Instagram

Kesätörttöilyt eivät lisää veren tarvetta – missä ovat nuoret miesluovuttajat?

Yhteen veripussiin mahtuu 460 millilitraa verta. Kun näyteputket lasketaan mukaan pottiin, valutellaan yhdeltä luovuttajalta noin puoli litraa verta. Kuvat: Jari Härkönen

Raumalla pääsee luovuttamaan verta taas tänään perjantaina! Koska veripalvelu ei toimi viikonloppuisin, on perjantai tärkeä luovutuspäivä, kun verta kerätään koko viikonlopun tarpeiksi.

Voisi kuvitella, että kesäisin ulkona tapahtuvat puuhastelut lisäisivät kaikenlaisia tapaturmia ja näin ollen törttöilyt vaikuttaisivat veren menekkiin. Näin ei kuitenkaan ole, sillä leikkaukset ovat suurin verisyöppö.

– Heinäkuu on itse asiassa hieman muita kuukausia rauhallisempi, kun leikkauksia ei tehdä niin paljon, kertoo Turun veripalvelutoimiston esimies Pekka Kukko. Turun toimisto vastaa Satakunnan ja Varsinais-Suomen pisteistä. Kukko kertoo, että Rauma on Suomen neljänneksi tärkein luovutuspiste. 

– Luovuttajia on keskimäärin 95 per kerta.

Suomessa tarvitaan 800 luovutusta päivässä. Niitä keräävät 10 vakipistettä ja liikkuvat autot.

– Kesän haaste on kaunis ilma, jolloin on heti hiljaista. Lakkiaisviikonloppuna alkoi olla jo pieni paniikki, Kukko myöntää.

– Juhannuksena olemme kiinni, joten tarvitsemme tarpeeksi verta varastoon. Tavoite on kuitenkin kerätä verta juuri sen verran kuin tarvitaan, ettei sitä mene hukkaan. Sitä on todella vaikeaa arvioida.

"Tarvitsemme uusia nuoria luovuttajia paikkaamaan niitä ikäihmisiä, jotka eivät enää pysty luovuttamaan."

Veripussi menee vanhaksi viidessä päivässä, sillä verihiukkaset eivät säily sitä pidempään. Siksi luovuttajien kannattaa seurata veribarometria ja tulla luovuttamaan, kun tippa on alle puolenvälin.

– Toiminnan yksi haaste on, että nuoria miehiä ei käy. Tarvitsemme uusia nuoria luovuttajia paikkaamaan niitä ikäihmisiä, jotka eivät enää pysty luovuttamaan.

Jatkuva pula on negatiivisesta O-verestä. Se on niin kutsuttu hätäveri, jota voi antaa kaikille.

 Miehet saavat luovuttaa verta 61 päivän välein ja naiset 91 vuorokauden välein. Naisilla väli on 30 päivää pitempi, sillä naisten rautavarasto on niin paljon pienempi.

Asiakas on suuttunut, kun veri ei kelpaakaan.

Verenluovutuksessa tärkeintä on sekä luovuttajan että veren saajan turvallisuuden takaaminen. Siksi ihan kuka tahansa ei voi luovuttaa, vaan soveltuvuus kartoitetaan ennen neulan tuikkaamista ihon alle.

– Yleisimmät esteet nuorilla ovat uusi seksikumppani, liian alhainen hemoglobiini tai matkustelu, Kukko kertoo.

Seksiksi määritellään tässä yhteydessä emätinyhdyntä, anaaliyhdyntä ja suuseksi. Vaikka olisi käytetty kondomia, on luovutuskielto neljä kuukautta. Miesten välisestä seksistä tai maksullisesta seksistä napsahtaa 12 kuukauden luovutuskielto.

– Emme voi ottaa riskejä. Karrikoidusti, jos eilen sait hepatiitin, se ei näy testeissä tänään. Ohjeistus on EU:lta, joten noudatamme samoja määräyksiä kuin muuallakin.

Myös esimerkiksi akupunktio, kuppaus, tatuointi, ihopigmentointi, lävistys, korvien rei'itys ja tähystys estävät verenluovutuksen neljän kuukauden ajaksi.

Matkailu EU- ja EFTA-maiden ulkopuolella aiheuttaa neljän viikon tilapäisen luovutusrajoituksen, jos olet yöpynyt kohdemaassa. Rajoitus on voimassa ympärivuotisesti.

Jopa matkailu osassa Etelä-Eurooppaa aikavälillä 1.7.–30.11. estää luovutuksen vähintään neljän viikon ajaksi.

Kymmenen prosenttia luovutuksista hylätään. Kukko kehottaa tekemään Sovinko luovuttajaksi? -testin ennen luovutuspaikalle tulemista, jotta turhilta käynneiltä ja mielipahalta vältytään. Välillä näkee niitäkin tapauksia, että asiakas on suuttunut, kun veri ei keplaakaan.

– Tuletko enää uudestaan, jos kerran on paikanpäällä hylätty? Kukko miettii ja samaan hengenvetoon alleviivaa vielä kerran, kuinka tärkeää on saada lisää nuoria luovuttajia.

Kesällä verta voi luovuttaa Raumalla 

  • pe 16.6.2017 klo 12-17
  • pe 7.7.2017 klo 12-17
  • to 20.7.2017 klo 12-17
  • pe 4.8.2017 klo 12-17
  • to 17.8.2017 klo 12-17