Instagram

KOLUMNI: Tullista tullut, mutta tervetullut

Raumaan rakastuminen käy helposti. Kuva: Rauman kaupunki

Raumalla tavataan sanoa kaupungissa syntyneitä paljaskonttisiksi raumalaisiksi, kun taas muualta muuttaneet ovat tullista tulleita.

Sanonnalla on oikeaan historiaan viittaava kaiku, sillä ennen vanhaan puutalokaupunkiin kulku tapahtui Porin ja Turun tulleista. Kaupunkia kiersi tuolloin tulliaita ja kulku oli ohjattu alueen pääporteille. Niistä kulkiessa matkaajilta perittiin myös tullimaksua.

Itse olen asunut Raumalla viitisen vuotta ja miellän kaupungin elämänmenon vahvasti kodikseni, vaikka tullista tullut olenkin.

Satakuntalaisesta sisäänpäin kääntyneisyydestä puhutaan aika ajoin, mutta itse näen asian toisin. Jos olet valmis hyppäämään uuden kaupungin sykkeeseen, otetaan sinut siellä avosylin vastaan.

Jos ravintolan ikkunat huurustuvat sisällä vietettävän kuubalaisfiestan vuoksi, mene mukaan! Jos torin pystökaffella patsastelee joukko ukkoja, ota kuppi kuumaa ja mene jutulle! Jos jääkiekko vähänkin kiinnostaa, hanki seisomakatsomoon lippu ja mene föliin kannustamaan!

Kuten montaa muutakin Suomen kaupunkia, myös Raumaa kehutaan värikkääksi ja iloiseksi kesäkaupungiksi. Silloin puutalojen kirkkaat maalit ilakoivat auringossa ja ihmisten hymy on herkässä.

Enää ihmisiltä ei peritä porteilla tullimaksuja vaan kaikki toivotetaan Raumalle tervetulleiksi; samoihin kesätapahtumiin ja mukulakivikaduille mahtuvat niin kaupunkilaiset, mökkiraumalaiset kuin lyhyemmälläkin visiitillä olevat turistit.