Instagram

KOLUMNI: Yhteistyössä on taikaa – niin kiekkokaukalossa kuin teatterilavalla

Yhteistyötä tarvitaan niin musikaalilavalla, kiekkokaukalossa kuin iso tapahtuman järjestämisessä.

Lukko ja Rauman seurakunta käynnistävät yhteistyön, uutisotsikko kuulutti maanantaina.

Ei olisi näiden tahojen yhdistäminen tullut itselleni heti ensimmäisenä mieleen (vaikka monille kiekkopyhätössä vierailu onkin lähes uskonnollinen kokemus), mutta uskon, että näinkin erikoinen paritus luo monia hienoja mahdollisuuksia: esimerkiksi jääurheilurippileirin ja Kauneimmat joululaulut jäähallilla, niin kuin uutinen kertoi.

Yhteistyöllä saadaan aikaan juuri sellaista, mitä ei pysty yksin toteuttamaan.

Olen elämäni aikana vastannut kymmeniä – jos en jo satoja kertoja – kysymykseen, että työskentelenkö mielummin yksin vai tiimissä. Ja joka ainoa kerta mietin, että mitä oikeastaan pitäisi vastata.

Sillä myönnän, että monesti asiat on helpompi pakertaa kasaan yksin. Lähes kaikki opintoihini liittyvät projektit tein mielummin omassa rauhassa, koska niin vältyin aikataulujen kanssa säädöltä ja muulta aikaa vievältä palaveeraamiselta.

Mutta ryhmäsättäämiseltä säästetty aika vastaavasti hupeni käytännön työhön, kun muuten vaikka kolmen ihmisen kanssa jaetut hommat kasautuivatkin vain itselle. Ja jäihän se lopputuloskin vain yhden vision varaan; mihin se olisikaan voinut kehittyä toisen ideoita yhdistämällä!

Onnitumisesta seuranneessa kollektiivisessa riemussa oli ripaus taikaa.

Ehkä minusta onkin kehkeytynyt tiimityöskentelyn fani. Olen viimeiset puolitoista kuukautta paiskinut hommia lähes kahdenkymmenen muun teatteriharrastajan kanssa Uudenkaupungin teatterissa, että saamme musikaalin valmiiksi.

Jokainen on antanut kaikkensa, tehnyt hommia täydestä sydämestään ja tuntikaupalla joka ikinen arki-ilta. On käyty äärirajoilla. Kun viime lauantaisen ensi-illan jälkeen esirippu sulkeutui, oli onnitumisesta seuranneessa kollektiivisessa riemussa ripaus taikaa.

Onnen kyyneleet nousivat silmiini kun tajusin, kuinka etuoikeutettu olen saadessani työskennellä osana sellaista porukkaa, jossa kaikki antavat itsestään täyden panoksen yhteisen hyvän eteen. Että kaikilla on yksi yhteinen tavoite.

Tuota samaa taikaa on mahdollista nähdä kiekkokaukalossa Lukon pelissä, kun hyökkäysketju saa kiekon maaliin. Tai kun kannustusjoukot purskahtavat yhteisiin huutoihin.

Hieno paikallinen esimerkki yhteistyön luomista mahdollisuuksista on myös Sparkling night -muotigaala, jossa kaupungin yritykset – eli toistensa kilpailijat – ovat koonneet voimansa ja luoneet valtavan upean konseptin, joka suorastaan tihkuu ison maailman meininkiä.

Sekään ei olisi mahdollinen ilman toisten apua.

Yhdessä tekeminen ei ehkä aina ole helpointa, mutta lopputulos varmasti palkitsee.