Instagram

KOLUMNI: Näin hurahdin äänikirjoihin ja näistä syistä sinunkin pitäisi

Viime aikoina pakkasessa tekemäni kävelylenkit ovat olleet normaalia pidempiä. Syynä ei ole ollut uudenvuodenlupaus liikunnan lisäämisestä vaan äänikirjat. En vain yksinkertaisesti ole raaskinut lopettaa kävelylenkkiä kolmen vartin jälkeen, kun Aki Hintsan Voittamisen anatomia -kirja on ollut korvanapeissani äärimmäisen herkullisessa kohdassa. Minun on ollut pakko kiertää ylimääräinen lenkki, jotta saan heti kuulla, miten Kimi Räikkösen ja Hintsan valmennussuhde selviää esille tulleista haasteista.

Ajattelin ensin, että parin viikon ilmainen kokeilujakso riittäisi tutustumisretkelle äänikirjojen pariin, mutta jäinkin kerrasta koukkuun. Tänä vuonna olen kuunnellut jo kolme kirjaa, neljäs on parhaillaan kuuntelussa ja omassa digitaalisessa kirjastossani on odottamassa kymmenen kiinnostavaa opusta lisää.

En olisi millään ehtinyt lukea kolmea kirjaa alkuvuonna, mutta kun tarinat ja opit ovat kulkeneet mukana korvanapeissa, ahmin kirjoja nyt päivittäin sivukaupalla: töihin pyöräillessä, kaupassa ruokaostoksilla, sohvalla pötkötellessä ja salilla crosstrainerilla. Koskaan aikaisemmin kymmenminuuttinen alkulämpö ei ole hurahtanut crossarilla näin nopeaa!

Romaaneihin en ole vielä äänikirjastossa koskenut vaan olen keskittynyt elämänkertoihin ja tietokirjoihin.

Voittamisen anatomiasta vahvimmin mieleen jäi huikeiden formulatarinoiden lisäksi keinoja huolehtia itsestään entistä paremmin. Miten vähintään 7,5 tunnin yöllinen uni on jaksamisen kannalta äärimmäisen tärkeää ja miten yleisaktiivisuus on viikoittaisia hikijumppia tärkeämpää. Unelmahommissa-kirja sen sijaan sai ammatilliset ajatukset rullaamaan ja Islantilainen voittaa aina -matkakirja aiheutti orastavaa matkakuumetta kuljettamalla minut ajatuksissani talsimaan pitkin Reykjavikin katuja - kuumissa lähteissä lillumisesta nyt puhumattakaan.

Nyt korvissa pauhaa Veljeni vartija -leffan jälkimainingeissa kuka muu muka kuin Cheek eli Jare Tiihosen elämänkerta.

"En olisi millään ehtinyt lukea kolmea kirjaa alkuvuonna, mutta kun tarinat ja opit ovat kulkeneet mukana korvanapeissa, ahmin kirjoja nyt päivittäin sivukaupalla."

Äänikirjahurahduksella on ollut jo seurauksia - olen esimerkiksi joutunut peruuttamaan Spotifyn premium-tilauksen, sillä en yksinkertaisesti ehdi kuuntelemaan kaikkea. Minulla on vain kaksi korvaa ja niiden kuunteluaika on tällä hetkellä pyhitetty lähes täysin äänikirjoille.

Kuherruskuukauteni äänikirjojen parissa on vielä alussa, mutta lupaavalta vaikuttaa. Uskallankin jo sanoa, että it's a match! Olen löytänyt uuden harrastuksen itselleni. 

Alla vielä tiivistetysti, miksi sinunkin kannattaa hurahtaa äänikirjoihin.

  1. Tehostettua ajankäyttöä. Äänikirjoja kuunnellessa voi tehdä samaan aikaan niin montaa muutakin puuhaa.
  2. Pidemmät kävelylenkit. Raumanmeren jäällä aurinkoisena talvipäivänä talsiessa mielesi voi olla äänikirjojen avulla itsesi kehittämisen ytimessä tai vain hersyvän naurun äärellä.
  3. Tulet "lukeneeksi" niin paljon enemmän. Kun nyt 15 tuntia kestävän äänikirjan ahmii ja kuuntelee helposti viikossa, olisi sitä lukiessa viikkoja vaadittu paljon enemmän.
  4. Uutta ajateltavaa ja keskusteltavaa. Jokainen kuunneltu kirja tarjoaa omanlaisensa maailman, johon uppoutua - ja se tekee mielelle hyvää.