Instagram

Komeat tilastot ja sama syntymäpäivä David Guettan kanssa - 40 faktaa Ville Vahalahdesta

Ville Vahalahden jääkiekkoura on kestänyt jo kunnioitettavan pitkään ja sopimuksessa on vielä kausi jäljelläkin. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Ville Vahalahti on ollut jo useana vuonna yksi Rauman Lukon joukkueen johtohahmoista. Tänään kokenut hyökkääjä ja Lukon varakapteeni juhlii 40-vuotissyntymäpäiväänsä.

Kamu kokosi merkkipäivän nimissä 40 enemmän ja vähemmän tunnettua faktaa Meidän Villestä.

1. Liigan kaikkien aikojen ottelutilastoissa Vahalahti komeilee jo sijalla neljä 958 pelatulla ottelulla. Yköspallilla on Jan Latvala 1230 ottelullaan. "Uskon, että enemmän on takana kuin edessä. Toivottavasti", on Vahalahti kommentoinut pelattujen otteluidensa määrää.

2. Vahalahti ei tarjoa tänä vuonna syntymäpäivänään joukkueelle kakkua, sillä kyseinen päivä osuu joukkueen omatoimiselle harjoittelupäivälle.

3. Vaha on innokas vedonlyöjä ja myös Lukon korttiringin vakiojäsen.

4. Hän on yhden syötön päässä lättykeisari Raimo "Raipe" Helmisestä. Kun Raipe on tarjoillut liigassa kaikkiaan 420 maaliin johtanutta syöttöä, Vahalahden lukema on tällä hetkellä 419. Listan kärjessä komeilee Janne Ojanen 516 syötöllään.

5. Kun Ville Vahalahti onnistuu maalinteossa, lähettää hän tuuletuksellaan ja katseellaan terveiset edesmenneelle veljelleen.

6. Kaudella 2015–2016 Vahalahti teki liigauransa 600. tehopisteen 29. tammikuuta pelatussa ottelussa Lukko–TPS.

7. Vahalahden rinnassa on nähty niin C- kuin A-kirjaimiakin, joten kapteenistoon kuuluminen on miehelle tuttu juttu. Omien sanojensa mukaan hän pyrkii kapteenina luomaan joukkueeseen hyvää ilmapiiriä ja toimimaan linkkinä joukkueen ja johtoportaan välillä.

8. Seuraa amerikkalaista jalkapalloa ja fanittaa NFL:ssä Green Bay Packersia.

Kesällä Vahalahti vaihtaa kiekon golfiin. Kuva: Esa Urhonen

9. Harrastaa kesäisin golfia. Pelattuja kierroksia kertyy aina viitisentoista kierrosta per kesä.

10. Tuttu näky myös futiskenttien laidalla, jossa yksi pojista pelaa Pallo-Iirojen väreissä. Kaikkiaan Vahalahdella on kolme poikaa.

11. On kotoisin Paraisilta. Tämän vuoksi miehestä on joskus mediassa viljelty myös Paraisten paroni -lempinimeä.

12. Tämänhetkinen sopimus Rauman Lukon kanssa kattaa vielä kauden 18-19.

13. Vahalahti on edustanut viimeiset viisi kautta Lukon väreissä, mutta hänellä on myös erittäin pitkä yhteinen historia kasvattajaseuransa TPS:n kanssa. Suomen liigassa Vaha on edustanut ainoastaan Lukkoa ja TPS:aa.

14. Plakkarissa on neljä Suomen mestaruutta vuosilta 1999, 2000, 2001 ja 2010.

15. Vuonna 2016 Vahalahti kirjautti 187 298 euron ansiotulot.

16. Viime kesänä järjestetyssä Lukon kalakisassa Vahalahti ei yltänyt palkinnoille. Sarjoja kisassa olivat muun muassa suurin kala ja paras venekunta.

17. 7. marraskuuta on Vahalahden lisäksi syntyneet myös David Guetta, Aleksi Valavuori ja Tinie Tempah.

