Instagram

"Kipu on kova, mutta siihen tottuu" – tankotanssi on intohimoinen laji

Elina Mäen tämänhetkisenä tavoitteena on saada tehtyä split-spagaatti tankoa vasten. Kuva: Henrika Bäcklund

– Laji on koukuttanut minut ihan täysin. On aika hieno tunne, kun on vihdoin löytänyt sen oman juttunsa, raumalainen Elina Mäki kuvailee tunnelmiaan puolessatoista vuodessa rakkaaksi tulleesta harrastuksesta. Mäki on nuorempana harrastanut muun muassa tanssia.

– Ja telinevoimistelu on aina kiinnostanut. Mutta tässä korostuu vielä enemmän se kehonhallinta, toki tanssikin on siellä taustalla.

Hän aloitti tankotanssin talvella 2016. Kiinnostus lajia kohtaan oli syntynyt jo muutamaa vuotta aiemmin ja tankoon oli otettu tuntumaa pari satunnaista kertaa ystävän kanssa Porissa.

– Silloin ajattelin, että en missään Porissa voi alkaa rampata Eurasta asti, niin kokeilu jäi vain muutamaan kertaan.

Sittemmin Eurasta Raumalle muuttanut Mäki näki sattumalta sosiaalisessa mediassa ilmoituksen Hyvinvoinnin Walimolla alkavasta tankotanssin alkeiskurssista – joka oli jo melkein täynnä.

– Ilmoituksessa sanottiin, että enää on kaksi paikkaa jäljellä. Oli heti pakko ilmoittautua vauhdilla, pääsee sitten mukaan tai ei.

Kaikeksi onneksi mukaan vielä mahtui.

– Aika paljon tykkään olla pää alaspäin, Elina Mäki sanoo iloisen innoissaan. Kuvankaappaukset: Elinan Instagram

Lajin aloittaminen näkyi ja tuntui koko kehossa. 

– Käsivarret sattuivat ihan todella paljon, kun lihakset kasvoivat. Toki tuntui jaloissakin, mutta ne eivät ole ihan niin kovassa käytössä kuin yläkroppa.

Jalkoja puolestaan koristivat lukuisat mustelmat.

– Kipu on kova, mutta siihen tottuu. Pian sitä ei enää tunne, mutta aluksi on aikamoista. Onhan se sellaista nahan rullausta! Aluksi ajattelin, että miten tähän voi lainkaan tottua, Mäki myöntää.

"Ai harrastatko jotain strippiä."

Innostumista lisäsi se, kun Mäki tajusi pärjäävänsä lajissa hyvin. Hän kertoo, että tanssitaustasta on hyötyä. Kokonaiskehonhallinta on isossa roolissa ja esimerkiksi nilkat pitää muistaa suoristaa.

– Tempputunneilla tehdään liikkeitä ja asentoja. Koreotunnit on erikseen, jossa tanssillisuus korostuu.

Tankotanssiminen on Mäen kuvailun mukaan äärimmäisen raskasta.

– Kiipeäminen ja yhden liikkeen tekeminen pistää jo puuskuttamaan. Aluksi en muistanut edes hengittää. Yhden tanssitunnin jälkeen on aivan loppu, sillä koko keho tekee töitä koko ajan.

Harrastajien somevideoissa tekeminen näyttää helpolta. Mäki kertookin, että monet eivät ymmärrä, minkälaista kestävyyttä ja voimaa tankotanssi vaatii.

Hän on kohdannut ennakkoluuloja harrastuksesta kertoessaan.

– Ai harrastatko jotain strippiä, on aika yleinen reaktio. Osa voi kuvitella sitä oikeasti ja osa heittää vaan läpällä.

Epäilijät Mäki on laittanut hiljaiseksi näyttämällä pätkiä Oona Kivelän tankotyöskentelystä.

Ensimmäisen kesän treeneihin Elina Mäen isä rakensi tytärelleen ulkotangon, johon haettiin pitoa kieputtamalla tangon ympäri muutama rulla jesaria.

Elinan puheesta kumpuaa kerta toisensa jälkeen, kuinka innoissaan hän lajista on ja kuinka vahvasti se tempaisi mukaansa.

– Ensimmäisenä kesänä olisin kiivennyt ihan mihin vaan puuhun, että pääsen harjoittelemaan. Etsin hyviä oksia ja huusin isälle, että katso, teen invertin! Mäki nauraa.

Isä tuli apuun ja rakensi tyttärelleen ensihätään ulkotangon talon kulmalle, johon haettiin pitoa vanhasta kunnon jesarista.

– Pahimmat vieroitusoireet sai purettua siihen!

"Jotenkin vaan haluan olla tässä hyvä. SM-kisoihin pääsy olisi unelma."

Ohjeena aloitteleville tanssijoille on, että antaa itselleen aikaa – väkisin ei kannata puskea.

– Joistain liikkeistä olen ensin ajatellut, että no way. Mutta kun kroppa ja aivot ovat rauhassa saaneet käsitellä sitä, seuraavalla kokeilulla yllätykseksi jo sujuukin.

Mäki hankki kotiinsa pyörivän tangon, mikä tuo omat lisähaasteensa harjoitteluun. Tanko jännitetään lattian ja katon väliin ja se on helppo siirtää.

Pienen tauon harjoitteluun teki toukokuussa sattunut sormionnettomuus, joka vei leikkaussaliin asti. Kahdeksan viikon treenauskiellon jälkeen sormi on vertymässä ja tankoon saa taas tarttua.

Treenamisen aloittamista kuumeisesti odottanut tanssija päätti saikun jälkeen hankkia oman tangon myös kotiin.

– Tankotanssi on intohimoinen laji. Jotenkin vaan haluan olla tässä hyvä. SM-kisoihin pääsy olisi unelma.