Instagram

KOLUMNI: Kun koskaan ei ole tarpeeksi hyvin – aina on joko liian kylmä, kuuma tai muuten vaan perseestä

Kävinpä tuossa lounaalla raumalaisen lounasravintolan terassilla. Asemoin itseni sopivassa kulmassa täysaurinkoon ajatuksena nautiskella ruokahetkestäni ulkona – kerrankin kun siihen on tsäänssi. Aurinko ja lämpö, parasta mitä tiedän.

No jäivät ne nautiskelut vähemmälle, kun ympäriltä kuuluva rutina pisti otsasuonen pullistelemaan.

Kun koskaan ei ole asiat hyvin. 

Naapuripöydän naiskolmikko aloitti kauhistelemalla sitä, kuinka auton sisämittari oli näyttänyt neljääkymmentä ja kuinka ratti oli niin tulikuuma, ettei siitä pystynyt pitämään kiinni. 

Kasvava valitusaalto iski lopulta rantaan yllättävällä käänteellä: töissä on kyllä niin kovin kamala ilmastointi, että on ihan liian kylmä ja nenäkin vuotaa – ja voi kun täytyy villapaitaakin käyttää.

On se rankkaa, kun samaan valitukseen mahtuvat niin kylmät kuin kuumat.

Huokaisin syvään ja yritin jatkaa ateriointiani, mutta siinä vaiheessa oli jo myöhäistä: ärsytysratas oli lähtenyt aivojen kiukkukeskuksessa rullaamaan.

Mieleen tulvahtivat tasaisena ryöpsähdyksenä viime päivien kaikki kuulemani voivottelut kuumuudesta. Ja niitähän riittää. On hikinoroa niskassa ja unettomia öitä, kun buduaarissa on liian tuhti määrä celsiuksia. Tai paikallisessa someryhmässä herätelty keskustelu ihmisten hieltä haisevista kainaloista ja unohdetuista antiperspiranteista, noin esimerkiksi.

Jopa uimavesi on edelleen ihan liian kylmää; milloin se Suomessa ikinä on tämän lämpimämpää?

Jos minunkin pitää yrittää talvella nauttia hyggeilystä ja viltin alle käpertymisestä niin kuin naistenlehdet lobbaavat, pitää sinunkin nauttia kesällä luonnonveteen kirmaamisesta, sanon!

Ja mikä siinä pikku pyllyhiessä muka on niin paha? Tai jos vihaat kuumaa, mikset sitten maksimoi kotonaoloaikaa? Mikset mene markettiin ja osta itsellesi tuuletinta? Vielä halvemmalla pääset, jos nakkaat viuhkan housuntaskuun tai käsilaukun pohjalle.

Huvittavintahan tässä koko hommassa on se, että viime vuonna samaan aikaan kaikki valittivat sitä, kuinka kertakaikkisen perseestä kuluva kesä on ollut: kylmä ja kamala.

"Osoitan tekstini jokaiselle viikon aikana kohtaamalleni perushyvinvoivalle raumalaiselle valittajalle."

Tiedostan täysin myös lämpimän kelin vaaranpaikat esimerkiksi monille vanhuksille, eikä siihen pidä suhtautua kevyesti. Se on asia erikseen.

Osoitan tekstini jokaiselle viikon aikana kohtaamalleni perushyvinvoivalle raumalaiselle valittajalle. Rutinakoplissa kälättäminen kun ei siihen hien erityksen määrään vaikuta yhden pisarankaan vertaa. Joten eikö vain voisi lopettaa naaman nurinpäin vääntelyn ja keskittyä positiivisiin puoliin?

Täytyy varmaan itse palata tämän tekstin sanoman pariin sitten tammikuun puolivälissä, perkele.