Instagram

KOLUMNI: Uhkavaatimuksia, kiukuttelua ja tappelua! Oletko järjestämässä polttareita? Tiedät siis, että se voi olla aika säätöä

Monesti polttarisankarille halutaan järjestää joku mieleenpainuva aktiviteetti. Onko se kuitenkaan tarpeen, vai riittääkö vähempi? Kuva: Herbert Dudichum

Googletan hakusanaparin polttareiden järjestäminen. Saan järjestyksessä seuraavat hakutulokset:

1. Onnistuneet polttarit – Opas ikimuistoisen päivän järjestämiseen
2. Polttareiden järjestäjille - Parhaat Polttarit
3. Elämäni päivä: Polttareiden järjestäminen

Ja sieltä se sitten tuli, mitä oikeastaan lähdettiin hakemaan.

4. Ähhhh, menee hermot polttareiden järjestämiseen! Keskustelua on käyty Vauva.fi-sivustolla. Uppoudun nyt hetkeksi sen pariin ja kerron kohta, mitä opin.

"Usein porukka lähtee kovasti sooloilemaan, jos tuntuu, että kenelläkään ei ole homma hallussa."

Mitä nyt itse on ollut polttaripuuhissa mukana, tuntuu, että ihmiset ovat aika lailla kahta mieltä siitä, miten polttarit tulisi järjestää. Toisille on ok, että kaasot tai bestmanit päättävät päivän ohjelman. Toiset ovat taas sitä mieltä, että tekemiset pitäisi päättää mahdollisimman pitkälle yhdessä.

Jälkimmäisestä on useimmiten seurannut huutoäänestys, eikä päätöksiä synny.

Siksi henkilökohtaisesti kannatan sitä, että vetovastuussa olevat tyypit päättävät myös päivän rungon ja ohjelmasisällön. Jos muulla polttaripoppoolla on hyviä ideoita, niitä pitää osata myös kuunnella. Enkä toki kiistä sitä, etteikö olisi polttariseurueita, joissa kollektiivinen päätöksenteko voisi toimia enemmän kuin hyvin. Mutta useimmiten ei.

Vai mitä mieltä sinä olet?

 
Polttareiden järjestämisestä sekä niihin osallistumisesta koetaan aikamoista painetta. Kuva: Zoriana Stakhniv

Toisen hyvä idea ei välttämättä ole hyvä idea minun mielestäni – ja toisinpäin

No sitten – jos ja kun – joku jotain päättää, eivät kaikki ole niihin päätöksiin tyytyväisiä.

Kyseisellä keskustelupalstalla oli väännetty esimerkiksi mökin vuokraamisesta seuraavaan tapaan:

"Saisimme saunan ilmaiseksi eräältä tutulta, mutta ns. kakkoskaaso haluaa vuokrata yli satasen maksavan saunatilan koska tällä tutulla on koira joka kuulemma "saattaa" aiheuttaa allergiaa."

Ja tilanne eskaloituu.

"Äsken tämä kakkoskaaso ilmoitti sitten dramaattisesti että hän jättää koko illan väliin mikäli emme vuokraa hänen ehdottamaansa saunatilaa. Huoh! Ei siinä muuten mitään, jääkööt pois mun puolesta, ongelma on vain siinä että tiedän morsiamen haluavan tämän henkilön mukaan juhlimaan."

Kompromisseja voi olla vaikea tehdä, varsinkin, kun polttarit saatetaan joutua järjestämään itselle vieraammassa porukassa: kysehän on kuitenkin morsiamen tai sulhasen läheisimmistä ystävistä.

Mutta että ihan uhkavaatimuksia. Kokemuksia, kiitos.

 

Raha on monelle kynnyskysymys – osallistuako vai eikö osallistua

Toisessa Vauva.fi-keskustelussa on päästy vauhtiin polttareiden (ja häiden) kustannuksista.

"Kun miettii että polttareihin menee ensin n. 200 e ja sit vielä asut häihin+lahja. Yht. 300-400e.. Joopa joo, siinä on mun yhden kk tulot."

