Instagram

KOLUMNI: Rauman Joulupuu-keräys rikkoi kaikki ennätykset ja levitti joulumieltä

Joulupuun tunnelmia! Kuvat: Joulupuu Raumalla -FB-ryhmä

Yksi Rauman joulunajan parhaimmista hyvänmielenuutisista tulee tässä: Joulupuu-keräys rikkoi tänä vuonna kaikki aiemmat ennätykset ja vähävaraisten perheiden lapsille kerättiin kaikkiaan 2416 pakettia!

Lahjojen määrä on niin suuri, että se kantaa pitkälle vielä joulun jälkeenkin. Jokainen lapsi tulee saamaan Raumalla jo jouluna useamman paketin, mutta sosiaalitoimi säästää osan lahjoista myös lasten tuleville syntymäpäiville jaettavaksi.

Joulupuu-keräyksen Prismassa toteutti tälläkin kertaa jo monen vuoden perinteenä Rauman Nuorkauppakamari. Kun kamarikollegat kehuivat minulle ennakkoon parhaan joulutunnelman tarttuvan mukaan nimenomaan Joulupuulta, olin päivystysvuoron suhteen erityisen odottavainen.

Kun oma kolmituntiseni torstaina iltayhdeksältä oli paketissa, olivat suupielet kaartuneet ylöspäin ja mieli lämpöisen jouluinen.

"Sosiaalitoimi säästää osan lahjoista myös lasten tuleville syntymäpäiville jaettavaksi."

Ihmisten auttamisenhalu oli käsinkosketeltavaa ja erityisen ihailtavia olivat pienet lapset, jotka yhdessä vanhempiensa kanssa tulivat osallistumaan keräykseen. Heille oli selvästi kotona kerrottu, miksi Joulupuuhun osallistuminen on tärkeää ja eräskin tyttö neuvotteli vielä puun juurella isänsä kanssa, miten voisi osallistua lahjan hankintaan omilla viikkorahoillaan.

Monet vanhemmat lähestyivät Joulupuu-keräystä henkilökohtaisella kulmalla: lahja haluttiin hankkia saman ikäiselle lapselle kuin oma tytär tai poika. Tällöin myös lahjan ostaminen oli pikkuisen helpompaa, kun valmiina oli käsitys siitä, mitä samanikäiset lapset pukilta ovat toivoneet.

"Eräskin tyttö neuvotteli vielä puun juurella isänsä kanssa, miten voisi osallistua lahjan hankintaan omilla viikkorahoillaan."

Suurin osa saapui puulle täysin avoimien mielin: "Mille ikäryhmälle on vielä eniten pakettien tarvetta?". Tähän saattoi ilokseen vastata, että tänä vuonna kaikki raumalaiset lapset ovat onnistuneen keräyksen ansiosta saamassa jo ainakin yhden joululahjan. Vasta sitten tilastoja tutkittiin tarkemmin ja hyväntekijöitä ohjattiin tasapuolisesti eri ikäryhmien pariin.

Vauhdikkaan ja vilkkaan Joulupuu-keräyksen aikana varmasti kaikille lahjoittajille ja talkoolaisille jäi samanlainen lämpöinen fiilis: osallistuminen on pieni teko, mutta se saa aikaan suuren tunteen.