Instagram

KOLUMNI: Alasti Helsingin keskustassa – saunominen vieraassa seurassa on terveellinen kokemus

Sompasaunan uimaportailta avautuu hyvät näkymät eri puolille Helsinkiä. Alasti uiminen tässä miljöössä oli aika erikoisen vapauttava kokemus. Kuva: Henrika Bäcklund

 – Tässä mä nyt sitten menen nakkena uimaan Helsingin keskustassa, ajattelin astellessani jykeviä puuportaita kohti kesäkuisen kylmää merta.

Hökkelorakenteinen Sompasauna – ehkä Helsingin kuuluisin sauna – tuprutteli taustalla tasaiseen. Juuri hetkeä aikaisemmin yksi saunan aktiiveista pyöräili paikalle nuohoamaan piippua, koska "se pitää tehdä joka päivä, muuten illalla on paha saunoa". Ilmeisen suosittu paikka siis, kun sauna on päällä lähestulkoon vuorokauden ympäri.

Menin paikalle kahden miespuolisen kaverin kanssa ja silloin saunomassa oli muutenkin pelkkiä miehiä – kaikki olivat alasti. Kysyin ystäviltäni, että meinaavatko he mennä uikkareissa vai ilman.

– Ilman, tietysti!

No, kerrankos sitä, ajattelin sitten minäkin. Ja kun alkujärkytyksestä pääsi yli, oli kokemus varsin vapauttava.

"Olin jopa pukenut bikinit alle valmiiksi, ettei tarvitse sitten paikan päällä vilautella."

Meillä oli jo lukiossa sellainen kaverilössi, jonka kanssa saunabileissä mentiin löylyhuoneeseen ilman uikkareita. Joten ei sompasaunailu ollut minulle mikään ensimmäinen kerta, kun lautehilla istutaan isommalla porukalla ilman rihman kiertämää.

Mutta ei se koskaan mitään lempparipuuhaa ole ollut.

Jos joku olisi kysynyt minulta Sompasaunalle mennessäni, että meinaanko saunotella alasti, olisin sanonut, että ehdottomasti en. Olin jopa pukenut bikinit alle valmiiksi, ettei tarvitse sitten paikan päällä vilautella.

Monissa asioissa mukavuusalueeni rajat ovat varsin häilyvät. Joskus saan tähystää varsin pitkälle, että edes erotan niiden olemassaolon. Jokaisen rajoihin vaikuttaa vahvasti se ympäristö, missä elää: teatteriharrastuksessa olen tottunut siihen, että pukuhuoneessa vilahtaa tissi jos toinenkin, ja juuri eilen näin kuusi miestä lavalla ilkosillaan.

Mutta on minulla menneisyydessä ollut isotkin inhot itseäni kohtaan – jotka ovat kummunneet lähinnä toisten rumista sanoista. Eivätkä kaikki haavat ole vieläkään täysin parantuneet.

Olen onneksi pikku hiljaa päässyt päässäni siihen pisteeseen, etten anna vatsamakkaroideni rajoittaa tekemisiäni: olen viime aikoina jopa toiminut useampaan otteeseen mentorina sellaisille ystävilleni, jotka ovat olleet epävarmoja kehoistaan.

"Koska mulla ei ole uikkareita, niin kaikki menevät saunaan ilman vaatteita!"

Toinen saunaesimerkki on parin kesän takaa. Silloin Uudessakaupungissa järjestettyjen kesäjuhlien jatkot veivät Vehmaalle, koska mikä olisikaan parempaa, kuin sytyttää saunan pesä valaisemaan pimeää elokuun yötä.

Seurueessamme oli mukana tuolloin myös ulkomaanvahvistusta Meksikosta: toinen oli asunut Suomessa useamman vuoden ja toinen saapunut vaihtoon vasta muutamaa päivää aikaisemmin.

Koska emme olleet mitenkään etukäteen suunnitelleet yöllistä yhteistä saunahetkeä, ei siihen oltu myöskään varauduttu.

– Koska mulla ei ole uikkareita, niin kaikki menevät saunaan ilman vaatteita! naispuolinen ystäväni huusi.

Selvä, totesin ja me kaksi kirmasimme ensimmäisinä lauteille. Nautimme lämmöstä jonkin aikaa kahdestaan ja ihmettelimme, missä muut viipyvät.

Sitten ystävälläni syttyi juhlahumuinen lamppu, ja hän heitti imoille ajatuksen: niin, saunominen - saatika alasti, miehet ja naiset yhdessä - ei taida olla latinalaisessa Amerikassa kovin yleistä. Olisikohan se miehistä jopa ahdistavaa? Pohdimme aihetta muutaman lauseenvaihdon ja tulimme siihen tulokseen, että olimme olleet tökeröjä sekä ajattelemattomia ja päätimme tehdä yleisen ilmoituksen siitä, että naiset saunottelevat ensin.

Nostimme jo hieman lämmenneet kankkumme ja suuntasimme kohti pukuhuonetta. Samassa meitä vastaan asteli kaksi alastonta meksikolaista. Selvä homma ja takaisin lauteille.

via GIPHY

Siihen, ettei halua ottaa vaatteitaan pois vieraassa seurassa, ei tarvitse liittyä mitään epävarmuutta omasta vartalosta. On täysin ok, ettei vain halua. Ilman mitään sen kummempaa syytä. Ja sitä on kunnioitettava.

Voin puhua vain omasta puolestani todetessani, että kokemus viime kesäiseltä Sompasaunan reissulta oli virkistävän positiivinen. Alastomien ja toisilleen tuntemattomien ihmisten keskellä ymmärsin taas konkreettisella ja terveellisellä tavalla sen, että kehoja on juuri niin monta erilaista kuin maailmassa niiden kantajiakin.

Alastomuus on täysin luonnollinen juttu, vaikka valitettavasti tabu vielä niin monessa maailmankolkassa.

Alastomuus ja siitä keskustelu on tärkeää. Sillä se, että saunoo ilman uimapukua tai se, että pukeutuu juhlissa antavaan kaula-aukkoon, ei ole kenellekään kutsu tai kehotus yhtään mihinkään. Seksuaalinen häirintä on ollut tapetilla myös Sompasaunan kohdalla.

Monet kampanjat pauhaavatkin sen puolesta, ettei jokaista tissivakoa tai lahkeen pullistumaa tulkittaisi seksuaalisesti. Hyvä esimerkki on somessa vahvasti vuosi sitten marraskuussa pyörinyt #tissiviikko, jonka tavoitteena on puuttua rintojen seksualisointiin. Rinnat eivät ole sukupuolielin, vaan ruumiinosa siinä missä nenä tai käsi, kampanja toteaa.

Pidän siitä, kuinka Suomessa on saunakulttuurin kautta syntynyt verrattain avoin suhtautuminen alastomuuteen. Ja onhan oman alastoman minänsä hyväksyminen aika vapauttavaa, myös mielelle.

Vastaa Kamun sekasaunomista koskevaan kyselyyn täällä.