Instagram

KOLUMNI: Vastuun määrä on suorassa korrelaatiossa avainnipun koon kanssa, väittäisin

Kuinka monta avainta sinulla on? Kuva: Matt Artz

Heliseekö taskussa tai käsilaukun pohjalla aimo nippu avaimia?

Yksi kerrostalon alaovelle ja toinen asuuntoon? Kolmas pyörään ja neljäs autoon? Sitten on avainta moottoripyörään, veneeseen tai mökille? Ja ai niin tietty, työpaikan avaimet! Saattaa kasasta löytyä avain myös liikuntahallin oveen? Jopa lasten pyöränavaimen kopio. Tai omien vanhempien avain.

On bussikorttia ja on uintiranneketta, omanlaisia avaimiaan nekin.

Mitä vähemmän avaimia on nipussa kannettavana, sitä velvoitteista vapaampana ihminen elämässään lentelee.

Mitä sitten, kun avainlenkissä ei roikukaan yhtä ainoaa avainta? En sano, että se on mitenkään tavoiteltava olotila, enemmänkin merkillinen - jopa hieman maaginen, mutta samalla pelottava.

Kun kaikki on avoinna.

Koin tämän muutama vuosi sitten, kun ulkomaille muuton takia luovutin nipustani avaimen toisensa perään. Ja kun pääsin perille, alkoi avaimia taas kertyä, yksi kerrallaan.

Se siirtymä kesti päiviä, mutta oli jollain tavalla pysäyttävä, jopa muuttava kokemus.

"Ei tule ihan heti mieleen toista esinettä, jossa olisi niin suunnaton määrä merkityksiä kuin avaimella."

Mutta toisaalta, juuri avainnipun hamuan laukkuni pohjalta useimmin päivän aikana. Että onhan se varmasti siellä. Avaimen hukkuminen kun on yksi hirveimmistä tilanteista ikinä.

Minäkin seisoin eräs aamu seitsemältä työpaikan oven takana vain tajutakseni, että kun nippu puuttuu, en pääse töihin enkä kotiini. Jos ei olisi puhelinta, olisi aika kädetön.

Yhteen avaimeen on ladattuna jo lähtökohtaisesti paljon tunnetta: se merkitsee luottamusta. 

Muistan, kuinka ylpeä koululainen olin, kun vanhemmat antoivat minulle oman avaimen ja kun tulin sen kanssa ensimmäistä kertaa yksin kotiin.

Avaimen antaminen kumppanille on suuri virtanpylväs: suhteessa on menty syvemmälle tasolle. Kun annan sinulle avaimen, odotan takaisin luottamusta ja vastuuta. Eikö vain?

Ei tule ihan heti mieleen toista esinettä, jossa olisi niin suunnaton määrä merkityksiä kuin avaimella. Se mahdollistaa. 

"Toisen suurin toive voi nimeomaan olla se, että saisi avaimen – ja kodin."

Niin. Joku ei ehkä haluaisi kantaa niin painavaa nippua ja unelmoi jatkuvasti irti päästämisestä? Toisen suurin toive voi nimeomaan olla se, että saisi avaimen – jonnekin – sen oman kodin.

Onko sittenkin niin, että juuri avain kuvastaa vapautta?

Että silloin on onnekas, kun voi itse päättää, meneekö ovesta sisälle vai jättää menemättä.