkauden aikana sattunut. Mitä nyt Dannyn taustatanssijan peruukki oli putoamassa tanssin pyörteissä ja muutamat pulisongit irronneet hien mukana, tietysti yllätyskuuman kesäkelin takia.

– Ja jos jotain isompaa kävisikin, niin ei se ole niin vakavaa. Katsomon mielestä se olisi itse asiassa varmaan vain hauskaa, Naarmala tuumailee ja hehkuttaa samalla myös kesäteatterityöyhteisön fiilistä.

– Tässä esityksessä on muuten niin hyviä biisejä, että helposti ryhtyy takanakin jamittelemaan, Eveliina paljastaa.

Maskeeraaja Katja Hannolainen tekee väliajalla nuoresta Juha Vainiosta (Heikki Mäkäräinen) vanhemman.

Teatterin vaatevaihdoissa työskennellään sen verran läheisissä tunnelmissa, että myös sisäpiiriläppiä on syntynyt pukijan ja näyttelijöiden välille.

– Kyllä sitä itsekin aina välillä naurahtaa toiselle, että voi hyvänen aika miltä näytät!

Lavalla nähdään muun muassa Kristiina Hautala (Elina Lähde), Anita Hirvonen (Annika Eklund), Juha Vainio (Heikki Mäkäräinen), Rempo Tani (Ilkka Merivaara) ja Manolito (Petja Lähde).

Sellaista elämä on -musikaali käy käy läpi Junnu Vainion elämän suurimmat käännekohdat. Yleisö on ottanut sen todella omakseen. Näytelmä on kerännyt ennätysmäärän positiivista – jopa ylistävää – palautetta.

”Loistava esitys. Upean nostalginen musiikki. Vinkeet näyttelijät. Osaava orkesteri .Puiden ja meren kohina taustalla. Toimivat palvelut . Jälleen kerran erittäin tyytyväinen teatteriinne . Kiitos Rauma!”

”Upea esitys. Hauska, viihdyttävä, kuitenkin koskettava. Hyvät laulajat ja kaikki toimi moitteetta.”

”Hieno kaikenkaikkiaan. Juha ”Watt” Vainio oli erityisen hyvä. Esitys kuuluu top 3:een kaikista näkemistäni teatterikappaleista.”

”Aivan huippuesitys ja näyttelijäsuoritukset 10 arvoiset. Tempaisi mukaansa ensi sekunneista lähtien.”

”Mieletön elämys, huikeaa ammattitaitoa, vaikuttava kokemus, josta oppi uuttakin Juha Vainiosta."

"Erinomainen esitys. Paras koskaan Rauman kesäteatterissa! Suosittelen lämpimästi!”

”Esitys oli kympin arvoinen. Paras Länsi-Suomen alueella.”

”Varmasti paras kesäteatteriesitys missä olemme käyneet. Mahtavat esiintyjät ja upeat äänet – ihan huippu esitys.”

Sellaista elämä on pyörii Rauman kesäteatterissa 11.8. asti. Kuvia ja lisätietoja näytelmästä löydät teatterin verkkosivuilta raumanteatteri.fi.

SEURAAVAT ESITYKSET:
Perjantaina 20.7. kello 18
Lauantaina 21.7. kello 14 & 18
Keskiviikkona 25.7. kello 18
Torstaina 26.7. kello 14 & 18
LISÄÄ TÄÄLTÄ