Instagram

VIDEO: Keskittymiskykyä ja kunnon kisahermoja – mahdoitkos tietää, että Eurajoen ytimessä ajellaan kunnolla kilpaa?

 Lauantaina aivan Eurajoen ytimessä järjestetään radio-ohjattavien autojen kerhokisat.

Kilpailun järjestää Rauman seudun RC-harrastajat -yhdistys, johon kuuluu 22 jäsentä. Yhdistyksen puheenjohtaja Hannu Kartano ja varapuheenjohtaja Marko Aava kuvailevat tulevaa kisaa pienoisautoilun jokamiesluokaksi: mitään virallisia SM-pisteitä ei anneta.

Kilpailuun on ilmoittautunut 50 autoa 33 harrastajalta. Kisaajia on tulossa esimerkiksi Äänekoskelta, Kouvolasta, Joensuusta, Helsingistä ja Turusta. Yleisölle on kilpailuun vapaa pääsy. Alkuerä alkaa kello 10.30 ja kilpa-ajot jatkuvat iltakuuteen.

– Kolme erilaista luokkaa kilpailee. Classin mini -sarjassa autoa ei saa virittää. Competition mini -sarjassa autot saavat jo olla viritetty, Aava kertoo.

Kolmannessa sarjassa ajelevat vielä astetta nopeammat ja isommat etuvetoiset autot. Niissä tekniikka on kuulemma sivistyneempää ja ajotarkkuus parempi.

– Siirrytään sieltä Formula kolmetonnisesta Formula ykköseen! miehet nauravat.

Hannu Kartano ja Marko Aava kertovat, että yhdistyksessä on tällä hetkellä autoharrastajia yhdeksänvuotiaista yli viisikymppisiin. Kuvat: Henrika Bäcklund

Mini-luokissa on eniten osallistujia ja niiden kautta on helppo tulla harrastukseen sisään. Aloittelijan ajokissa on tehot aika minimissä, eli heti ei pääse kaasuttelemaan millään superisti viritetyllä pelillä.

– Aloittelijalle ei ole niin hauskaa, kun paukkuu vain päin seiniä.

Rauman RC-yhdistys perustettiin tammikuussa 2010. Nyt meneillään on neljäs talvi, kun autoilla ajellaan Eurajoen keskustassa sijaitsevalla sisäradalla.

– Joo, kilpailuissa tuomaristo seisoo tuossa vihannesten kohdalla, Kartano nauraa viitaten seinillä oleviin teksteihin, jotka ovat peräisin ajalta, jolloin rakennuksessa vielä toimi ruokakauppa.

– Pakasteet ja juustotkin löytyy!

Kilpailuissa ajetaan viiden minuutin eriä. Finaaliajot voivat olla kahdeksan tai kymmenminuuttisiakin.

– Kyllä tämä keskittymiskykyä vaatii. Minäkin menen sekaisin, jos ajan ja alan sen aikana höpöttelemään jotain, Aava huikkaa, kun viiden minuutin harjoittelukierros on päättynyt.

Hän toteaa, että koska ei ole varaa harrastaa isoilla autoilla, niin harrastetaan sitten pienillä.

– Tämä ei vaadi isoa autotallia ja huoltaa voi vaikka keittiönpöydällä, jos emäntä antaa siihen luvan. Ja ajamisen kulut ovat huomattavasti pienemmät, hän nauraa.

– Mutta kuitenkin on samanlainen kilpailujännitys. Yllättävästi se syke nousee ja hiki tulee pintaan, kun autot menevät toisissaan kiinni.

Kesäisin niin Aava kuin monet muutkin yhdistyksen jäsenet harrastavat trial-ajoa kalliokiipijöiden kanssa. Kesäkaudella Raumalla ajellaan myös virastotalon länsipäädyssä sijaitsevalla krossiradalla.

Competition mini -autot kiitävät radalla noin 35 kilometrin tuntivauhtia.

12-vuotias Kaapo Viskari on tullut treenaamaan kisavireen kuntoon.

– Nyt putsaan koria, sitä pitää vähän siistiä.

RC-autoilua hän harrastaa yhdessä isän kanssa.

– Poika aloitti ensin ja minäkin sitten innostuin, kun ei iskä jaksanut katsella vain vieressä, Juha Viskari hymyilee hänkin autoaan huoltaessa.

Isä ja poika viihtyvät yhteisen harrastuksen parissa. Juha (vas.) ja Kaapo Viskari kisaavat lauantaina.

 Rauman seudun RC-harrastajat liittyi hiljattain AKK-Motorsport ry:n jäseneksi. Se on suomalaisen autourheilun kattojärjestö, jonka muodostaa 320 jäsenyhdistystä ympäri maata.

Yhditykseen liittyminen tarkoittaa, että nyt myös Rauman RC saa alkaa järjestää SM-osakilpailuja. Sellaiset ovatkin jo tuloillaan, kun Eurajoella kisataan 10. helmikuuta.

Ohjainta pidetään vasemmassa kädessä. Vasurin etusormella painetaan kaasua tai pökitään jarrua. Oikea käsi operoi pienikokoista rattia.

 Jos kiinnostus lajin pariin heräsi, kannattaan hurauttaa Eurajoen suuntaan.

– Jokainen, joka on kiinnostunut, pääsee varmana kokeilemaan! Ostohaluja suosittelemme hillitsemään muutaman viikon, täältä annamme sitten vinkkejä, millaisella autolla kannattaa lähteä aloittamaan, Kartano innostuu.

Hän sanoo, että uusia jäseniä otetaan lajin pariin mielellään – eikä harrastajia ole aina niin helppo löytää.

– Miesvoittoista tuppaa olemaan. Tyttöjä ei ole ollut mukana eivätkä ole vielä emännätkään sen enempää innostuneet, hän heittää.

Kartano kehottaa tulemaan tutustumaan RC-autoiluun heti lauantaina.

– Aina meistä on jollain aikaa tulla puhelemaan, jos laji kiinnostaa, vaikka täällä onkin aikamoinen vilske ja vipinä!

Iso osa harrastusta on autojen virittäminen. Osia hankitaan pääosin netistä - sekä kotimaasta että ulkomailta.

MITÄ? MISSÄ? MILLOIN?

  • Kerhokisat. Kirkkotie 15, Eurajoki. 20. tammikuuta. Kisat alkaa treeneillä kello 8. Alkuerä alkaa kello 10.30.
  • SM-osakilpailu. Kirkkotie 15, Eurajoki. 10. helmikuuta.

Videon musiikki: bensound.com