Instagram

KOLUMNI: Ajoiko aika Ravintolapäivän ohi? - osallistumisaktiivisuus on surkealla tasolla

Ravintolapäivän kukoistus on hiipunut, mutta vieläkö se olisi palautettavissa? Kuva: Igor Miske

Tänään on Ravintolapäivä.

Se ei näy enää juuri missään. Raumaa lähinnä oleva pop up -ravintola löytyy virallisen Ravintolapäivän kartan mukaan vasta Huittisista.

Helsinki on perinteisesti ollut Ravintolapäivän mekka, jossa puistot ovat täyttyneet innokkaista yhden päivän ravintoloitsijoista. Nyt pop upeja on pääkaupungista ilmoittautunut mukaan päivään alle parikymmentä.

Kun kaksi vuotta sitten helmikuiseen Ravintolapäivään osallistui maailmanlaajuisesti 1245 ravintolaa, on pop upeja nyt ilmoittautunut ruokakarnevaaliin mukaan vain nipin napin sata.

Ravintolapäivän hiipumiseen on ainakin kaksi syytä.

1. Päivättömyyskokeilu. Tapahtuman järjestäjätiimi kokeili vuonna 2016 päivätöntä Ravintolapäivää. Kaunis ajatus kaiken takana oli, että oman pop upinsa voisi laittaa pystyyn kalenterivuoden minä tahansa päivänä.

Homma ei toiminut alkuunkaan.

Pienemmissä kaupungeissa idea tyssäsi ensimetreillä, sillä ilman organisaation rummuttamaa tiettyä päivämäärää kellään ei tullut mieleenkään tarkistaa, olisiko vaikka Raumalla juuri tänään joku pop up avoinna. Kuvio ei houkutellut myöskään ravintoloitsijoita, sillä markkinointiin olisi pitänyt satsata uudessa mallissa paljon aiempaa enemmän.

2. Omia tempus habent eli kaikella on aikansa. Toukokuussa 2015 maailmanlaajuisesti Ravintolapäivään osallistui 2497 ravintolaa - kaikkien aikojen ennätysporukka.

Tapahtuman ensihuuma ei kanna kuitenkaan enää vuoden 2018 helmikuussa. Innokkaimmat ravintoloitsijat ovat jo kokeneet pop up -päivän huuman ja sen vaatimat hikikarpalot.

Itse olen osallistunut päivään ravintoloitsijana kolmesti. Olen tarjoillut iltapäivän kahvihetkiä omakotitalon vehreällä takapihalla, tarjoillut munkkeja lippakioskista ja pitänyt minipizzeriaa kerrostaloyksiössä. Omakin rimani on jo sen verran noussut, että seuraava innostava teema pop up -ravintolaksi ei ole vielä syntynyt.

Jokainen kerta ravintoloitsijana on ollut rankka, mutta fiilis päivän päätteeksi mielettömän onnellinen. Olen piipahtanut usein myös muiden pop upeissa ja puuhakkaiden kotikokkien iloisuus on aina tarttunut myös itseeni.

Elättelenkin toivoa, että Ravintolapäivä tekee jonkinasteisen come backin lähempänä kesää koittavilla päivämäärillä.

Vielä ei ole aika antaa näin hyvän konseptin valua unholaan.