Instagram

KOLUMNI: Älä anna huonon ruuan pilata hyviä festareita

Kuva: Shane Rounce

Makkaraperunoita vai premium fish & chipsejä? Hodari vai Lähi-idän meze-lautanen? Kebabbia vai limellä viimeisteltyä thaikkusafkaa?

On tultu pitkä matka siitä, kun festareiden ruokatarjonta oli pelkkää ylihintaista ja mielikuvituksetonta grillimättöä. Annosvalikoima festareilla on tänä kesänä jopa käsittämättömän laaja. Ruokarekoissa taiotaan mahtavia makuja, vaikka pop up -keittiöt ovat pieniä, tunnelma ahdas ja Suomen kesä voi luukulla tarjota niin hellettä kuin myrskyävää vesisadettakin.

Nyt ollaan jo lähellä sitä hetkeä, että festarilippuja aletaan hankkia sillä perusteella, millä kesäjuhlilla on kaikkein maukkaimmat food truck -kojut. (Kesään mahtuu toki myös puhtaasti ruuallekin omistettuja festareita: Taste of Helsinki, Turku Food & Wine festival...

Itse olen parhaimmillani jonottanut Ruisrockissa himoitsemaani tuhmaa burgeria noin kolme varttia. Tuohon aikaan Akseli Herlevin burgerit olivat niin kovassa huudossa, että saman kioskin herkkuja halusi muutama muukin.

Yksi ruokatarjontansa puolesta kärkiryhmään kiilaava kesän musiikkifestivaali on nimenomaan Turun Ruisrock.

Kolmipäiväisen festivaalin aikana tulee suorastaan kiire löytää Ruissalon paras burgerikoju ja tehdä tuttavuutta kaikkien etnisten ruokakojujen tarjonnan kanssa.

Ruissin ajan hermolla kulkemista kuvaa myös se, että pari vuotta sitten nyhtökauran ollessa loppu kaikista marketeista, nyhtistä tarjottiin kyllä Ruisrockissa. Tänä vuonna puolestaan hyönteisruoka on saapunut festivaaleille niin smoothieina kuin myös salmiakkisuklaalla kuorrutettuina annoksina. Läheskään kaikki eivät tohdi varmasti edes katsoa sirkka-annoksia päin, mutta pisteet Ruissille trendien seuraamisesta! (KAMU maisteli taannoin sirkkanakkeja, lue juttu tästä!)

Toinen lähiseudun maukas ja mainitsemisen arvoinen festivaali löytyy naapurista Porista. Jazzien piknik-tunnelma on toki maankuulu ja omaan kylmälaukkuun voi pakata juuri niin rakkaudella ja huolella kokatut eväät kuin vain jaksaa panostaa. Nälkä ei silti yllätä eväittäkään Kirjurinluodolle saapunutta.

Jazzeilla ei sovi sivuuttaa esimerkiksi paikallisen Merry Monkin ruokarekkaa ja sen olutpaneroitua kalaa, rapeita ranskalaisia, soossia ja herneitä. Tämän vuoden pakko testata -koju Jazzeilla on myös Thaiger by Thai Papaya, jonka uusi thai burger -konsepti tarjoilee festivaalivieraille thai-twistillä valmistettuja burgereita jokirapu-, hauki-, liha- ja vegetäytteellä.