Instagram

KOLUMNI: Harva saarnaaja on yhtä karismaattinen kuin Paperi T – läsnäolon taito jopa pelottaa

Paperi T esiintyi RMJ:ssä lauantaina 23. kesäkuuta. Kuva: Henrika Bäcklund

Uskon aivan kaiken, mitä tuo mies sanoo, ajattelen, kun kuuntelen lähes huumaantuneena Paperi T:n festariesiintymistä RMJ:ssä.

– Me ollaan tuhoajii kaikki / tyhjän uhoajii, putoaa viel haippi / oo vaa oma ittes / mut jos se onki mikä vikan mitäs sitte, Paperi T paasaa ja yleisö kuuntelee mykistyneenä, lähes lamaantuneena – mutta mitä kunnioittavimmalla tavalla. Mies on saanut hyppysiinsä herpaantumattoman keskittymiseni.

Rullataanpa ajassa pari kuukautta taaksepäin. Kun näin artistin nimen RMJ:n ohjelmassa ensimmäistä kertaa kiljahdin riemusta. Vieressä ystävä tuhahti, että no jaa. Ja perusteli innotonta mielipidettään sillä, ettei usko miehen kappaleiden toimivan festarilavalla.

Kuinka väärässä hän onkaan. Paprun juhnnusveto on puhdasta rakkautta. Mutta syvimmässäkin rakkauden tunteessa on jossain taustalla pieni suru, pelkokin.

Paperi T:n tarjoilemassa musiikillisessa transsissa todella on myös jotain pelottavaa. Kun saarnaaja on niin henkevä ja todellinen, että sanoman imee itseensä kyseenalaistamatta. Niin vakuuttava, että pystyy jotenkin ymmärtämään, miksi monet historian hirveät suurmiehet ovat saaneet seuraajia taakseen.

Voidaanko puhua jo hengellisestä kokemuksesta? Kuuntelen, kun Paperi T jatkaa saarnaansa seuraavaan kappaleeseen. Voiko musiikki olla uskonto?

Harvassa ovat ne artistit, joiden karisma kantaa samoin kuin Paperi T:n. Mies sylkee sanoja ulos niin uskottavasti, että tulkintaa kuunnellessa ei voi kuin liikuttua.

Paperi T:n setti on virkistävä – ja yllättävä – lisä RMJ:n kokonaiskattaukseen. On mahtavaa nähdä artisti, joka tekee täydestä sydämestä omaa juttuaan tinkimättä siitä tippaakaan. Joka toki soittaa radiossa soivat hittibiisit osana settilistaansa, mutta päättää esiintymisensä kasuaalisti tuoreen kakkosalbuminsa viimeiseen biisiin, heilauttaa kättään ja poistuu takavasemmalle.

Kun kappaleissa on tarpeeksi syvyyttä, ei päälleliimattua showta tarvita. Yksinkertainen riittää ja hyvin riittääkin, jopa festivaalin päälavalla – sen todistaa Paperi T.

Kun voi nähdä musiikin virtaavan artistin läpi. Se on aika erityislaatuisen hieno kokemus, katsojallekin.

Paperi T esiintyy tänään Seinäjoen Provinssissa. Viikon päästä lauantaina miehen keikkaa on mahdollista seurata Turussa Ruisrockissa.