Instagram

"Kunnioitan sukuni perinteitä omalla tavallani" – Marko Östmanin iholle on tatuoitu asioita, joista hän on ylpeä

Marko Östman ei ole ottanut tatuointeja sitä varten, että jonkun muun tarvitsisi niitä ihastella tai kauhistella – ne ovat tärkeitä asioita juuri hänelle itselleen.

Marko Östmanin ranteessa komeilee vihreä kirjoituskone, jonka taustalla hohkaa punainen leimu. Käsivarsissa vilisee toinen  toistaan värikkäämpiä kuvia ja kokonaisuuksia.

Väriä on isketty miehen kroppaan vuodesta 2003 lähtien. Kaikki alkoi esikoisen syntymästä.

– Kun tytär syntyi, otin hänen nimensä selkään, koko alaselän levyisenä. 2005, kun toinen tytär syntyi, otin hänen nimensä yläselkään.

 

Tattooed your name into my arm and whistled fortunes in hometown slang - story about love and pride, link in bio! #BehindTheInk #Hometown #Rauma #RiverbankTattoo #Tattoo #RakastunutRaumaan

Henkilön Marko Östman (@officialostman) jakama julkaisu

Siitä se sitten lähti. Kun tatuoimisen aloittaa, siihen voi jäädä koukkuun, Östmankin sanoo. Tyyleistä häntä miellyttää eniten juuri värikäs new school, ei niinkään realistiset kuvat.

Tatuoinnit ovat kiehtoneet häntä nuoresta asti ja syyksi Östman epäilee ainakin kiinnostusta piirtämiseen.

– On näin lähellä, ettei minulle tehty kotitekoista tatskaa ollessani joku 15-vuotias, Östman sanoo ja litistää samalla pari milliä ilmaa sormiensa väliin.

– Jollain kaverilla oli vehkeet ja mietittiin, että kenelle tehdään. Heitin heti, että tehdään mulle.

Mutta sitten pitikin lähteä kiireesti kylille ja tatuoinnin tekemistä päätettiin siirtää.

– Tavallaan onneksi. Mutta toisaalta en kyllä mitään tatuointejani kadu. Jokaisella on aikansa. Eivät kaikki tatuointini ole mitään maailman hienoimpia, mutta en peittämäänkään lähtisi. Tatuointeja ei arjessa ajattele, eikä niitä oikeastaan edes huomaa. Minulle se on tapa taltioida muistoja.

Tatuointituolissa Östman arvelee istuneensa noin 50 kertaa.

– Tämä menee vähän kausittain. Viimeisestä kerrasta on reilu puoli vuotta. Vuosi takaperin olin tatuoitavana joka toinen viikko. Sanoin silloin, että olen enemmän tatuoijan luona kuin emännän kanssa treffeillä. 

Viime vuosina Östmanin luottotatuoija on ollut raumalaisen Riverbank Tattoon Juspe Nurminen. Yksi tuoreimmista lisäyksistä on Östmanin ehdoton ensirakkaus.

– Olin kolmevuotias, kun näin Elovena-mainoksen mummulassa telkkarista. Elovena heilutteli pellon laidassa ja rakastuin silloin silmittömästi. Halusin monta vuotta rekkakuskiksi, kun luulin, että siellä ne elovenat vaan vilkuttelevat, mies hymyilee.

"Olen enemmän tatuoijan luona kuin emännän kanssa treffeillä."

Tatuoinnin tehnyt Nurminen haki puurohiutalepaketin kaupasta ja sitten alkoi ensirakkauden toisintaminen iholle – pienillä lisäyksillä.

– Hieman on ehkä pumpattu jostain kohtaa. Ja halusin pidemmän palmikon, Östman nauraa.

Millä tavalla tatuointi-idea saatiin myytyä kotona?

– No myös emännällä on vaalea tukka, hän heittää.

Yksi tärkeistä aiheista on Rauma, ja se todella näkyy Östmanin iholla.

– Kauhean helposti mua ei saisi muuttamaan muualle. Tämä kaupunki on kasvattanut minusta sen, mitä olen ja olen ylpeä raumalaisuudestani.

Kappelinluhta on päätynyt käteen jopa tiekyltiksi asti.

– Se on erityisen tärkeä paikka. Vietin siellä lapsuuden ja nuoruuden noin kakkosluokkalaisesta viisitoistavuotiaaksi. Siellä on jotenkin hyvä tunnelma ja kierrän välillä vieläkin tarkoituksella sitä kautta, jos olen menossa vaikka vanhempieni luokse.

Myös suku on aiheista tärkein.

– Pappani isä on Rauman nyplääjät ry:n perustajajäsen ja on myös nyplännyt. Nypylä-tatuonnilla kunnioitan sukuni perinteitä omalla tavallani.

Suku ja sen perinne on ollut Östmanille inspiraationa useampiin tatuointeihin.

– Ai niin, on mulla tollanenkin niskassa, Östman naurahtaa taas ja vetää hupparia sivuun niskassa sykkivän sydämen tieltä, jonka keskellä loistaa perheen nimi.

Ilmianna itsesi tai ystäväsi Tatuoinnin tarina -juttusarjaan! Onko sinulla ihan todella päheä leima, jonka takana on sitäkin parempi tarina?! Tai koristaako ystäväsi nahkaa upea taideteos?

Ota yhteyttä Kamuun sähköpostitse kamu@marvamedia.fi tai vaikka paiskaamalla viestiä inboksiin Facebookissa tai Instassa.