On sitä tässä itsekin tullut laskeskeltua, että kaasona tai bestmanina häiden hintalappu nousee varsin kovaksi. Varsinkin, jos hääparilla on esimerkiksi jotain erityistoiveita hääseurueen vaatetuksesta.

Toki sitä haluaa olla tärkeiden ihmisten suuressa päivässä mukana niin hyvin kuin mahdollista, mutta entä jos häitä on kesän aikana useampia? Jos bestmanina on samana kesänä useampia kertoja? Jos ei yksinkertaisesti ole rahaa?

Sama kolttu menee useammissa häissä ja kai sitä voi hääparille sanoa, että lahjaan ei juuri sillä hetkellä montaa kymppiä repeä. Mutta meneekö se läpi?

Ei ole vain yksi tai kaksi kertaa, kun häiden takia on myrskynnyt ja tuhoutunut monta pitkää ystävyyssuhdetta. Sikäli mikäli uskoo esimerkiksi Bridezilla-ohjelmaa.

Kun polttaritkin pitää järjestää aina vain isommin ja paremmin, voidaan alkaa puhua jo sadoista euroista. Lähdetään ehkä ulkomaille tai vuokrataan huvila. Koska polttarisankarin pitää saada elämänsä hienoin päivä.

Ehkä näinkin, mutta väitän, että hyvällä mielikuvituksella pääsee pidemmälle. Ja oletettavasti päivänsankarikin on enemmän iloinen ihmisistä kuin vaikka materiasta.

Vai onko näin?

 

Mikä sitten olisi polttareiden kipuraja? Olen järjestänyt itse tähän mennessä kaksia polttareita. Molemmissa tapauksissa morsian on ollut vielä opiskelija ja monet vieraistakin vielä opiskelijoita.

Siksi suunnittelu on lähtenyt liikkeelle vähän niinkuin budjetti edellä.

Jos en nyt ihan väärin muista, saimme yhden päivän juhlat aktiviiteetteineen noin 25 euron hintaan. Sen päälle jokainen osallistuja kustansi vielä omat ruokansa ja juomansa. (Toki pari fölipottua oli ostettu yhteisestä kassastakin.)

Järjestäjien suurena haasteena on ottaa kaikki huomioon.

"75 € päälle olisi vielä pitänyt maksaa ensin matka paikkakunnalle A, josta olisi siirrytty omalla kustannuksella junalla paikkakunnalle B. Siellä olisi yövytty, syöty ja juotu vielä omalla kustannuksella. Jotenkin olisi vielä pitänyt matkustaa kotiinkin. Laskin, että mulla olisi mennyt 400 € tuohon lystiin. Kaaso sano mulle, ettei tarvii tulla häihinkään, jos en vaivaudu polttareihin", toteaa yksi keskustelupalstan kommentti.

Paljonko sinä olisit valmis maksamaan polttareiden järjestetystä ohjelmasta (omat ravintolaruoat ja juomat eivät kuulu mukaan)?

 
 
Onko polttareiden järjestäminenkin alkanut mennä överiksi? Kuva: Robert Magnusson

Tuntuu nykytrendin olevan sellainen, että hääjuhlien tulee olla T-Ä-Y-D-E-L-L-I-S-E-T. Ennen on riittänyt kaunis miljöö ja että ruokaa on riittävästi. Nyt juhlia ei tule ilman nasevaa häähashtagia.

Osaksi sama paine tuntuu myös polttareissa: että pitäisi järjestää yksi elämän ikimuistoisimmista päivistä. Onko ehkä unohdettu se ydin, että ikimuistoinen hetki voi syntyä myös vaatimattomammissa puitteissa?

Polttareita järjestettäessä kaasojen ja bestmanien täytyy saada kalasteltua ennakkoon oikeastaan vain yksi oleellinen tieto, ja se on morsiamen tai sulhasen vastaus seuraavaan kysymykseen.

 

Ja sitten sen polttarisankarin täytyy myös ymmärtää se, että siellä Lanzaroten benjihyppypaikalla ei ole hänen lisäkseen mukana kuin toinen kaasoista.