Kuva: Esa Urhonen

18. Kuluvalla kaudella Vahalahti on kerännyt pelaamissaan 21 ottelussa tehot 3+9=12.

19. Ville Vahalahden toinen nimi on Erkki.

20. Kuukauden pelaajan ja tähdistökentällisvalinnan lisäksi Vahalahden meriittikaapista löytyy myös valinta liigan herramiespelaajaksi kaudella 11-12.

21. Pari vuotta sitten Vahalahti kertoi, että pelaajauran päättymisen jälkeen arki kiekon parissa voisi jatkua valmentajan roolissa. Valmentamisen alkeiskurssit miehellä on jo suoritettuna.

22. Ville Vahalahden nimestä saa kolme anagrammia: halvat hiivalle, hihat valveilla ja lehtii vahvalla.

23. Vahalahti pelasi suurimman osan kaudesta 16-17 käsi murtuneena. "Se kuulostaa pahemmalta kuin onkaan. Se on ollut sellaisessa paikassa, että se ei ole haitannut", Vahalahti kommentoi tuolloin.

Ville Vahalahti on tunnettu maalinjälkeisestä tuuletuksestaan. Kuva: Pekka Lehmuskallio

24. Liigan kaikkien aikojen pistemiesten tilastossa Vahalahti on sijalla viisi 676 pisteellä. Ykkössijaa pitää 799 pisteellä hallussaan Janne Ojanen.

25. Vahalahti on muutama vuosi takaperin antamassaan haastattelussa paljastanut, että jos saisi olla yhden päivän kuka tahansa, haluaisi hän olla Sauli Niinistö.

26. Vahalahti on 183 senttiä pitkä ja painaa 91 kiloa.

27. Vahalahti on edustanut Suomen maajoukkuetta kausina 02-03 ja 08-09.

28. Kun Ville Vahalahti tilaa neljän täytteen fantasiapizzan, tulee lätyn päälle tällöin kinkkua, ananasta, kebablihaa ja salamia.

29. Liigassa pelaa kuluvalla kaudella kolme Vahalahtea vanhempaa pelaajaa: samanvuotinen Tomi Kallio ja kaksi vuotta vanhemmat Eric Perrin ja Jussi Markkanen.

30. Vahalahden vahvuuksiin kuuluvat tarkka laukaus ja periksiantamattomuus.

Kuva: Juha Sinisalo

31. Tuntee ainakin lempinimet Meidän Ville ja Teho-Vaha. Raumam Boja on ottanut erityisesti Meidän Villen omakseen ja Teho-Vaha puolestaan oli Länsi-Suomen urheilutoimituksen otsikkoriihen lopputulos, joka lähti elämään laajemminkin.

32. Pelaa leftin puoleisella mailalla.

33. On käyttänyt laukaustaan ahkerimmin TPS:ssa kaudella 2009-2010, jolloin laukoi yhteensä 227 kertaa.

34. Vahalahti on myöntänyt, että erilaisia pistetilastoja tulee jonkin verran kiekkoilun lomassa seurattua: "Pelikaverit lähinnä kyselevät, kuinka pitkä matka johonkin seuraavaan on".

35. Pelaa numerolla 82.

36. Karttuneet ikävuodet pitää Vahalahden mukaan ottaa huomioon etenkin palautumisessa: "Tuplapelien jälkeen vähän kolottaa ja paikat ovat hellinä. Painotus on palautumisessa ja ravintoasioissa."

37. Ville Vahalahti -hakusanoilla löytyy Youtubesta yhteensä 735 videota, joista yksi erityisen partavaahtoinen klippi on julkaistu vuonna 2012 HC TPS:n kanavalla:

38. Pelasi huippukauden Lukossa kaudella 2013-2014. Tuolloin miehen piste-ennätykseksi muodostui 52 pojoa, jotka toivat miehelle myös pistepörssin voiton.

39. Vuoden 2017 kesällä Vahalahti kommentoi Ruisrockissa olevansa liian vanha reivikontin rientoihin ja jätti reivaamisen nuoremmille festarikävijöille.

40. Mikäli Vahalahti pääsee urallaan vielä juhlimaan mestaruutta, on hän tällöin kertonut tilaavansa baarissa ensimmäiseksi shampanjaa.