Instagram

Kirja, joka jokaisen pitäisi lukea: Älä syötä ruokahukkaa

Monen keittiössä syntyy enemmän biojätettä kuin itse haluaa myöntää. Jääkaapin perältä löytyy aina silloin tällöin pilalle mennyttä ruokaa ja leipäpussi viimeinen käntty menee harmillisen usein homepilkkujen peittoon.

Ensimmäinen ase ruokahävikin vähentämiseksi on tiedostaa ne tilanteet, joissa itsellä syntyy herkimmin hävikkiä: Unohdatko kaupassa ollessasi jääkaapin sisällön ja siksi tulee ostettua tuplatuotteita, joista toinen sitten pääsee pilaantumaan? Vai ostatko uusia reseptejä varten erikoisia tahnoja ja mausteita, joita ei yhden kerran jälkeen tule käytettyä enää uudestaan? Vai ostatko halvemman kilohinnan vuoksi extrasuuren pakkauskoon, mutta sitten sitä ei ehdikään kaikkinensa syömään?

Älä syötä hukkaruokaa on ihmisläheinen herättelijä omien kulutustottumusten pohdintaan. 163-sivuinen opas tarjoaa jokaiselle lukijalle jotain uutta. Jos keittiökierrättämisen suhteen on vasta-alkaja, teos tarjoilee hyvin simppeleitä vinkkejä ruokahävikin vähentämiseksi.

Jos taas perusasiat ovat jo melko mallillaan, herättelee kirja ehdottamalla esimerkiksi, että kotimaiset kananmunankuoret voi huuhdella, kuivata ja jauhaa murskaksi. Syntyneen kalkkijauheen voi käyttää vaikka leipätaikinaan, smoothieen tai aamupuuroon.

Älä syötä hukkaruokaa on lempeä opas, mutta se ei kuitenkaan päästä lukijaansa helpolla. Kirja nojaa vahvasti esimerkkeihin, joten lukija tuntee joka kerta piston sydämessään, kun annettu hukkaruokaesimerkki kolahtaa omaan arkeen.

Syötätkö aina syntyvät ruokatähteet koiralle ja hankit sillä itsellesi puhtaamman omatunnon? Koira biojäteastiana on sinällään ihan ok, mutta kirja muistuttaa, että luontoa vähemmän kuormittava tapa olisi syödä itse kaikki ihmisille tarkoitetut ruuat ja valita koiran ruokakippoon sille tarkoitettuja aterioita.

Ja entäpä pakastin? Se on monelle tehokkaan ruokakierron ja säilyvyyden lisäämisen sijaan vain varasto, jonne tuupataan paniikissa ylijäämäruokaa, mutta lopulta sen käyttäminen unohtuu ja ruokaa lentää pakastimen suursiivouksen yhteydessä roskiin.

Hävikkiruokaa vähentämään kannustava kirja on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan. Meitä kaikkia tarvitaan käynnissä oleviin ilmastotalkoisiin. Takakannen teksti onkin tyhjentävä: "YK laski vuonna 2015, että jos maailman ruokahävikki pienenisi neljänneksen, säästyvällä ruualla voisi ruokkia koko maapallon nälkäänäkevän väestön. Maailman ruokatuotantoa ei siis tarvitsisi lisätä, jos ruokaa ei heitettäisi niin paljon roskiin."

Älä syötä ruokahukkaa - Juha Ketola, Katleena Kortesuo ja Mikko Sairanen (Docendo)