Instagram

Kuinka nauttia kesästä ilman lomaa? - 4 vinkkiä

Kuva: Bruce Mars / Unsplash

Suloisina suvipäivinä suurin osa suomalaisista nautiskelee leppoisasta olosta mökkeillen tai matkaillen. Loma palauttaa ja virkistää, mutta entä jos koko kesä kuluukin töissä?

Kun kesäkuukaudet kuluvat työnteon merkeissä, voi kalenterin katsominen vetää mielen matalaksi. Kesä ei kuitenkaan ole pilalla, vaikka lomaa ei tänä vuonna olisikaan. Terveystalon työterveyspsykologi Annamari Heikkilä muistuttaa kesällä työskentelyyn liittyvän monia hyviä puolia:

– Kesä on itse asiassa loistavaa aikaa olla töissä! Sähköpostia tulee silloin vähemmän, ja työntekoon voi keskittyä rauhassa. Oman työn kehittämiselle vapautuu enemmän aikaa, kun muu Suomi lomailee. Työnteko omassa rytmissä ilman jatkuvasti vilkkuvaa puhelinta ja kilahtelevaa sähköpostia tuo ripauksen luksusta arjen keskelle.

Kesäisin ihmiset ovat myös paremmalla tuulella, jolloin esimerkiksi asiakaspalvelutyötä on tavallista mukavampi tehdä. Rentoutunut lomamieli tarttuu työtä tekeväänkin.

- Kun heti töiden jälkeen sopii vaikka urheilulliset tennistreffit, tulee työpaikalta lähdettyä ajoissa. Kesäisin ihmiset ovat myös avoimemmalla mielellä ja tapaamisia ystävien kanssa voi olla helpompi järjestää arkenakin. Myös ulkona liikkumiseen, kuten SUP-lautailuun tai lenkkeilyyn, on hyvät mahdollisuudet ja kynnys kokeilla uusia urheilulajeja on matalampi, Heikkilä toteaa.

Palautumisesta pitäisi huolehtia ympäri vuoden, eikä pelkästään lomalla. Siitä huolimatta kerran vuodessa on hyvä pitää pidempi loma, sillä se auttaa tutkitusti irrottautumaan työstä ja palautumaan. Pidemmän lomapätkän ei kuitenkaan tarvitse ajoittua kesään: moni pitää mielellään lomaa talven pimeinä kuukausina.

– On hyvä varmistaa, ettei töitä tee putkeen liian pitkään. Laiskottelu tekee hyvää luovuudelle, oppimiselle ja ongelmanratkaisukyvylle, eikä lomailua kannata jättää kokonaan väliin. Minilomakin kannattaa – pidennetyt viikonloput pitkin vuotta auttavat palautumaan paremmin, Heikkilä vinkkaa.

Näin nautit kesästä myös ilman lomaa:

  1. Hyödynnä valoisat kesäillat. Tapaa ystäviä töiden jälkeen, vietä aikaa mukavien kesäpuuhien parissa ja kokeile uusia urheilulajeja. Valoisina iltoina ehtii tehdä monia samoja asioita kuin lomallakin.
  2. Neuvottele työnantajan kanssa pitkä viikonloppu. Miniloma piristää ja palauttaa. Pyydä perjantai tai maanantai vapaaksi, ja irrottaudu työajatuksista täysin.
  3. Pidä taukoja keskellä päivää. Jos se on töiden puolesta mahdollista, pidä pitkä lounastauko tai nauti lounas ulkona. Katkaise työpäivä käymällä vaikka kävelyllä tai uimassa. Poikkea torille maistelemaan mansikoita ja nautiskele auringonpaisteesta.
  4. Nauti siitä, että töissä on rauhallisempaa. Kun miltei koko Suomi lomailee, saa töihin keskittyä rauhassa ja oman työn kehittämiselle jää enemmän aikaa. Iloitse siitä, että työt saa tehdä omassa tahdissa.