Instagram

Kirppishaukka Laura Mikkonen, mikä tavara liikkuu nyt parhaiten kirpputoreilla?

Laura Mikkosen mielestä Raumalla on tällä hetkellä joukko ihanan kokoisia ja kodikkaita kirpputoreja. Kuvat: Maija Männistö

Laura Mikkonen on päässyt seuraamaan Rauman kirppisskenen kehitystä aitiopaikalta. Sen lisäksi että hän kiertää itse ahkerasti kirpputoreja, on hän toiminut Vanhan tavaran puoti Eveliinan yrittäjänä jo kolmen vuoden ajan.

- Erilaiset trendit ja hittituotteet saavat yleensä alkunsa somesta ja blogeista. Esimerkiksi viime kesänä kaikki retro ja emaliastiat menivät kaupaksi. Kolme vuotta sitten marmorituikut eivät menneet puolestaan millään kaupaksi ja kun niistä yhtäkkiä tulikin hitti, myytiin ne kaikki loppuun ja niiden perään käytiin oikein erikseen kyselemässä.

Tällä hetkellä vastaavaa yhtä superkysyttyä tuoteryhmää ei ole.

- Parhaiten liikkuvat nyt kaikki käytännölliset tavarat ja myös kotimaisuus on entisestään nostanut arvoaan, Mikkonen kertoo.

Se näkyy myös siinä, minkä verran ihmiset ovat nykyään valmiit maksamaan kirppikseltä ostetuista tavaroista.

- Huomaan tämän myös omassa käyttäytymisessäni. Jos käytetty, mutta hyväkuntoinen takki maksaa kirpparilla 30 euroa ja se on kunnollisista materiaaleista valmistettua, ostan sen mieluummin kuin uuden kaupasta.

- Kirpparilta ostamissani vaatteissa on yleensä tietynlaista ajattomuutta, mutta silti ne osuvat jollain tavalla myös juuri sen hetken trendeihin, Mikkonen jatkaa.

Kirppislöytöjen tekemisen lisäksi Mikkonen nauttii myös siitä, kun hän voi laittaa omia tavaroitaan eteenpäin myyntiin ja ilostuttaa niillä taas jotain toista.

Toiset tuntuvat aina valittelevan, etteivät löydä kirppareilta mitään, kun taas toiset kotiuttavat käytettyinä jos jonkinlaisia löytöjä. Onko kirppissilmä oikeasti olemassa vai onko se pelkkää puhetta?

- Kyllä se kyky kehittyy sitä mukaa, kun kiertää kirppareilla enemmän. Itse en ole ylenpalttinen loosien penkoja, mutta silmäni yleensä bongaa ne itseä kiinnostavat jutut. Eikä onnistuneella kirppiskierroksella tarvita kuin se yksi hyvä loosi, jonka myyjän kanssa oma koko ja tyyli täsmäävät.

Se onkin juuri yksi osa kirpputorien viehätysvoimaa - koskaan ei tiedä, millaisia löytöjä eteen sattuu.

Mikkosen omat TOP 3 -kirppislöydöt muistuvat kysyttäessä mieleen melko nopeasti:

  1. Vanha valaisin. Olin jo pitkään etsinyt lamppua ja lopulta sopiva löytyi Porista. Se oli hyväkuntoinen ja hyvän hintainen.
  2. Maalaus. En yleensä hanki tauluja, mutta tämä puoti Eveliinasta ostamani taulu oli kultakehysten ja metsämaiseman sijaan tyyliltään selkeän graafinen.
  3. Uniikit vaatteet. Parasta kirppareilla on löytää niin hulluja ja rumia vaatteita, että ne ovat oikeastaan jo hienoja.